„Има множество малки начини да разширите света на детето си.

Любовта към книгите е най-добрият от тях.“

Напълно съгласни с Джаки Кенеди Онасис, както и с Джордж Бърнард Шоу, който не без известна строгост повелява „Приемете като правило никога да не давате на дете книга, която самите вие не бихте прочели“, споделяме находки из добрата детска литература, която да подарите на обично дете, включително на спотаилото се в сърцето ви.

В рубрика Перо може да откриете още много новоиздадени съкровища – за малки и големи. И понеже броят на заглавията, които получиха топъл прием в читателските ни сърца и званието „нова книжна любов“ клони към безкрайност, тук можете да надзърнете и сред другите книги, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта) или разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси).

Новоиздадени книги, които да подарим на обично дете

Находки (от български и чужди автори)

Вълшебната книга-поема „Мишките отиват на опера“ от Мария Донева (с неповторимо-колоритните илюстрации на Кирил Златков)

Операта е изкуство за всички! Това го знае и най-малкото мишле, затова денят, в който ще ходят на представление, е празник. Облечени с най-хубавите си дрехи, с лъснати обувки и сресани мустаци, те влизат през вратата на операта и попадат във вълшебен свят на музика, любов и красота. Поема за всички възрасти.

„Мишките отиват на опера“ на българската поетеса Мария Донева е вълшебна приказка за малки мишки, която чрез вложената в нея метафора ще ви потопи в размисъл. Поетично-колоритните илюстрации са на Кирил Златков. Разлистваме изданието тук.

„Ножицата“ от Юлия Спиридонова с акварелните илюстрации на Дамян Дамянов

Семейна реликва припомня историята на България в приносното издание „Ножицата“ от Юлия Спиридонова с илюстрации от Дамян Дамянов

Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, служат като физическа връзка с миналото и ни припомнят, че собствената ни история започва векове преди да се родим. 

Това е посланието на изключителната книга „Ножицата“ от обичаната българска писателка Юлия Спиридонова и талантливия художник Дамян Дамянов, която вече е на лавиците в книжарници ибиблиотеки, за да ни отведе на вълнуващо пътешествие из дебрите на българската памет. В изданието надничаме тук.

„Може би“ от Коби Ямада (с приказно въздействащите илюстрации на Габриела Барух)

 „Имате нужда от тази книга, ако сте малки или възрастни, ако я четете на децата си или ако я четете на себе си.

Имате нужда от нея, ако сте се изгубили,

ако имате нужда от увереност или ако просто искате да се чувствате добре.“

Карин Майерс, The Children’s Book Library

„Радостта и признателността на Ямада към живота, съчетани с дълбоката любов на Барух към природата, са създали вдъхновяваща и абсолютно зашеметяваща книга, която несъмнено ще говори на хора от всички възрасти.“. В това вярва Бианка Шулце, The Children’s Book Review, а ние разгръщаме приказното издание тук.

„Чудо и Пакост“ от Золтан Циган

Чудо и Пакост – европейска литература с хумор за деца и родители

Като виден ездач и любител на конете, Золтан Циган поставя двете кончета Чудо и Пакост на утъпкана литературна пътека, по която те галопират ли, галопират. Пъстрите им увлекателни истории блестят толкова ярко, че първата книга от поредицата става детска книга на годината в Унагария, а по-късно печели и престижната награда IBBY.

Втората книга  – „Чудо и Пакост по света“  не по-малко забавна и изпълнена с невероятни приключения. Чудо и Пакост не лежат на стари лаври, нито на слама. Всъщност те пътуват все повече и повече – из Венеция, Пекин, Санторини, Париж и къде ли не още.  Двете кончета впечатляват, защото също като нас – всички деца и възрастни, понякога са безразсъдни и заблудени, но могат и да са много мъдри и добри. На откъс и пъстри илюстрации се радваме тук.

„Писма до всеки и до всички“ от Тон Телехен, с деликатно-прекрасните илюстрации на Джесика Албърг

Писма до всеки и до всички - корица
от Тон Телехен
Илюстрации: Джесика Албърг, превод Боряна Кацарска

Както подсказва заглавието, това е книга от писма – старомодни писма на хартия, поставени в плик. Обикновени? Ни най-малко. Нали става въпрос за вселената на Телехен, в която всеки обитател на гората има свой неподражаем характер, също като в „Мечо Пух“ или други любими детски класики. Катерицата, мравката, слонът, щурецът, мечокът и др. са наистина мили и достъпни за разбиране и от най-малките читатели.

И все пак техните характери са такива, че и възрастните могат да открият по нещо от себе си.

В тази книга деца и възрастни ще преоткрият желанието да пишат. На първо място, разбира се, да пишат писма – защото в този начин на изразяване има вълшебство, което телефоните и електронната поща не могат да предадат точно защото всичко се случва за миг. Подаряваме (си) късче вълшебство и тук.

„Пасиансът на Карла“ от Ренѐ Тофт Симонсен

Бивш супермодел от Дания пише проникновена и весела книга за деца – „Пасиансът на Карла“

Пасиансът на Карла -корица

„Пасиансът на Карла“ е истинско удоволствие и за малките читатели, и за техните родители, благодарение на завидния усет на авторката Ренѐ Тофт Симонсен към герои, характери, ситуации.

Написан по детски, с огромна съпричастност към препятствията, пред които децата ежедневно се изправят, а възрастните са изобразени с всичките си грешки и проблеми, без това да ги превръща в карикатури.

Красивите акварелни илюстрации на Ларс Габел са отлична компания на историята на малката Карла, която излиза на български език в превод на талантливата Ева Кънева. Уверяваме се с откъса тук.

„Зайчето Пейсли и състезанието за къщичка на дърво“ от Стив Ричардсън (с разпалващи детската вяра илюстрации на Крис Дън)

Вълшебни илюстрации и важни послания – вдъхновена от личната история на своя автор, „Зайчето Пейсли и състезанието за къщичка на дърво“ разказва за малкото зайче, което се осмелява да повярва в себе си и да потърси помощ, за да сбъдне най-голямата си мечта. Книга, която показва на читателите силата на обичта и едновременно с това ги учи да са дейни и упорити, докато превръщат идеите си в действителност.

Носител на наградите за най-добра картинна книга на списание Creative Child и на Indie Book, „Зайчето Пейсли и състезанието за къщичка на дърво“ е сърдечна история за смелостта и вярата. Изящните илюстрации на Крис Дън прекрасно допълват посланията на Стив Ричардсън, като разпалват въображението на децата и завладяват родителите. Разлистваме ги тук.

„Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“ от Иван Раденков (с детайлните и пъстри илюстрации на Антония Мечкуева)

Щурият авантюрист и писател Иван Раденков отново покорява сърцата на малките читатели с нова история, изпълнена с много настроение, лекота и герои с вкусни имена.

„Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“ излиза с детайлните и пъстри илюстрации на художничката Антония Мечкуева, която съживява над 40 персонажи и пресъздава пълноценно богатия сюжет.

След „Котаракът Франт и загадъчният остров“ сега читателят отново става и слушател. Настоящото издание разполага със специален QR код за сканиране, който ще води до плейлист в Spotify. Там всеки ще може да чуе двете песни, които членовете на „Барабас“ свирят в романа. Научаваме повече тук.

Поредицата „Търсачи на истории“

В нея са поканени да допринесат български писатели и илюстратори. Тяхното умение да разказват с думи и цвят правят всяка книга различна, а на децата им предстоят интересни пътувания, приключения и запознанства. Книгите са най-подходящи за деца на 7-8 г., които умеят да четат, но все още нямат увереност да разбират по-обемни текстове.

Оформлението, шрифтът и хартията са съобразени с нуждите на неопитния читател. Шрифтът, например, е Fox Book – българска кирилица за начинаещи читатели, създаден от художника Кирил Златков. Поредицата на изд. „Мармот“ (засега) включва:

  • „Мишо в замъка на цар Пишман“ – написа Слави Стоев и нарисува Боян Йорданов – Босилек
  • „Изобретенията на мечока Дърабъра“ – написа Петя Кокудева и нарисува Ина Кьорова
  • „Беличковците“ – написа Анна Норт и нарисува Яна Казакова
  • „Петте съвета на господин Муза“ – написа Радостина Николова и нарисува Цвета Петрова.

Нехудожествена (безценна) литература

Пъстро-незаменимата „Голяма книга за цветята“ от Ювал Зомер

Голяма книга за цветята - корица

Орхидеите дракули са кръстени на прочутия вампир, защото венчелистчетата им са кървавочервени, а дългите, тънки краища на чашелистчетата наподобяват животински зъби.

Да, на страниците на „Голяма книга за цветята“ оживяват някои от най-пъстрите, ярки и необичайни представители на флората от целия свят. Читателите ще се запознаят с анатомията на цветята и техните местообитания. Ще открият кои видове са застрашени и защо някои цветове са ароматни, а други излъчват зловонни миризми.

Книгата включва и игра за наблюдателност, идеи и съвети за това как да си отгледаме цветя, без да имаме градина, списък с цветни думички, както и показалец. Ето как изглеждат – тук.

Освен „Голяма книга за цветята“ на български вече са излезли и други две издания от поредицата: „Голяма книга за буболечките“ и „Голяма книга за буболечките със стикери“.

„ОЩЕ един ден в музея“ от Зорница Христова и Тодор Петев (със забавно-образователните илюстрации на Илюстрации: Сияна Захариева)

„ОЩЕ един ден в музея“ e втора част на детския пътеводител на издателство „Точица“ в света на предметите и техните истории. 

Първата част на семейния пътеводител за музеите и галериите на София спечели наградата „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост през 2021 г.

Във втората част ще видим как насекомите гласуват дали човекът е полезен за природата или не; ще разговаряме с праисторически животни, ще попътуваме из Африка и българските фолклорни области, ще разберем как се става хаджия, ще поговорим с героите на Златю Бояджиев и ще си посветим с фенера на Ярослав Вешин… а най-накрая ще си направим свой собствен музей. Започваме още сега, разлиствайки изданието тук.

Философски закуски №7 „Успехът и провалът“ от Мишел Пюеш и Брижит Лабе

Сервираме ги на децата, щом усетим бомбардировки от послания, че в нещо са се провалили

Има ли всъщност недостатъци успехът? Може ли провалът да ни бъде приятел? Да ни научи на нещо ценно? Защо понякога се чувстваме зле, въпреки че според другите сме успели? И какво значи да се състезаваме със себе си?

„Успехът и провалът“ е седмата книга от поредица „Философски закуски“, издадена в България; по-рано тази година излезе и „Същност и външност“.  Типични за поредицата са кратките, забавни истории, чрез които авторите обръщат внимание върху различните страни на въпроса. В „Успехът и провалът“ ще видим смешните претенции на една певица, доволната усмивка на последния колоездач от „Тур дьо Франс“, един загорял сладкиш, едно прохождащо момиченце… всички уловени смешно в чудесните рисунки на Жак Азам. Надникваме в изданието тук, като не пропускаме да разговаряме с издателката му:

Любими класики в нови одежди

„Лъв без опашка“ от Ангел Каралийчев (с приказните илюстрации на Любен Зидаров)

Вълнуващата приказка попада отново в ръцете на малките читатели

Лъв без опашка - корица

Поучителната история за смелостта и братската преданост на обичания детски автор Ангел Каралийчев е дарена с нов живот. 

„Лъв без опашка“ излиза с характерните илюстрации на Любен Зидаров, които се превръщат в класически пример за точен и ясен прочит на художника, ярък и благодатен за въображението на най-малките. 

Специално за новото издание Зидаров добавя нови щрихи към цялостната композиция. С големия български художник и илюстратор се сбогувахме тази година, но книжката не спираме да разлистваме тук.

„Историята на доктор Дулитъл“ от Хю Лофтинг (в превод на Стефан Радев и илюстрации от Люба Халева)

Хю Лофтинг измисля сюжетите в писма до децата си, Доктор Дулитъл е роден в окопите

Доктор Дулитъл, най-обичаният лекар в историята на медицината, се появява в различен вид пред българските си читатели и пациенти. Заслугата е на преводача Стефан Радев и художничката Люба Халева, които работиха по новото издание на знаменитата повест на Хю Лофтинг „Историята на доктор Дулитъл“.

С изцяло новия превод и илюстрации се отбелязва 100+ годишнината на добродушния доктор. Историята е отпечатана на 25 октомври 1920 г. в САЩ, но раждането на героя е няколко години по-рано сред трагедия и смърт по време на Първата световна война. В последствие доктор Дулитъл и любимите му животни стават толкова популярни, че някогашният строителен инженер и ветеран от войната им посвещава още деветнайсет книги, три от които излизат след смъртта му през 1947 г. На новото българско издание се възхищаваме тук.

„Макс и Мориц” от Вилхелм Буш

В един от героите Вилхелм Буш рисува свои черти

Калпазаните Макс и Мориц, чиито истории повече от век и половина разсмиват и разплакват деца и родители, сега се промъкват за добро в хорските библиотеки. Ключ към домовете и сърцата на читателите им дава корифеят в превода от немски език Любомир Илиев. Той пресъздава римите на Вилхлем Буш в изцяло нов вариант, който излезе с оригиналните илюстрации на автора и с логото на „Лист”.

Луксозното издание „Макс и Мориц” се появи дни преди 14 април, когато светът отбеляза 191 години от рождението на знаменития сатирик. А ние му се радваме тук.

„Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ от Луси Монтгомъри

Канадската писателка Луси Монтгомъри създава един от най-слънчевите персонажи в световната литература, обичан от малки и големи читатели.

Луничава и червенокоса, вечно замечтана, със звезди в очите и небе в сърцето – такава познават „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ милиони читатели по света, израснали с  шедьовъра за деца и юноши на Луси Монтгомъри

Готова да приюти сред страниците си нови поколения млади мечтатели, а и да отвори носталгична вратичка към миналото за вече порасналите, безсмъртната класика се появява у нас в изцяло нов превод от Йолина Миланова. Четем откъс тук.

За най-малките

Поредицата „Здравей, щастие!“

Навременна, различна, пъстра и необходима

 Здравей щастие! - корици

Поредицата „Здравей, щастие!“ е предназначена за най-малките и им показва основни ценности като осъзнатост, любов и грижа. Откриваме заедно с децата си какво е безусловна любов, щастието в малките неща и в това да помагаме на себе си и на другите.

Ярките цветове, провокиращите илюстрации и нежното чувство за хумор забавляват читателите, ангажират вниманието им към книжката и ги мотивират да я разгръщат отново и отново.

Книгите са картонени с твърди страници и корици и са подходящи за бебета и деца от 1 до 4 годишна възраст. Разлистваме всяко от изданията тук.

И специално за мама

„Ще видиш ти, като родиш!“ от Неда Малчева

Една от любимите ни илюстрации от авторката на „Ще видиш ти като родиш!“ – талантливата Неда Малчева

Най-откровените, най-знаковите и най-забавните моменти от живота на една майка са облечени в думи и цветове от талантливата Неда Малчева в книгата „Ще видиш ти, като родиш!“.

Фразата се е превърнала в теорема номер 1 на майчинството – онова заплашително „Ще видиш ти, като родиш!“, което майки ветерани, опитни съседки, добронамерени приятелки и още куп други жени, чието мнение никой не е искал, повтарят като (де)мотивационна реч при всеки удобен случай. Като майка на 3 деца художничката Неда Малчева обаче се е нагледала на всякакви куриозни случки и ги обобщава в първата си книга.

Пъстра, ярка, грабваща вниманието и безкрайно забавна също като своята авторка, книгата показва нагледно, че майчинството има много цветове и не е нито само розово, нито пък скучно сиво. То си е цяла палитра от нюанси. Уверяваме се – през смях и сълзи – тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук