Великден не е само богато отрупани трапези, нали? Ако търсите идеи за великденска украса с подръчни материали, тук ще откриете вдъхновение за един „по-личен“ празник.

След като успешно се спасихме от инвазията на пластмасови топки, снежанки и джуджета с помощта на 5 идеи за една “по-лична” Коледа с ръчно изработена украса, е време да помислим за по-различни и красиви великденски празници –  тези в които сме вложили малко усили и не голямо количество подръчни материали, за да получим запомнящ се ефект.

Прибягваме до помощта на няколко изключителни блогърки, предимно кулинарни, които този път ще ни помогнат с лесни “рецепти” за необичайна великденска декорация.

Мини градинки в яйце

Идеята е на Luluto, ефектно представена в нейното зашеметяващо сетивата “местенце за фотография, храна и живот” something…, но вдъхновение може да почерпите и от чудния блог my candy kitchen.

великденска украса с подръчни материали

Какво ви е необходимо и как да постъпите:

  1. Изберете си здрави яйца, по възможност с кафява черупка. Тези с бялата са по-слаби, а и бялото се цапа повече от почвата.  По лесно се работи със сварени яйца, но при повече внимание може и със сурови.
  2. Отрежете внимателно горната част и изпразнете от вътрешността. Ако сте ги сварили – изгребете с лъжичка.
  3. Измийте празните черупки и пробийте дупка в долния край. Става с тирбушон или остър нож. Не е много фатално, дори и да не пробиете дупката отдолу.
  4. Сложете пръст в яйцето, като го напълните около 2/3. Полейте го, за да слегне почвата.  Посейте семенцата и съвсем лекичко посипете с още малко пръст. Полейте отново.
  5. Семената, които могат да се използват, трябва да са дребни. Например рукола. Може да пробвате и с просо.
  6. Покълват след около 3 дни, а нужната височина достигат след около 7 до 10 дни, така че го имайте предвид, когато ги засаждате преди Великден.
великденска украса с подръчни материали

Цветен венец от прежда

Искате да посрещнете гостите си на великденската трапеза с нещо красиво, още преди да усетили аромата на печеното и козунака. Ето една наистина много цветна, ефектна, лесна и… необичайна идея, която с радост черпим от art and blog:

великденска украса с подръчни материали

Какво ви е необходимо и как да постъпите:

  1. За направата на този венец ще са ви нужни следните материали: пластмасови яйца или топки, цветна прежда, лепило и форма за венец.
  2. Подгответе яйцата, като за целта намажете с лепило връхчето и започнете да навивате спираловидно по края.
  3. След това направете кълбенца като за тях можете да навивате прежда хаотично.
  4. Накрая идва забавната част – за нея ви трябва кръгла форма за венец. Ако нямате готова такава, можете да си направите от картон, пластмаса или каквото имате под ръка. Може да добавите панделка за разкош, малки пиленца, цветенца или каквото друго ви се иска за повече празничност.

Великденски гирлянди

Кой е казал, че гирлянди има само по Коледа? Отново се отбиваме в my candy kitchen, за да „почерпим“ сетивата си с простичка, но красива идея за великденска украса. Може да я сложите навсякъде у дома, така ще имате цветен акцент не само на празничната трапеза.

великденска украса с подръчни материали

Какво ви е необходимо и как да постъпите:

  1. Материалите са подръчни и изцяло оставени на въображението ви – ненужни изрезки от плат, филц, цветни конци, копчета, памук за пълнеж, дори стари дървени щипки…
  2. От цветните парчета плат изрежете великденски форми (яйца, зайчета, пиленца) и зашийте с цветни конци – колкото по-неравно, толкова по-добре за усещането за ръчно направена украса.
  3. Оставете си малка дупка незашито място, за да напълните фигурките с памук. По-желание декорирайте с цветни копчета или малки апликации от плат.

Зайчета от боядисани щипки

За идеи, които да радват най-вече децата (но също и порасналите такива) традиционно прибягваме към помощта на Крокотак:

великденска украса с подръчни материали

Какво ви е необходимо и как да постъпите:

  1. Материалите се намират лесно – дървени щипки, бяла боя, лист хартия, лепило, червен молив.
  2. Нужно е само да оцветите с акрилни бои няколко дървени щипки.
  3. И да си нарисувате лица на усмихнати зайчета върху лист хартия.
  4. Следва изрязването и залепването им към щипките (което може да направите и с малките помощници в къщи).

Кокошки от празни картонени кутии

Може би „най-пипкавата“ (но в никакъв случай трудна за изпълнение) идея от списъка ни. Идва отново от приятелите ни от Крокотак и със сигурност ще произведе еуфория сред най-малките празнуващи у дома:

великденска украса с подръчни материали

Какво ви е необходимо и как да постъпите:

  1. Различни видове празни кутии, лепило, цветни хартии, салфетки, акрилни или темперни бои, маркери.
  2. Подготовката на основната форма е занимание предимно за майки и татковци. След това, може да оставите украсата на децата. Техниката, която са използвали от Крокотак е папие -маше. Единствено различното е използването на тишу хартия, за да не се налага след като изсъхне кокошката, да се боядисва. Вие може да използвате и обикновена хартия, която след това, да оцветите с акрилни или темперни бои.
  3. Цялата готова кокошка се облепя с накъсани парценца тишу хартия (може салфетки или обикновена хартия) и силно  разредено лепило C200. След като се постави парчето хартия, с четка отгоре се намокря добре с разреденото лепило. Така се правят наколко слоя.
  4. След като кокошката изсъхне, сте готови за довършителните елементи, които тук са направени с дебели маркери. Точките са изрязани от бяла хартия, но пък вашето въображение може да ви подскаже друго…

37

На фокус е лесната, но ефектна декорация с подръчни и често естетсвени материали. Помним, разбира се, че Великденската приказка има нужда и от апетитен край – просто почерпете вдъхновение от няколко традиционни и други, не толкова обичайни рецепти за празничната трапеза.

Още великденски идеи:

От декупаж до естествени бои: 7 лесни идеи за боядисването на великденски яйца

Великденски приказки с апетитен край

Козуначени кифли и мъфини: Великден е спасен с няколко лесни рецепти, заместващи козунака

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (17%)
  • вдъхновяваща (22%)
  • любопитна (11%)
  • забавна (11%)
  • гореща (9%)
  • щура (9%)
  • необикновена (7%)
  • плашеща (6%)
  • обезпокоителна (2%)
  • дразнеща (6%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук