Сегедският модерен балет със зрелищен „прочит“ на “Кармина Бурана”Австралийски цирк със спектакъл предизвикателство за разума и гравитацията и Peeping Tom с ДЕТЕ, какво повече можем да искаме от ONE DANCE WEEK 2019?

12-ото издание на международния фестивал обяви пълната си програма и ние вече сме запазили времето си от 20 септември до 19 октомври за да видим някои от най-актуалните имена на съвременната изпълнителска сцена, както и млади артисти от Белгия, Полша, Чехия, Австралия, Индонезия, Тайван, Япония, Израел, Сирия и др.

ONE DANCE WEEK 2019

КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ © Mathieu Verreault

Любимият фестивал ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще представи 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив.

Акценти от програмата на ONE DANCE WEEK 2019

Септември

Откриването на фестивала е на 20 септември от 20:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ с “ДЕТЕ” – последната продукция на знаковата белгийска компания PEEPING TOM.

Безкомпромисно представление с внушителна сценография, което проследява различните етапи и скритите лица на детството – най-същественият етап в развитието на личността. Сцената се превръща в магическа гора, а сетивата се преобръщат, защото случващото се пред очите на публиката ще докосне и събуди спомените за собствени преживявания, предразсъдъците и табуто.  Поради големия интерес, “ДЕТЕ” ще бъде представен и на извънредната дата 21 септември.

Peeping Tom @ Oleg Degtiarov

След силния старт следва силно продължение. На 22 септември фестивалът ще покаже спектакъла “МЕДИУМ” на индонезийския хореограф Рианто – съвременен прочит на екзотичния ритуален феномен Ленгер – танц на плодородието и съблазняването от остров Ява в Индонезия. Чрез състояние на транс и пълен самоконтрол, Рианто се преобразява в поредица бинарни образи, за да освободи съзнанието чрез експресивния език на тялото.

Следват спектаклите “ПОД НЕБЕТО НИСКО” на сирийския мултидисциплинарен артист Уеал Али (27.09) и “ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ” на японската хореографка Каори Ито (29.09). И двете представления ще бъдат показани на Камерна сцена на Драматичен театър Пловдив.

В “ПОД НЕБЕТО НИСКО” двама приятели от Сирия ще поемат по следите на изгубеното минало, за да се върнат към корените си, които ги определят. В “ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ” Каори Ито, един от водещите артисти на японската танцова сцена, и баща й – скулпторът Хироши Ито – ще преоткрият, чрез изкуството на танца, една от най-силните семейни връзки.

Междувременно едни от най-добрите брейк денс артисти от Тайван канят публиката да се включи в техния “MONDAY SCHOOL” – открит урок в централната част на Пловдив (28.09 и 29.09).

На 29 септември Сегедската компания за съвременен танц ще представи своята интерпретация на едно от най-обичаните класически произведения – “КАРМИНА БУРАНА”, ода за човешките състояние и неизбежната Съдба. Спектакълът със зрелищни ефекти, прецизна хореография и зашеметяващи танцови умения вдъхва нов живот на популярната кантата на Карл Орф, създадена по едноименния средновековен сборник с разкази.

Carmina Burana @ Tarnavölgyi Photography

Октомври

Октомври продължава с тайванския фокус и спектаклите “СвободниСтъпки” (03.10) и “СвободниСтъпки – Нини” (04.10) на компанията HORSE.

СвободниСтъпки  @ Chang-Chih Chen

Паралелно, през вечерта на 3 октомври на сцената на Дом на културата “Борис Христов” ще видим италианската хореографка Луна Ченере. Солов танц, празнуващ голотата, “КОКОРО” (преведено от японски) се свързва с дълбините на вътрешния свят, ума и сърцето.

На 4 октомври спектакълът “СОМА” на чешкия хореограф Мартин Талага ще ни напомни, че тялото не е просто материална опаковка, а тленна обвивка на това, което наистина ни прави хора. Носител на голямата награда на чешката танцова платформа през 2018.

@ Мартин Талага

Основен акцент от програмата на фестивала е и гостуването на израелската L-E-V COMPANY на Шарон Еял и Гай Бехар на 5 и 6 октомври, които ще представят най-новия си спектакъл “ГЛАВА ТРЕТА”. Световна премиера ще се състои броени дни по-рано в Германия. Емоционално-заредено представление, посветено на преодоляването на раздялата, което затваря трилогията от спектакли, посветени на вечната тема за Любовта.

L-E-V Company @ André-Le-Corre

На 11 и 12 октомври цигуларката Биляна Вучкова, хореографите Акеми Нагао и Джунко Вада, и звуковият артист Ханс Питър Кун ще представят пърформанс-инсталацията “ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ”. Четиримата артисти преплитат звук, светлина и движение в едно цяло, като по този начин създават свят от художествени образи, вдъхновен от цветовете и символите. 

Друг основен акцент в празничната програмата е спектакълът “A SIMPLE SPACE” на австралийската компания за съвременен цирк – GRAVITY & OTHER MYTHS. Оспорващи законите на гравитацията чрез невиждани циркови трикове, 7 акробати ще прелитат над публиката без предпазни въжета и ще прекрачат границите на човешките възможности. Спектакълът ще бъде представен на 18 и 19 октомври, а за тези, които не ги е страх от свободно летене, се препоръчват местата от първите редове.

ONE DANCE WEEK ще представи и новото поколение съвременни артисти от Канада. В танцовия уикенд на 11 и 12 октомври в Дома на културата “Борис Христов” гостуват КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ на хореографката Клара Фюре и “НЯКОГА ПРЕДИ” на компанията Out Innerspace.

В “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ” (11.10) декорите са минималистични, а сиянието на прожекторите създава усещането, че се намираме в Космоса, където всички форми на общуване стават възможни. Светът в “НЯКОГА ПРЕДИ” (12.10) гравитира на границата между формите и безформеността, миналото и сегашното, телесното и духовното.

Out Innerspace @ David Raymond

Фестивалната програма завършва със силен фокус върху съвременния танц на Полша със спектаклите “ВТОРА ПРИРОДА” на Агата Синиарска и Каролина Гживнович (18.10) и “ДОБРЕ ДОШЛИ” на Аурора Лубос (19.10).

Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, за да представят съвременен прочит на травмата на Холокоста, а Аурора Лубос засяга болезнената тема за бежанската криза в Европа.

Билети и пълна програма

Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

Пълната програма ще намерите тук.

Ето какво още можем да очакваме от One Dance Week 2019:

ОNE DANCE WEEK 2019: Унгарски балет идва със зрелищна “Кармина Бурана”

ONE DANCE WEEK 2019: Очакваме Peeping Tom с ДЕТЕ

Спектакъл извън разума и гравитацията: съвременен цирк от Австралия ще бъде показан на ONE DANCE WEEK 2019

След миналогодишното издание, нямаме търпение за One Dance Week 2019:

С неукротен глад за изкуство очакваме НОЩ и АТМА на One Dance Week 2018

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук