Коста Тонев. Средна величина, 2013-2015 (детайл)

HAPPY
Искра Благоева, Спартак Дерменджиев, Недко Солаков, Коста Тонев
Музикална композиция: Милен Апостолов

Куратор: проф. Йохан Густавсон
Помощник-куратор: проф. Камил Ван Минен
21 септември – 28 октомври 2023
Откриване: 21 септември, четвъртък, 18:00 – 20:00

Най-новата експозиция в галерия „Структура“ изследва човешките усилия и стремежи да се намери щастието и да се преследва пълноценен живот.

Искра Благоева. Едип беше измамник, 2020

Всички ние просто искаме да бъдем щастливи!

Като част от дългосрочния проект „Гореща линия“, Мария Василиева отправя покана към шведския куратор Йохан Густавсон да изследва българската художествена сцена и да изгради изложба около своите открития. След задълбочено проучване, което включва многобройни срещи и посещения на ателиета на художници в София и Пловдив, Густавсон събира колекция от разнообразни произведения на изкуството, които се занимават с понятието за щастие и нашия, понякога болезнен, път към него. Изложбата изследва (с необходимата доза хумор) как всички ние се стремим да намерим щастието и сме готови да направим почти всичко, за да го постигнем. И все пак това усилие често води до разочарование, копнеж по нещата, които не са се сбъднали, и много въпросителни дали са могли да бъдат различни.

Спартак Дерменджиев. Портрет на майка му Лиляна Захова като младо момиче по снимка, 1940

Вероятно щастието е свързано с това колко сигурни се чувстват хората в живота си. Но според последните доклади на Програмата за развитие на ООН шест от всеки седем души в света се чувстват несигурни! И колкото по-развита е една страна, толкова по-несигурни се чувстват хората. През 2023 г. за пръв път в историята младите хора ще растат с мисълта, че положението им е по-лошо от това на предишното поколение. И въпреки че факторите на развитието – грамотност, достъп до информация, продължителност на живота, намалена смъртност при раждане на деца и подобрени икономически позиции на милиони хора – са в положителна прогресия, хората по света се сблъскват със социален натиск, провалени правителства, войни, климатична криза, вълна от конспиративни теории и множество други проблеми, които поставят под въпрос чувството им за сигурност и удовлетворение.

Недко Солаков. Съседи, 1986

Йохан Густавсон (р. 1978 г. В Стокхолм) е куратор и преподавател, живеещ в Хага, Нидерландия. Той е съдиректор/куратор на Експерименталното арт пространство 1646 (www.1646.nl), както и преподавател в Кралската академия за изкуства в Хага. Съосновател на Alternative Art Guide (www.alternativeartguide.com), The Hague Contemporary и ръководител на управителния съвет на Page Not Found (www.page-not-found.nl).

Густавсон е куратор на мащабните изложби Prospects на фондация на Мондриян от 2020-2024 г., които се организират във фабриката Van Nelle в Ротердам и съвместно с Art Rotterdam. Работил е като културен посланик на град Хага и е бил куратор на над сто изложби. Фокусът му е върху артистични практики, които се фокусират върху фикцията и хумора с цел да предизвикат диалог или да предложат алтернативни гледни точки. Идеята е, че фантазията е основен инструмент, който помага да си представим света по различен начин. Приемането и възхваляването на сложността, противоречието и парадокса като присъщи качества на човешкото съществуване, са от съществено значение за противопоставяне на преобладаващата рационалност и логика. И накрая, използването на игривостта и хумора е необходимо, за да се поддържа съзнанието отворено за различни предизвикателства.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Гауденц Б. Руф.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук