„Преди няколко години близко дете на въпроса „Кой ти е любимият предмет“ беше отговорило…

„Плюшеното ми зайче!“

„ОЩЕ един ден в музея“ e втора част на детския пътеводител на издателство „Точица“ в света на предметите и техните истории. Автори отново са Тодор Петев и Зорница Христова, илюстрациите са на Сияна Захариева.

Първата част на семейния пътеводител за музеите и галериите на София спечели наградата „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост през 2021 г., на премиерата на книгата имаше повече от 300 души и интересът към книгата бе неочаквано голям.

Във втората част ще видим как насекомите гласуват дали човекът е полезен за природата или не; ще разговаряме с праисторически животни, ще попътуваме из Африка и българските фолклорни области, ще разберем как се става хаджия, ще поговорим с героите на Златю Бояджиев и ще си посветим с фенера на Ярослав Вешин… а най-накрая ще си направим свой собствен музей!

Или иначе казано: в „ОЩЕ един ден в музея“ са включени нови експозиции и музеи, като Националния природонаучен музей – зала „Насекоми“, Националния археологически институт с музей – БАН, Националния исторически музей – зала „Етнография“, Националната галерия „Квадрат 500“ – зала „Африканско изкуство“, Националната галерия – Музей за християнско изкуство,  Националната галерия „Квадрат 500“ – колекция „Златю Бояджиев“, Националния военноисторически музей, Докторска градина. Всяка глава завършва със занимания, които позволяват пътешествието да бъде продължено и наистина да „запали“ децата по науката.

Книгата завършва с покана всяко дете да направи само музей вкъщи – с предметите, които са важни за неговото собствено семейство. Защото една от идеите на книгата е да насърчи връзката между училището и дома, да подскаже на детето, че не само учебниците са източник на знание.

През 2023 г. издателство „Точица“ ще проведе няколко разходки за деца в музеите на София. Помощник ще бъде и един специален герой от книгата – праисторическото животинче Муз, превърнато в кукла от Бояна Минковска.

То е базирано на конкретен експонат от Археологическия музей и е един от фикционалните „екскурзоводи“ в книгата.

ОЩЕ един ден в музея

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук