Вечерята по Херман Кох

“Вечерята” по едноименния роман на холандския писател Херман Кох е най-новото и свежо попълнение в афиша на Театър „София“ този сезон.

Дори и да не сте чели произведението, историята ще ви плени още от първите минути благодарение на съвременния й сюжет, тънкото чувство за хумор, безупречната игра на актьорите и режисурата на Пламен Марков.

Изключително впечатлена бях от доброто представяне на най-младите членове на екипа, студенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, на които бяха поверени ролите на група млади бунтари.

И, разбира се, „Вечерята“ ще ви срещне и с утвърдени имена на театралната сцена като Дария Симеонова, Ивайло Герасков, Лилия Маравиля, Михаил Милчев и Пламен Манасиев.

Сюжетът

Спектакълът „Вечерята“ предизвиква блюстителите на единствено правилното и единственото правилно. Той ни кара да се запитаме: Какво бих направил аз в такава непредвидена и неочаквана ситуация? Как бих постъпил? Какво бих жертвал? Къде са границите, пред които съм сигурен, че ще спра? Голямото предизвикателство идва и от факта, че клиширани отговори, свързани с идеалната представа на самите нас за самите себе си, тук не работят.

Без излишна политкоректност Кох ни задава тревожни въпроси за нас, човешките същества, скрити зад маските. Само защото сме свикнали да мислим, че ние сме точно това, което си повтаряме, че сме. Безпаметно самовлюбени и дълбоко вярващи в своята свръхморална изключителност.

Ако обаче сюжетът трябва да бъде обобщен в едно изречение, то това ще бъде въпросът:

Колко далеч може да стигне един родител в желанието да защити детето си?

„Вечерята“ е една морална дилема, която изправя две семейни двойки пред един почти невъзможен избор – да се запази една ужасна тайна в името на децата или да се пожертва бъдещето им в името на човечността и обществено правилното.

Накратко – двама братя и техните съпруги се срещат на вечеря в изискан ресторант. Разговарят за всекидневни неща – работата, най-новия филм по кината, лятната ваканция, политиката. Постепенно се стига и до истинската причина за семейната среща – престъплението, което обединява братовчедите Мишел, Рик и Бо.

Положението е усложнено допълнително и от факта, че бащата на едно от момчетата е очакваният следващ министър-председател на страната. И още нещо интересно – “Вечерята” е една сложна семейна драма, която майсторски се разгръща пред зрителя в много кратък период от време – една-единствена (не)обикновена вечер от живота на героите.

Впечатленията

За мен историята на Кох впечатлява на първо място с моралните въпроси, които поставя пред съвременния човек, особено като част от едно многопластово технологично общество. Въпросът за доброто и злото, за правилното и грешното, за престъплението, наказанието и съвестта, за грешките на младостта и грешките на зрелостта. Крехката възраст оправдава ли безразсъдството?

Със своя последователен разказ, авторът умишлено ни дава фактите постепенно, стъпка по стъпка, така че да ни накара да погледнем на историята от всеки възможен ъгъл. Така, ако в началото дадена случка ни се струва неприемлива, то към края вече звучи, ако не оправдана, то най-малкото разбираема. Странно, нали, когато си мислим, че знаем всички отговори?

Какво ни кара да постъпваме по един или друг начин? Как оправдаваме постъпките си? Каква е границата между (само)защита и престъпление? Все въпроси, за които може да смятаме, че имаме категорични и ясни отговори, но Кох ни доказва, че истината изглежда различна за всеки един от нас. Заради различния начин на живот, различния опит, характер, ценности, амбиции… и понякога, дори твърде често, просто заради случайното стечение на обстоятелствата. Особено когато се окажеш в грешното време на грешното място.

Именно по тази причина „Вечерята“ предизвиква и най-първосигналното в нас – ролята ни на съдници. Обикновено, съвсем лесно и с един замах – безкомпромисни към другите. И някак, твърде често, дори почти винаги, услужливо благослонни към себе си. Дори и само защото едно чувство, ситуация и история се разбират най-добре единствено когато минат през личния ни опит.

И… понеже започнах текста с уверението, че може да отидете да гледате „Вечерята“ и без да сте чели романа на Кох, ще завърша с това, че още преди да сте напуснали салона, ще искате да разгърнете страниците й за още и още от този разтърсващ морален разказ. Защото възможните отговори трудно могат да бъдат изчерпани. Тя е на налична на българския пазар благодарение на Изд. „Колибри“.

ВЕЧЕРЯТА – Премиера на 22.10., следващи дати: 15 и 28.11, 10 и 18.12.2019 г.
по романа на Херман Кох
драматизация и режисура: Пламен Марков
сценография и костюми: Мира Каланова
композитор: Калин Николов
видео: Димитър Сарджев
плакат: Радослава Боор
снимки: Стефан Н. Щерев

С автора на „Вечерята“ може да се запознаете и тук:

* * *

geri

Колонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Тази статия е част от поредицата За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук