След като ни запозна с богата си пълна програмаONE DANCE WEEK 2019 представя фокус Полша: апел към западния човек

Танц срещу безразличие - на ONE DANCE WEEK 2019

@ Michal Ramus

На 19 октомври в Пловдив гостуват провокативните спектакли ВТОРА ПРИРОДА на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и ДОБРЕ ДОШЛИ на независимия артист Аурора Лубос. Танцови продукции, докосващи важни за съвремието ни теми – колективното човешко безразличие към унищожаването на природата, последиците от Холокоста и мъчителната реалност на имигрантската криза.

По време на закриващия уикенд на фестивала ще си зададем няколко въпроса с изключителна тежест.

Самоунищожителна ли е човешката природа?

Безразлични ли сме към съдбата на другия? Или към тази на природата? Как да се борим с общочовешкото примирение, неведение и липса на съпричастност?

ВТОРА ПРИРОДА – Агата Синиарска и Каролина Гживнович

19 ОКТОМВРИ  – 17:00 – 17:30
СКЛАД – Пловдив, ул. Екзарх Йосиф №16

@ Michal Ramus

Полските хореографи Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата на Холокоста.

Те базират своя спектакъл върху биографията на прочутата Пола Ниренска (1910 – 1992). Полска танцьорка от еврейски произход, Ниренска напуска страната и след множество перипетии се установява в САЩ. Там тя се превръща в една от движещите сили на модерното танцово изкуство, но не успява да се освободи от спомените за геноцида и в крайна сметка се самоубива.

Унищожаването на околната среда е нашето съвременно унищожение. Както и по време на Холокоста, днес природата отново е свидетел на човешките разрушителни стремежи. Нацисткият геноцид е свързан и с широкомащабен екоцид.

“Като част от поколение, родено десетилетия след Холокоста, с този проект ние не опитваме да сме част от тази история.

Не можем да изпитаме този ужас, да се преструваме, че го разбираме.

Въпреки това ние вярваме, че все още можем да поучим от нея, от тази друга реалност, която се сблъсква с нашите съвременни индивидуални и колективни истории.”

@ Michal Ramus

ДОБРЕ ДОШЛИ – Аурора Лубос

19 октомври – 20:00 ч.
Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

„Когато Аyрора Лубос поставя върху ръцете на жена от публиката върху парцалена кукла, имитираща човешко тяло, нямам съмнение за това, което виждам.

Пиета?

Вопъл, жал от Западния свят към онези, които не са оцелели в морското пътешествие. […] Беше красив жест. Беляза ме хуманизмът, който прелива от това представление – дълбокото човешко отношение, което ни кара да уважаваме всеки живот.”

Изабела Шиманска

От сцената Аурора Лубос протяга ръка за състрадание. В родната й Полша, а и не само, темата за приема на бежанци довежда до раздори и затворени врати. Какво изпитваме ние, преситените европейци, към другите, чуждите, изпадналите в беда. Добре дошли ли са наистина?

Аурора Лубос задава тези въпроси на зрителите, на полското общество, както и в по-широк европейски контекст. Нейното солово изпълнение е колкото покана за човечност, толкова и протест срещу безразличието. Танцов апел към западния човек, скрит зад уюта и сигурността, който затваря очите и сърцето си за бягащите от, конфликти, репресии, смърт и глад. Аурора Лубос споделя:

„Този спектакъл е моят коментар за имигрантите, давещи се в морето,

един своеобразен пренос на тези кадри върху нашата полска реалност.“ 

Част от постановката е документация на пърформанса „От водата“, представен на плажа в град Сопот, Полша, в средата на октомври 2015 във връзка с Деня за солидарност с бежанците.

Родена през 1977-а, Аурора Лубос е независим танцов артист. Тя е свързвана основно с полската и британската съвременна сцена. Автор е на няколко смели и искрени солови продукции, посветени на домашното насилие и други актуални проблеми.

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна. Събитието във Facebook следете тук.

Още за ONE DANCE WEEK 2019

ONE DANCE WEEK 2019 представя някои от най-актуалните имена на съвременната изпълнителска сцена

ОNE DANCE WEEK 2019: Унгарски балет идва със зрелищна “Кармина Бурана”

ONE DANCE WEEK 2019: Очакваме Peeping Tom с ДЕТЕ

Спектакъл извън разума и гравитацията: съвременен цирк от Австралия ще бъде показан на ONE DANCE WEEK 2019

След миналогодишното издание, нямаме търпение за One Dance Week 2019:

С неукротен глад за изкуство очакваме НОЩ и АТМА на One Dance Week 2018

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук