Зелената къща на Льоса

Зелената къща на Марио Варгас Льоса (Изд. “Колибри”), съвсем очаквано, е една магическа книга, в която като прецизно подредена паяжина се преплитат човешките съдби на онези, докоснали се до градчето Пиура.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.

Зелената къща на Льоса

В основата на историята е митичният публичен дом Зелената къща и едно зеленооко индианско момиче. То е изтръгнато насила от естествената си среда,  възпитано е от монахините в мисията Санта Мария де Ниева и накрая е превърнато в проститутка.

Зелената къща на Льоса

Тази човешка история е отправна и покрай нея се нанизват още и още герои и съдби, бурни и чудати.

С книгата си Льоса доказва за пореден път, че е майстор в рисуването на вълшебни светове, които гъмжат от познатите ни човешки страсти – любовни, религиозни, за пари и мощ.

С право в описанието на книгата четем, че романът е една “човешка комедия“, изтъкана от невинност, грях и поквара, която носи белезите на митичното, на дивото и на цивилизацията.

Историята изглежда на пръв поглед непроследима. Тъкмо се запознаеш с частичка от вълненията и личната история на някой герой и а-ха Льоса те води при друг.

Постепенно обаче тези малки частички започват да се свързват, точно като пъзел, текат успоредно, срещат се и се преплитат, за да изградят пъстрата мозайка на перуанската действителност.

Льоса е от избраната група писатели, в които се влюбваш от първата прочетена книга. И влюбеният вече знае, че държи в ръцете си произведение на един магичен майстор на словото, проникнал в дълбините на човешката природа. Моят роман на влюбването беше “Герой по неволя”. Защо “Зелената къща” да не бъде вашият?

Избрани цитати

Онези, дето правят карти, не знаят, че Амазония е като жена с гореща кръв, мирно не стои.

  • Тук всичко се движи – реки, животни, дървета. В каква луда земя ни се е паднало да живеем, Фусия!
  • Косите й са светли и разпуснати, нозете й са боси, тялото й се очертава върху огромния ствол, под гъста корона, която бълва листа като пламъци. Стволът на дървото е с твърда, непробиваема пепелносива кора, а в него има плътна дървесина – според християните, и зли духове – според езичниците.
  • Здрачът обливаше със синевина итипаките и лицата на агуарунките, имаше и мъже със запретнати до коленете крачоли, голи до кръста. Виждаше се и въжето – ту се отпускаше, ту се изпъваше от люлеенето на новопристигналия сал – и прътът на носа, и колибата на задната част. Ято чапли прелетяха над горичката и Бонифасия съвсем близо чу пляскането на крилете им, вдигна глава и видя как се отдалечават изящни бели шии, розови тела.

Малко за автора

Марио Варгас Льоса, снимка: Arild Vågen

Испанско-перуанският писател Марио Варгас Льоса (р. 1936) е сред най-изтъкнатите писатели в съвременната литература на Латинска Америка, редом с Гарсия Маркес, Карлос Фуентес и Хулио Кортасар.

Звездата му изгрява с романа „Градът и кучетата“ (1963), а репутацията му се затвърждава със „Зелената къща“ (1966), за която получава наградата „Ромуло Галиегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Гарсия Маркес.

Литературният му авторитет продължава да расте с появата на романите „Разговор в Катедралата“ (1969), „Панталеон и посетителките“ (1973), „Леля Хулия и писачът“ (1977), „Войната в края на света“ (1981), „Кой уби Паломино Молеро?“ (1986), „Възхвала на мащехата“ (1988), „Празникът на козела“ (2000), „Лудориите на лошото момиче“ (2006), много от които са издадени и на български.

Той е носител на множество престижни литературни награди, а през 2010 г. става Нобелов лауреат за литература. През 2013 г. е удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Още от Марио Варгас Льоса:

* * *

geri

Колонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (20%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (20%)
  • щура (0%)
  • необикновена (20%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук