Знаете ли кога са се родили прословутите „pin-up момичета“?

Да, ние също мислехме, че гладът за красота през Втората световна война е бил катализатор на появата им, но се оказа, че двама дръзки унгарци са проправили пътя им още през 20-те години на 20 век с експерименталната си фотография.

За времето си тяхното Ателие Манасе (Atelier Manassé) е било изключително скандално, но и успешно фотографско студио. Създадено от съпрузите Adorján von Wlássics (1893 – 1946) и Olga Solarics (1896 – 1969) в Австрия през 1924 г. (макар някои източници да цитират 1922 като негова рождена година), студиото процъфтява през 20-те и 30-те години на миналия век.

С малък офис в Берлин и основна дейност във Виена – или с други думи, насред огромен артистичен кипеж, малко след „Златния период“ на символиста Густав Климт и поразилия с новаторството и откровеността си модерн на Егон Шиле.

Първоначално студиото става известно със съблазнителната си портретна фотография на филмови, театрални и кабаретни звезди. Би могло да се каже, че унгарците Адорян и Олга са пионерите на аерографията на своето време, като „поправят“ всеки дефект или бръчка, намалят белези или вталяват краката и талията на моделите си.

Получените снимки са масово отпечатвани и продавани на стотиците почитатели на еротичните пощенските картички.

Ателие Манасе обаче не се специализира единствено в комерсиалните рекламни кадри – то преоткрива еротиката по авангарден и неустоим за съвременниците им начин.

Олга, по-специално, се посвещава на създаването на изключително оригинална актова фотография, която днес се счита за предшественик и вдъхновител на pin-up календарите, дълго преди възникването на списание Playboy.

Самата тя е новатор, решена да покаже красотата на „новата жена“. Обърнала гръб на снобизма, работата на Олга далеч превъзхожда pin-up естетиката – тя се основава на авангардни идеи и стилове от сюрреализма и експресионизма.

И, по-важното, фотографията ѝ представя образи на освободени жени, които се наслаждават на собствената си сексуалност и тела.

Част от студийните снимки на легендарното студио се характеризират с невиждани дотогава алегории, абсурдизъм, манипулирана реалност: миниатюрна жена стои заключена в кафез, а огромен мъж ѝ подава бучка захар, друга бива потопена в бутафорна чаша чай, трета е успяла да се скрие в черупката на охлюв…

Артистите от Ателие Манасе са били наясно със случващото се в областта на авангардизма и смело „заемат“ маски, кукли и огледала от сюрреалистите, за да се гмурнат в дълбоките води на подсъзнанието.

Сюрреалистичната актова фотография от 20-те и 30-те години на 20 в. на прочутото Студио Манасе

Още пионери във фотографията:

Жак Бидерер – пионерът “фетишист-порнограф”

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук