И друг път съм писала, но не мога да не повторя и за този шедьовър – Антъни Хоровиц е доста необикновен писател. Не само че включва себе си като един от основните герои в книгите си, редом до брилянтния детектив Даниъл  Хоторн, а в „Нож в раната“ (Изд. „Еднорог“) вече е и основен заподозрян за убийство! Авторът надскача себе си в новата си книга и се вкарва в затвора, бива разпитван, сочен с пръст и за малко да се (само)осъди за убийството на дама, която му е написала злобна театрална критика. Мотивът е ирония като по учебник, нали?! Но нека първо да се запознаем с основни детайли от поредната мистерия с британски привкус.

Сюжетът

Както знаем, Хоровиц е известен и уважаван писател. Едно от най-неприятните неща, които може да сполети такъв човек на изкуството и литературата, е някой критик да напише лошо ревю за последната му творба. Ами ако това ревю е крайно отрицателно, а критикът бъде убит и той се окаже основният заподозрян за убийството? В „Нож в раната“ се случва точно това. Хоровиц е арестуван за убийство и единствено мрачният ексцентрик Хоторн може да го спаси от затвора.

Цялата драма се случва на фона на не особено топли отношения между двамата основни герои. Или поне що се отнася до плановете на Хоровиц, който иска да сложи точка на отношенията си с все така изнервящия го Хоторн. След трите разследвания в неговата компания, проследени в първите три книги от поредицата, писателят има желание да продължи в друга посока. Сега основното му внимание е ангажирано с пиесата „Енигма“, чиято премиера предстои на лондонския Уест Енд.

Въпреки големите очаквания, пиесата не се радва на добър прием, а маститата критичка Хариет Тросби е особено ожесточена в своята рецензия. Нейният живот завършва по жесток начин в дома й, а нашият талантлив Хоровиц е арестуван за нейното убийство. Писателят бързо разбира, че всички улики сочат към него и единственият човек, който може да му помогне, е Хоторн. Двамата разполагат с много малко време, за да докажат невинността му и да открият кой го е натопил, а списъкът със заподозрени съвсем не е малък.

Новото разследване на прочутия детектив и неговия спътник по неволя е изпълнено с всички изненади и обрати, които може да очаквате от Хоровиц. Освен невероятната интрига, отдаваща почит на класиката в жанра, успяваме да се насладим с пълна сила на възхитителното му чувство за хумор, обект на което често е и самият писател.

Впечатленията

Много ми допадна, че този път действието се развиваше в Лондон, при това в арт средите на града. Това даде малко разнообразие от типичните мистерии, които се случват в провинциални английски имения, а за заподозрени се привличат хората от персонала. В „Нож в раната“ повечето персонажи са млади хора, които тепърва се развиват в трудното поприще на културните среди. В хода на историята читателите имат възможност да се запознаят по-отблизо с живота на всеки от актьорите, които са много различни един от друг. Това държи читателя в напрежение, тъй като всеки детайл от тези шарени житейски съдби може да бъде свързан с голямото престъпление.

Не по-малко интригуваща е биографията на жертвата. Хариет е недолюбвана не само в професионален аспект, а и от собственото си семейство. Труден характер значи труден характер – тук Хоровиц е безспорен. На моменти се чудех дали изборът на такъв негативен персонаж за жертва е търсен ефект, така че дори и чисто хипотетично хрисимият писател да е нейният убиец, ние да намерим в себе си силите да го разберем някак.

И все пак, ще издам една част от сюжета, която би трябвало да се подразбира – Хоровиц не бил убил човек, камо ли пък по такъв тривиален повод. Той е натопен и смея да твърдя – до последно се колебаех от кого. Така че, бъдете сигурни, че този път дори и феновете на криминални истории като моя милост ще се поозорят да разкрият убийството преди финалните страници. Разбира се, повдигането на завесата на мистериозното престъпление става този път съвсем буквално в традиционен дух – Хоторн събира всички в театъра и парченце по парченце сглобява разкритията си от книгата. Бъдете наблюдателни – има един график от самото начало на историята, който играе важна роля в разкриването на убиеца.

Както винаги, изказът на Хоровиц е точен, методичен, няма излишни описания, детайли и разсъждения. Неговите книги винаги са изчистени от безцелни отклонения, излишни разсъждения и всеизвестни клишета. Тези характеристики за мен са важни, защото жанрът е доста популярен и, за съжаление, често се случва да си загубя времето с някоя предсказуема книга, със сюжет, който е небрежно съшит от множество познати до болка на аудиторията престъпни схеми и елементи.

„Нож в раната“ не покри само едно мое очакване – да разкрие повече за приятелския кръг на Хоторн. В предишните части на поредицата авторът ни хвърляше подсказки, че в следващата част (която според мен беше тази) ще научим любопитни подробности за миналото на мистериозния Хоторн. Е, оказа се, че или аз не съм разбрала, или се хващам на маркетинговия похват на автора с цел да очакваме с нетърпение всяка следваща история. Точно в „Нож в раната“ имаше най-малко (въпреки че все пак имаше) подробности около личността на Хоторн. Това ми беше малко разочароващо и се надявам да бъде компенсирано в следващата книга от поредицата на Антъни Хоровиц, която очаквам с нетърпение.

Избрани цитати

–          Не трябваше да ходя. Иска ми се да се бях подчинил на по-раншния си порив и да се бях прибрал у дома при семейството си. Всичко щеше да бъде толкова различно. Но, естествено, човек никога не разбира тези неща навреме. Ето защо животът е толкова различен от художествената литература. Всеки ден е отделна страница и не можеш да прелистиш напред и да видиш какво предстои да се случи.

–          Усещанието за звезда у един човек е трудно да се определи, но съм срещал много млади актьори, преди да станат известни, и те всички са го притежавали. Не е точно физическо качество. Дори не е сила на характера. Това е просто усещане, че си в присъствието на човек, който не е като другите – предусещането, че един ден, съвсем скоро, този човек ще бъде прочут.

Ревюта

“Присъдата е смърт” – Хоровиц в ролята на любим герой | Jasmin.bg

„Убийството е всичко“ – особено когато неподражаемият Хоровиц е част от загадката | Jasmin.bg

„Мозайка от убийства“ – две заплетени истории по Антъни Хоровиц | Jasmin.bg

Още за Антъни Хоровиц

Антъни Хоровиц се радва на огромен успех не само като писател, а и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на сър Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс.

Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали, “Убийства в Мидсъмър“, на “Войната на Фойл“ и много други. “Мозайка от убийства” е определена за “Най-добра книга на 2017” от “Уошингтън Поуст“, “Ескуайър“, “Амазон“ и Националното радио на САЩ. През 2014 година Антъни Хоровиц получава Ордена на Британската империя за заслуги към литературата.

* * *

geri

Колонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук