Най-откровените, най-знаковите и най-забавните моменти от живота на една майка, облечени в думи и цветове от талантливата Неда Малчева в книгата „Ще видиш ти, като родиш!“

Една от любимите ни илюстрации от авторката на „Ще видиш ти като родиш!“ – талантливата Неда Малчева

 „Ще видиш ти, като родиш!“ (Изд. СОФТПРЕС) е единствено по рода си издание за майчинството, което има способност да ни разплаче от смях и да ни разсмее от умиление (или от напрежение).

Още преди една жена да влезе в ролята на майка, съзнанието ѝ прожектира кадри от бъдещето, преминали обработка с филтъра на фантазията и оптимизма. Редуват се идилични картини на спокойни разходки, тихи игри, блажени семейни моменти, които някой е запечатал на лента – първо зъбче, първи стъпки, първи клас и т.н.

И тогава, като юмрук, се стоварва онова заплашително „Ще видиш ти, като родиш!“, което майки ветерани, опитни съседки, добронамерени приятелки и още куп други жени, чието мнение никой не е искал, повтарят като (де)мотивационна реч при всеки удобен случай. Фразата се е превърнала в теорема номер 1 на майчинството – каквото и да си мислиш за този етап от живота, още нищо не си видял. Като майка на 3 деца художничката Неда Малчева обаче се е нагледала на всякакви куриозни случки и ги обобщава в първата си книга – „Ще видиш ти, като родиш!“.

От вълненията по време на бременността през сложните въпроси в първите дни след раждането, когато се чувстваш като неподготвен ученик на изпит, до емоциите, които се вихрят с разрушителна сила на детската площадка – тук ще откриете всичко, което трябва да знаете на тема какво е да си родител. С неподправено чувство за хумор Неда Малчева разказва за суеверията, които разклащат увереността и на най-аналитичните мами, рисува (буквално и преносно) различните лица на една майка с всички отличителни черти и смело се впуска в спорната тема за кърменето. Редом със забавното обаче Неда Малчева не се притеснява да коментира и сериозното. На страниците на „Ще видиш ти, като родиш!“ тя говори за безсънните нощи и умората, за уроците по търпение, което всяко дете преподава на своя родител, за депресията и съмненията, които понякога се вмъкват като сянка в ежедневието на една майка.

Пъстра, ярка, грабваща вниманието и безкрайно забавна също като своята авторка, книгата показва нагледно, че майчинството има много цветове и не е нито само розово, нито пък скучно сиво. То си е цяла палитра от нюанси. Какви? Ще видите! 

Ще видиш ти, като родиш!

Неда Малчева

За авторката

Репликата „Ще видиш ти, като родиш!“ е непрекъснат саундтрак на цели две години и деветдесет дни от живота на Неда Малчева. Толкова, колкото траят трите й бременности. Всъщност и по време на бременностите, и преди, и след тях Неда предпочита да кара другите да виждат. И те с удоволствие гледат цветните й шаржове. Завършила Националното училище по изкуства в Русе, тя се занимава с рисуване от близо две десетилетия и през последните години създава стотици карикатури, описващи майчинството, в личния си фейсбук блог nedaArtworks. Автор е на илюстрациите към книгите на Калоян Явашев – „Дневникът на един татко звероукротител“ и „Апокалипсис сега с деца“.)

„Ще видиш ти, като родиш“ е първата й книга, която според нея не е достатъчна, за да опише целия този кръговрат, наречен Майчинство.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук