На 27 септември 2023 г., в голямата зала на Центъра за съвременни изкуства – Топлоцентрала, София, ще се състои премиерата на имерсивния танцов спектакъл “ One Two „, създаден от българо – френския артист Християн Бакалов.

След 10 години работа в областта на имерсивното изкуство, с този спектакъл Бакалов се завръща към танца. Избира движението, което обединява всички живи същества от първия им миг на съществуване до техния последен – дишането – вдишване (One) издишване (Two).

            В „One Two“  Бакалов поставя дишането под лупа – озвучава го, увеличава, изкривява, извлича от него всички ефекти и трансформации, които то създава върху движението на телата, емоционалността, сетивността и психиката на танцьорите участващи в този ритуал за живота и

„смъртта, която ражда“.

Хипервентилацията, под въздействието на която са танцьорите през цялото време, правят движенията на телата им чувствителни , с изострена сетивност и лишени от театралност или актьорска игра , като препраща към една от ранните творби на Марина Абрамович – „Ритъм 4“, 1974 г.

„One Two“ е дихателен разказ за живота, любовта , отчаянието , болката, надеждата преди смъртта и танца като начин да преминем през тях осмисляйки ги .

След откриването на Европейския център за имерсивно-перформативно изкуство през февруари 2023 г. в София, Християн Бакалов се завръща на голямата сцената на Топлоцентрала с нова, четвърта премиера за тази година, този път посветена на движението.

През 30 годишната си кариера на съвременен танцьор и пърформър Християн Бакалов работи със светоизвестни артисти като Иво Димчев, Роберт Уилсън, Жером Бел и Ян Фабър. Като хореограф работи с Младия балет на Франция, Лионската консерватория, балет „Арабеск“, балета на Софийската и Старозагорската Опера, а през последните 10 години експериментира основно в иновативните форми на имерсивно-перформативно изкуство през трилогията му ЕТЕРНИЯ , съставена от имерсивните инсталации BRIGTH, PURE, ETERNAL,  които са представяни както в Европа и САЩ , така и в България – София ,Пловдив,Варна, Плевен,Стара Загора .

Форматът на спектакъла „One Two“ е само за 25 зрители, с продължителност от 50 мин., представен три пъти на 27 септември, в часовите слотове: от 17:00, 19:00 и 21:00 ч. Достъпен е за деца над 11г и е напълно адаптиран за хора с физически увреждания и незрящи.

След София, “ One Two” ще бъде представен в Брюж, Белгия на: 8, 9, 10 декември 2023, по време на December Dance Festival.

Билети: тук

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук