Слаб „2“! Последен по успех в класа!

Децата ни са бомбардирани с послания, че в нещо са се провалили. Ако не е училищният успех, то ще е социалният им живот. Или външният вид? Друго? Дори родителят да се опитва да е по-спокоен, цялото общество сякаш нахъсва детето: мисли му, ако се провалиш!

Нищо чудно, че отношенията ни с успеха и провала остават трудни цял живот. Понякога дори жертваме всичко за успеха, а той… не ни се услажда. Представяте ли си?

Книгата на Мишел Пюеш и Брижит Лабе задава нужните въпроси още в началото на този път.

Има ли всъщност недостатъци успехът? Може ли провалът да ни бъде приятел?

Да ни научи на нещо ценно? Защо понякога се чувстваме зле, въпреки че според другите сме успели? И какво значи да се състезаваме със себе си?

„Успехът и провалът“ е седмата книга от поредица „Философски закуски“, издадена в България; по-рано тази година излезе и „Същност и външност“.  Типични за поредицата са кратките, забавни истории, чрез които авторите обръщат внимание върху различните страни на въпроса. В „Успехът и провалът“ ще видим смешните претенции на една певица, доволната усмивка на последния колоездач от „Тур дьо Франс“, един загорял сладкиш, едно прохождащо момиченце… всички уловени смешно в чудесните рисунки на Жак Азам.

Ето какво казва за поредицата Стефан Русинов, преводач и водещ на един от най-интересните подкасти за литература в българските медии: „Философията притежава способността да разтрива изтръпналата чувствителност към болка, а Точица са сред малкото български издателства, които показват отговорност и загриженост към изданията, читателите, обществото и света –

тяхната поредица „Философски закуски“ артикулира проблеми, от чието адекватно третиране, смятам, зависи добруването на всяка общност.“

Из Философски закуски №7
Успехът и провалът

За авторите

През 1997 г. Брижит Лабе записва философия в Сорбоната. С една основна идея: да предложи на децата книги, които да им помогнат да разсъждават по въпросите, които жужат в главите им. Професор Мишел Пюеш се впуска с нея в това приключение… и така се ражда серията „Философски закуски“, която днес има повече от 40 книги за насилието и ненасилието, за красотата, справедливостта, религиите, нормалното и ненормалното, любовта и приятелството, смеха и сълзите и какво ли още не. През 2019 г. френското Министерство на образованието номинира Брижит Лабе за кавалер на Ордена на почетния легион.

Мишел Пюеш е лектор в Сорбоната и автор на популярната книга по философия „La Philo en clair“. През годините към екипа се присъединява и неговият колега, доц. Пиер-Франсоа Дюпон-Бьорие.Художникът Жак Азам живее и работи в Тулуза. Освен серията „Философски закуски“ той илюстрира много от най-хубавите книги на издателство „Милан“, новините за деца на сайта „1jour1actu“ и различни детски книги. Носител е на наградата Prix Média Enfance Majuscule 2022.

Валентина Бояджиева е една от най-изтъкнатите български преводачки от френски език, превеждала Ролан Барт, Ерик Еманюел-Шмит, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Луи Перго, Цветан Тодоров и др., както и всички излизали на български книги от поредицата „Философски закуски“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук