„Изкуството има значение“ е вдъхновяващ призив за свобода на идеите, за нуждата от изкуството и за дързостта да преследваш мечтите си.

Изкуството има значение (корица)

Докато човек чете, всичко се променя. А докато чете творба на Нийл Геймън, може и да открие отговора за живота, Вселената и всичко останало. И той няма да бъде 42, а… изкуство!

На пазара вече може да откриете българското издание на сборника „Изкуството има значение“ (Изд. „Сиела“) – вдъхновяваща колекция от четири есета на британския писател, посветени на изкуството и придружени от забавните и майсторски илюстрации на неподражаемия Крис Ридъл.

„Кредо“, „Сглобяване на стол“, „Защо бъдещето ни зависи от библиотектите, четенето и мечтанията“ и „Правете добро изкуство“ са своебразно обяснение в любов към изкуството, а текстовете в българското издание са изписани на ръка от талантливия художник Дамян Дамянов.

Всички ние имаме задължението да се впускаме в мечтания. Да измисляме. Да четем за удоволствие. Защото „прозата е лъжата, която казва истината“ и само чрез нашите мънички мисли можем да създадем големи промени.

Нийл Геймън припомня, че свободата на словото, на мислите и на мечтите е основната движеща сила на света, индивидите са тези, които създават бъдещето, а четенето и съществуването на библиотеките са двигателите на въображението.

Без значение дали става въпрос за писател, художник, дизайнер, аниматор, музикант, творец в сферата на изящните изкуства или просто за читател, в ръцете на всеки един се крие уникална способност – тази да съхранява, да променя и да създава живот.

„Изкуството има значение“ е красивата изповед на един писател, с която той оставя своето послание към всички, които искат да творят.

А именно: нарушете правилата. Защото „правилата за това кое е възможно и кое – не, в изкуството са създадени от хора, които не са пробвали границите на възможното чрез прекрачването им. А вие можете“.

Просто „правете добро изкуство“. Защото то има значение!

Изкуството има значение

Нийл Геймън

ЗАЩО БЪДЕЩЕТО НИ ЗАВИСИ ОТ БИБЛИОТЕКИТЕ, ЧЕТЕНЕТО И МЕЧТАНИЯТА

Мисля, че четенето на проза, четенето за удоволствие е едно от най-важните неща, на които човек е способен.

Умолявам хората да разберат какво са библиотеките и библиотекарите и да пазят и двете.

Очевидно е в мой интерес хората да четат, да четат проза, библиотеките и библиотекарите да съществуват и да съхраняват любовта към четенето и местата, където може да се чете. Затова като писател аз съм пристрастен. Но съм много, много по-пристрастен като читател.

Всичко се променя, когато четем.

Хората, които не умеят да се разбират помежду си, не могат да обменят идеи, не могат да общуват. Най-простият начин да сме сигурни, че  отглеждаме грамотни деца, е да ги научим да четат и да им покажем, че четенето е приятна дейност.

Не мисля, че съществува такова нещо като лоша книга за деца.

Дрън-дрън. Това е снобизъм и глупост.

Нужно е децата ни да се покачат на читателската стълбичка –  всичко, което им е приятно да четат, ще ги въздига по-нагоре, стъпало по стъпало, към грамотността.

Докато четете, вие откривате нещо, което ще бъде жизненоважно, за да си проправяте път в света. И то е следното:

СВЕТЪТ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТАКЪВ.

Нещата могат да бъдат по-различни.

Прозата изгражда емпатия.

Прозата е нещо, което изграждате от двайсет и шест букви и шепа пунктуационни знаци – и вие, само вие, чрез своето въображение създавате свят и го населвате, и поглеждате през други очи. Вие сте някой друг и, когато се завръщате в своя свят, ще бъдете мъничко променени.

Още от/ за Нийл Геймън (в сътрудничество с Крис Ридъл)

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук