Пазите ли „сладки“ детски спомени, ухаещи на топъл козунак, пресни яйца и крехко агнешко? Великден наближава и може би ви се иска да си върнете някои от тези спомени (или пък да създадете такива на децата си), но без да превръщате кухнята си в сауна, да месите до изнемогване и да удряте огромна топка тесто 100 пъти в плота.

Празникът може да е много цветен и вкусен с далеч по-малко усилия. Ако се съмнявате, погледнете предложенията на няколко изключителни кулинарки – блогърки, които приготвят и разказват за ястията си сякаш творят магия. Техните великденски рецепти са лесни и ефектни. Приказният ви празник ще е с апетитен край:

Козунак с кокосов пълнеж + рецепта за пудинг (или какво да направим със стария козунак)

Въпреки че ви обещахме лесни и ефектни рецепти, не можем да подминем козунака. Та какво би бил Великден без сладкото му ухание? Но не се притеснявайте, чародейката Ирина от Слънчевата кухня ни предлага „безсрамно“ лесна и вкусна рецепта за приготвянето му.

великденски рецепти: козунак

Ако след Великден все пак ви остане козунак (в което се съмняваме, при спазването на горната рецепта), можете да си „спретнете“ козуначен пудинг  – за няколко минути, с малко допълнителни продукти, но пък с невероятно апетитен разултат.

великденски рецепти: козуначен пудинг

Печено агнешко с пресни картофи

И като сме тръгнали да спазваме кулинарните великденски традиции, няма как да пропуснем типичното основно ястие за празника.

Още една разходка из уютната Слънчева кухня и ето, че вече разполагаме с лесна рецепта за крехко агнешко с пресни картофи и изобилие от уханни зелени подправки.

великденски рецепти: печено агнешко

Яйчена салата с рукола + Яйца с горгонзола в доматен сос

Апетитното агнешко се съчетава чудесно със свежа зелена салата. Тази година може да опитате да я разнообразите с рукола и кедрови ядки. Красивият кулинарен блог Готвенето е забавно ни обещава малките допълнителни акценти да ни доставят съвсем различно вкусово изживяване.

великденски рецепти: яйчена салата

А ако се чудите как да оползотворите обичайното голямо количество боядисани яйца, рецептата за Яйца с горгонзола в доматен сос е изключително ефектно и просто решение за всички, които не обичат месо, а и за тези, които искат да експериментират с нови вкусови съчетания.

великденски рецепти: яйца в горгонзола

Сладки морковчета

Допълнително цвят и сладост на светлия Великден можете да придадете с неустоимата рецепта на Йоли за сладки морковчета. Ярко оранжевите изкушения всъщност са вариант на сладките фунийки, но оформени по този начин се превръщат в закачлив детайл, украса на всяка великденска трапеза.

великденски рецепти: сладки морковчета

Шоколадови гнезда с марципанови яйца

И понеже Светът е шарен, а традициите не са това, което бяха, можете спокойно да замените месенето на козунак с приготвянето на пъстри сладки без печене. Предложението на Йоана със сигурност ще спечели сърцата на пораснали и не пораснали деца. А и как иначе – в рецептата има много шоколад, а разноцветните марципанови яйчица сякаш молят да бъдат опитани.

великденски рецепти: шоколадови гнезда с марципанови яйца

Ето че Великденската ви приказка няма как да не се увенчае с апетитен край. Светъл празник!

Още великденски идеи (и рецепти):

Козуначени кифли и мъфини: Великден е спасен с няколко лесни рецепти, заместващи козунака

От декупаж до естествени бои: 7 лесни идеи за боядисването на великденски яйца

5 идеи за един “по-личен” Великден с ръчно изработена украса

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (38%)
  • вдъхновяваща (22%)
  • любопитна (6%)
  • забавна (9%)
  • гореща (6%)
  • щура (6%)
  • необикновена (9%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (3%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук