Възможно ли е постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище – в случая млада жена с фантастична трансформация – да владее киноекрана, специализирания печат, умовете и сърцата на мнозина? Отговорът изглежда е положителен, а за някои кинокритици е и завършекът на едно приказно превъплъщение – но не на филмовата героиня, а на нейният създател, Йоргос Лантимос.

Тази година 80-ото издание на кинофестивала във Венеция бе покорено от „Клети създания“ (Poor Things) на гръцкия режисьор и международната преса и кинокритика не остана безразлична. Италианското издание La Repubblica коментира възторжено награждаването на „Клети създания“ със Златен лъв:

Плакатите на „Клети създания“ също са произведения на изкуството

„Изключително красивата творба на Лантимос спечели международната филмова награда на Биеналето. Филмът сега влиза в битката за спечелването на Оскар“, обяви римският вестник в онлайн изданието си, напомняйки, че талантливият грък вече е бил номиниран три пъти за Оскар – веднъж с „Омарът“, за най-добър оригинален сценарий, и още два пъти с „Фаворитката“, за най-добър филм и най-добра режисура. Всъщност, за ролята си във „Фаворитката“ Оливия Колман получава „Оскар“ за най-добра главна женска роля, като филмът е номиниран в още 9 категории в рамките на надпреварата. „Фаворитката“ получава също „Златен глобус“ за женска роля и 7 награди на БАФТА, включително за най-добър британски филм, както и 8 Европейски филмови награди, включително за най-добър европейски филм.

Овластяването на жените и тяхното самоопределяне, успешно илюстрирани от Лантимос в „Клети създания“ пък са във фокуса на New York Times, Euronews и Associated Press, в материалите им посветени на големия успех на гръцкия режисьор. Коментарът на France 24 е хвалебствен и емоционален:

„Гръцкият магьосник на парадокса Йоргос Лантимос спечели голямата награда на Венеция“.

Многозначителното заглавие на Ройтерс е „„Poor Things“, готическа секс комедия, режисирана от гърка Йоргос Лантимос, спечели престижната награда „Златен лъв“ на филмовия фестивал във Венеция в събота“, а El Pais посвещава статия на „неудържимия и свободен бунт на „Клети създания“ на Йоргос Лантимос“. Испанското издание коментира, че това е филм за една жадна за удоволствия и знания жена, изиграна от Ема Стоун, поставящ гръцкия творец в кино висините.

Кинокритикът Емилиос Харбис, водещ рубрика в гръцкия ежедневник „Катимерини“ се спира подробно на възторжените отзиви по време на Венецианската мостра, предизвикани от новия филм на Лантимос, подчертавайки, че лентата завладява както с естетиката си, така и „с управлението на напълно съвременен сюжет, дори в… епоха“. Харбис говори за викторианската героиня, изиграна от Ема Стоун – младата Бела, върната към живота от неортодоксален учен (Уилем Дефо), за да отбележи, че тя не се подчинява на нито един от стереотипите относно „мястото“ на жените, нещо, което прави и Йоргос Лантимос с филма си. Сутринта преди официалната премиера на „Клети създания“ режисьорът (пословично пестелив на коментари и интервюта) споделя за гръцкото издание

„Не бива да забравяме, че нашият герой е жена, на която се опитваме по някакъв начин да върнем свободата, от която сме я лишили”.

В критиката си, придружена от рядко и ексклузивно интервю с Лантимос, кинокритикът анализира най-вече отличаващата се естетика на „Клети създания“, подчертавайки, че „разполагайки с явно увеличен бюджет спрямо „Фаворитката“, гръцкият режисьор… пирува с него: и черно-бяло, и цветно, и със специални ефекти, и сложни, почти приказни декори.“. Самият Лантимос споделя „Бюджетът никога не е достатъчен. Четейки книгата (на Алистър Грей, на която е базирана лентата), си представях филма по този начин от самото начало. Въпреки че сюжетът се развива в по-конвенционалната атмосфера от този период, винаги съм чувствал, че трябва да бъде създаден и свят, който да отразява начина, по който Бела вижда нещата – не само реалистичната обстановка.

Местата, до които пътува например, са разпознаваеми, но имат и непознати елементи, някои футуристични, други анахронични…“.

В същата тази естетика и сюжет, водещи ни през епичното пътешествие на себеоткриване и освобождение на героинята на Ема Стоун, се откроява и още един елемент, не подминат от кинокритиката – сексуалността във филма на Йоргос Лантимос.

Това пътуване на освобождението на Бела е до голяма степен сексуално, отбелязва и Харбис за „Катимерини“. Самият филм съдържа няколко любовни сцени, замислени обаче не с воайорски, а по-скоро с изследователски поглед, какъвто е случаят и с останалите приключения на героинята. А гръцкият режисьор смело твърди: „Сексът е много важна част не само за жените, но и за хората като цяло, независимо как се идентифицират сексуално. Може би изглежда подчертано тук, защото по някаква причина е станало почти табу да се говори за това в съвременното кино. Обратно, няма проблем с изобразяването например на изключително насилие.

За нас беше важно да не бъдем консервативни в тази област, защото в противен случай нямаше да сме честни с Бела и цялата тази спонтанна свобода, която тя изразява физически и сексуално.“

Всичко това, единодушна е международната преса, не би било възможно без (вече) петкратното сътрудничество между Йоргос Лантимос и Ема Стоун. Доколко то е плодотворно свидетелства не само заявеното от режисьора по време на получаването на Златния лъв

„Tази творба представя историята на едно фантастично същество и то не би съществувало без Ема Стоун, която е друго фантастично същество. Този филм е неин, без нея нямаше да съществува.“.

Свидетелство е и новината „гръмнала“ почти едновременно с награждаването – гръцкият кинотворец вече е заснел нов филм с Ема Стоун, тайно в Гърция.

И както отбелязва и гръцкото издание Parapolitika.gr, впечатляващо е, че въпреки толкова много успехи и награди, които е получил по пътя си, творецът, започнал професионалния си път като баскетболист, за да стигне до върха на седмото небе на изкуството, все още избягва публичността.

„Клети създания“ гледаме ексклузивно на…

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук