Великият укротител на One Dance Week 2018

Великият укротител

„Отчасти сън, отчасти кошмар, отчасти ребус.“,

„От Великия укротител излизаш възроден или развалина. Или и двете…“

Това са само част от отзивите в гръцката преса, веднага след премиерата на последното представление на Димитрис Папайоану.

И след като в продължение на три вечери „Великият укротител“ бе игран пред българска публика в рамките на One Dance Week 2018 – и то при небивал интерес и препълнена зала – напълно ги разбираме.

Танцьорите на Папайоану танцуваха върху кожата ни и всяко нервно окончание. Директно настъпваха души и сърца. Умело боравейки (за пореден път) с митове и митологеми, с християнски (и не само) символи, с телата като език, а осветлението, декора и костюмите като още един участник на сцената, гръцкият артист успя да съгради (и разруши) светове. Значими и значещи. Наситени със смисли и въпроси, на които дори не смеем да търсим отговори (макар с удоволствие да бихме ги задали на Димитрис Папайоану).

Изглежда, че не случайно го наричат Бекет на съвременния танц и театър (а дори и Кафка – заради  не редките прояви на черен хумор).

Единственото, което режисьорът (и хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми, грим и осветление) Димитрис Папайоану не успя да постигне на сцената бе да укроти сърцебиенето на публиката. Както и глада ѝ за още изкуство.

Затова и с нетърпение очакваме следващите акценти в програмата на One Dance Week 2018:

НОЩ

6 октомври, 19:30 ч. Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Предградия, тресавища, несъществуващи убежища отвъд крайните квартали. Развалини, боклуци, отломки. Леговища на всякакви корабокрушенци.

Чувства, готови да избухнат…

„Нощ“ е съвременен спектакъл, в който трима изпълнители от Португалия и един DJ прекрачват в мрака, за да търсят просветление. Този изключително физически, но същевременно и силно емоционален танц обещава да оспори изразните ни средства и естетика, да дълбае в полето на импровизацията и да избухне неочаквано, диво на сцената.

Неслучайно в мрака португалският поет Ал Берто открива тайната на писането. Първоначално артистите от Circolando възнамеряват да посветят спектакъла на неговото творчество – крайните квартали и ъндърграунда, вселената му от въпроси, онази специфичната светлина и озарение, видима единствено за онези, които не спят. Но след това нощта ги отвела по друг път…

АТМА

6 октомври, 19:30 ч. Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Мислим, че сме победили природата и първичните инстинкти. Че сме най-възвишеният животински вид. Че сме стъпили на върха на хранителната пирамида.

Господствайки в комфортната си зона, вече не намираме време и място за онова, което винаги ни е давало покой. Оказа се, че сме скъсали естествената връзка с останалия жив свят.

В ATMA човекът и животното са обединени в непрекъснато променящ се организъм, който разказва истории за оцеляването, уязвимостта, жаждата да доминираш…

Вплитайки тела, артистите пресъздават метаморфозата на бръмбара, мъдростта на свещения слон, тотемните животни, които древните шамани са почитали, и снежния леопард Panthera uncia, (още барс, ирбис), който оживява чрез техники от китайското бойно изкуство Винг-чун. Хищникът първо ще преследва барал (хималайска синя овца), за да се нахрани, а след това на свой ред ще бъде преследван от човека, който иска главата му за стенен трофей, а козината – за дреха.

ATMA е демонстрация на отношението на човешката раса към живата и неживата природа, без да спестява варварствата, които й причиняваме. ATMA е покана да сe вслушаме в своето вътрешното аз. „Atma” в хиндуизма е съставката, с която всичко е създадено – себепознанието, осъзнаването на живота, достигането до най-съкровените пластове на душата.

Изгряващите гръцки артисти Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос ще ни отведат в загадъчно пространство, където превъзходството на хората над животните не съществува. Това може и да е утопия, но целта на двамата танцьори е поне да опитаме да си я представим.

Със същото любопитство очакваме и трите представления от „Фокус Литва“, с който любимия фестивал ни изненада тази година (на 12, 13 и 14 октомври).

Още за One Dance Week 2018:

Димитрис Папайоану (наричан Бекет на театъра): “Всеки мой спектакъл е следваща стъпка към осмислянето на живота“

Демони, любов сред виртуални усмивки, първа среща със себе си – в азиатските танцовите миниатюри на ONE DANCE WEEK 2018 (програма, акценти, билети)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук