Галерия Little Bird Place представя нова самостоятелната изложба на Любен Домозетски „Hortus Deliciarum“, която ще бъде открита на 1 октомври 2024 г. в 19:00 ч. Изложбата, с куратор Вера Млечевска, ще продължи до 21 октомври и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

„Hortus Deliciarum“, или „Градината на удоволствията“, представя интригуваща комбинация от традиционни образи, взаимствани от източноправославната иконография, и трайните интереси на Домозетски към ботаниката. Изложбата обединява лични и дълбоко интимни образи с научна прецизност, разкривайки необикновеното съжителство между духовното и природното.

Творческият ми процес е дълбоко свързан с природата –

тя е моят източник на вдъхновение и идеи“, казва Любен Домозетски. „В изложбата „Hortus Deliciarum“ бих искал да покажа нова страница от моята живопис. Връзката със старото изкуство отново е налице, но се появява и ново отношение към заобикалящата ме реалност“.

В работите си художникът черпи творческа енергия от природата, като използва научна точност при изобразяването на растения, но представя природните елементи в различна светлина. За него природата не е обект на завоевание, а сакрално място, което се преживява като поклонение. Домозетски познава и използва езика на иконографията, но в същото време подхожда с дързост и лична интерпретация, като се вписва в съвременната си епоха.
 
Любен Домозетски, роден през 1988 г., е изкуствовед, куратор и художник. Завършил е Националната художествена академия в София и е доктор по изкуствознание. От 2015 г. работи като куратор в Софийската градска художествена галерия, а творчеството му изследва връзките между природни науки, екология и лични преживявания.
 
Кураторът на изложбата, Вера Млечевска, има богат опит в създаването на изследователски изложби, осъществявала е  проекти в обществени пространства и хибридни събития, които съчетават кураторска практика и перформанс. Млечевска е изследовател със специфичен интерес към българското и източноевропейското изкуство в преход и екология и изкуство.

Little Bird Place, е галерия за съвременното изкуство с фокус върху природата и екологията, която утвърждава своята роля като ключов културен център, свързващ визуалното изкуство с глобалните въпроси на околната среда.
 
Паралелно с изложбата „Hortus Deliciarum“, галерията с гордост ще представи произведения на Любен Домозетски, заедно с тези на визуалните артисти Нора Ампова и Александър Лазарков, на първото издание на Sofia Art Fair от 3 до 6 октомври 2024 г в Sofia Tech Park.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук