Ако има нещо, което превръща Великден в любим празник на малки и големи, то това е боядисването и (най-вече) последващото чупене на яйца.

Да си направите чудни писани яйца никак не е трудно. Най-вероятно дори си имате любим способ за боядисването им. Но пък никога не е излишно да почерпите още една-две идеи, впечатляващи с лесните за изпълнение стъпки и поразителния краен резултат.

И след като прибегнахме до помощта на любимите си блогърки, предимно кулинарни, за най-ефектните празнични ястия, както и за красиви ръчно изработени великденски украси, отново се „посъветвахме“ с тях – този път за лесни начини за боядисване на яйца.

И никак не останахме разочаровани. Събрахме много и различни „хрумки“ – от най-старите начини за шарене на яйца, като етествените бои, през изискания декупаж, до любимите на децата яйца в памук.

Великденски яйца с естествени бои

Въпреки че това е може би най-старият начин за боядисване на яйца, в последните години интересът към него изживява истински Ренесанс.

Причините за това са много. 1) Естественото, био, органичното е на мода. 2) Всъщност е доста по-лесно, отколкото изглежда и почти всички необходими съставки се намират в кухнята ви – подправки, зеленчуци, плодове, дори любимото силно еспресо. 3) Няма защо да се притеснявате, ако децата опитват от боите докато „помагат“ с боядисването на яйцата, със сигурност няма да им навредят като купените от магазина малки химически бомби.

великденски яйца с естествени бои

Една от най-добрите „рецепти“ за боядисване на яйца с естествени бои, които сме срещали, при това придружена с изключителни снимки и подробни обяснения, се крие в любимия блог за красоти life bites. Вижте я тук.

Декупаж със салфетки върху великденски яйца

Още един модерен в последните години начин за декориране на яйца (може би заради засиления интерес към всичко, което изглежда винтидж).

Особено подходящ е за всички, които не искат да се цапат с бои (пък били те и естествени), но пък искат да постигнат зашеметяващ ефект, с лек ретро-романтичен привкус.

Допълнително предимство е, че тази привидно сложна техника се оказа изключително лесна и с малко необходими „продукти“.

декупаж със салфетки върху великденски яйца

Подробни, красиво илюстрирани идеи открихме в любимата кухня на Йоана. Насладете им се тук.

Великденски яйца декорирани с тревички и цветя

Още един начин за шарене на яйца, който ще се хареса на любителите на естествени красоти и може да бъде открит в „тетрадката на баба“.

Хубаво е, че освен забавления с бои, които всички деца обичат, можете да предложите на малките сръчковци да опознаят както традициите, така и богатството на природата. Все неща, на които искаме да научим децата си, нали?

яйца, нашарени с тревички и цветя

Подробните описания на Мария Митева-Христоу ще превърнат начинанието в детска игра. Вижте ги тук.

Мраморни яйца с люспи от лук

Още една „класика“, с малко съставки в „рецептата“. Но пък с винаги добър и дори неочакван резултат, който няма как да предвидите, преди да извадите яйцата от водата.

мраморни великденски яйца

Идеята заехме от чудното „място с много, много занимания за деца“, наречено Крокотак. Осъществяването й е лесно като детска игра и можете да го видите тук.

Великденски яйца в памук

Както обещават в заглавието на блог поста си от любимия ни Крокотак, това е „лесен начин за боядисване от малки деца“. Може да се обзаложите, че е така – свързан е с повечко цапане, непредвидими „уау“ резултати и, сигурни сме, много весели моменти.

великденски яйца в памук

От добрите илюстрации и обеснения на „домакините“ ни ще разберете и повече за лесните стъпки.

Боядисани яйца с восъчни свещи

Ако искате да превърнете шаренето на яйца в мил спомен за децата, може да им предложите и следващата идея, която ще ги постави в любимата роля на художници.

яйца със свещички за рожден ден

За вдъхновение и повече подробности, отново се спираме при Крокотак.

И макар идеята да търпи много вариации, вижте изпълнението на изкусните, малки майстори тук.

Великденски яйца, нашарени с флумастери

Последното ни предложение е за всички, които нямат никакво време за традиционни и новаторски методи, но все пак искат да зарадват децата си с весели, цветни занимания. Или дори да оставят всичко на тяхното въображение.

яйца, нашарени с флумастери

Връщаме се в life bites за още прекрасни снимки и вдъхновяващи инструкции.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (19%)
  • любопитна (22%)
  • забавна (14%)
  • гореща (7%)
  • щура (8%)
  • необикновена (8%)
  • плашеща (2%)
  • обезпокоителна (2%)
  • дразнеща (5%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук