Убийството е всичко (корица)

„Убийството е всичко“ на Антъни Хоровиц (Изд. Еднорог) определено влезе в списъка на най-нетрадиционните книги, които съм чела.

Талантливият британец не само ни омагьосва с поредната си заплетена криминална история, а и включва самия себе си в нея. Беше удоволствие да прочета този майсторски написан роман, в който един автор и един детектив стъпка по стъпка разплитат нишките на едно мистериозно убийство.

Сюжетът

Историята започва, когато една пролетна сутрин заможната Даяна Купър, чийто син е прочут актьор, посещава погребално бюро, за да поръча собственото си погребение. Шест часа по-късно тя е удушена с шнур за завеса в дома си. Необичайните обстоятелства налагат призоваването на ексцентричния, озлобен и самотен бивш служител на полицията Даниъл Хоторн. Детективът обаче си търси писател, един нов доктор Уотсън, който да документира неговите случаи.

На това място се намесва самият Хоровиц, макар и, както ни споделя, против волята си. Писателят в романа (и в живота) се съгласява да опише този случай, заинтригуван от странностите около убийството на Даяна. Много скоро той се озовава в една история, която не е в състояние да контролира. От една страна, детективът по случая има своите тайни, а разследването на истинско престъпление крие и истинска заплаха.

Романът ни разкрива и колко важни могат да бъдат постъпките в живота ни, доказва ни, че възмездие има, то идва рано или късно и ни посочва и най-заплетените пътища, които съдбата намира, за да ни изненада.

Впечатленията

Едни от най-интересните епизоди от романа за мен бяха откровенията на Хоровиц като герой в собствената си книга.

На няколко места той ни доверява „черновите“ на глави от романа си и ни представя как би звучал той, ако…

Не по-малко интригуващ е и моментът, в който разбираме защо „убийството е всичко“.

Разбира се, аз не обичам да разказвам историите вместо автора, така че, разчитам че истинските фенове на криминалните романи ще проявят необходимото търпение и сами ще намерят тези епизоди в книгата. Освен, разбира се, разкритието кой е убиецът, защото смисълът от тези романи не се крие само в тази последна, дразнеща любопитството, подробност.

Хоровиц има и един чудесен, неподражаем стил да води историята, така че тя да оживява в главата на читателя – до всеки един детайл. Защото всеки детайл е важен в една наистина добра мистерия. Точно по това се отличават и истинските писатели като талантливия британец – умението да създадат нишките, които да следваме, да ни въведат в един любопитен пъзел и да ни развеждат из него, точно както са го планирали.

Акцентирам върху разказа, защото днес на пазара имаме от всичко по много – изобилие от кримки за четене и гледане. Сюжети много – само време да има. И когато искаме да ценим времето си, е хубаво да избираме най-доброто.

За мен работата на Антъни Хоровиц носи необходимия етикет за качество и мисля, че тези, които вече познават някой от неговите романи, с нетърпение очакват всеки следващ. Както и аз. Защото Хоровиц е не просто типичен британски разказвач на мистерии, а е и добър художник на човешката душа, психолог и литератор, който безпогрешно откроява проблемите на съвременния свят. И да – с нетърпение очаквам да разбера каква е следващата глава в професионалната му история.

Избрани цитати

  • Ако бях седнал да напиша свой роман за мистериозно убийство, не бих избрал за главен герой човек като Хоторн. Вярвам, че на света вече има предостатъчно бели, навъсени детективи на средна възраст и щях да се опитам да имисля нещо по-необичайно. Сляп детектив, детектив-пияница, детектив с обсесивно-компулсивно разстройство, детектив ясновидец… вече има по един от всеки вид, но защо не детектив с всичките тези качества?
  • Някои хора твърдят, че в днешно време сме станали твърде чувствителни, че от страх да не обидим някого, сме престанали да водим каквито и да било сериозни разговори. Но така стоят нещата. Това е причината политическите предавания по телевизията да са станали толкова скучни. Има едно строго определено пространство, в което могат да се водят всички обществени дискусии, и дори само една грешно подбрана, може да ви навлече всевъзможни неприятности.

Човек никога не осъзнава колко крехко е всичко, преди да се счупи.

  • Всъщност винаги съм обичал крайбрежните градчета, особено извън сезона, когато улиците са пусти, а небето е посивяло и ръми (…) Обичам пясъчните думи, ротативките, кейовете, чайките, ментовите пръчки с онзи надпис, който незнайно как е запечатан вътре. Имам слабост към кафенетата и чайните с възрастни дами, които си наливат мътен чай, към дебелите парчета маслен сладкиш с шоколад и магазинчетата, където продават рибарски мрежи, рейки за палатки и шапки със смешни надписи.

Малко за автора

Антъни Хоровиц се радва на огромен успех не само като писател, а и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на сър Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс.

Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали, “Убийства в Мидсъмър“, на “Войната на Фойл“ и много други. “Мозайка от убийства” е определена за “Най-добра книга на 2017” от “Уошингтън Поуст“, “Ескуайър“, “Амазон“ и Националното радио на САЩ. През 2014 година Антъни Хоровиц получава Ордена на Британската империя за заслуги към литературата.

* * *

geri

Колонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук