Urbanites: Neon Dancing ни позволява да надникнем (и участваме) в творческия процес по създаването на съвременен танц

Винаги ви се е искало да надникнете в творческия процес по създаването на съвременен танц? Дори повече – нямате нищо против да участвате в него? Имаме покана за вас!

Urbanites: Neon Dancing e нов проект на хореографа Коста Каракашян в колаборация с дизайнера Георги Десподов (Македония) и творческата платформа Urbanites Sofia, обединяващ съвременен танц и дигитално изкуство. Събитието съчетава хореография, създадена на живо пред публиката, 80-тарски електронен DJ сет, и визуално изкуство, включващо инсталации и прожекции.

Дата: 06.11.2019 г. (сряда) Час: 21:30 ч.
Място: EXE CLUB, ул. “Шипка” 6, София

“Чрез създаването на нов танц в рамките на един час на място, ще покажем на публиката как протича един творчески процес в сферата на съвременния танц. Приготвили сме и интерактивни задачи, с които публиката да може да повлияе на действията на танцьорите, което може да доведе до напълно неочакван краен резултат,” споделя Каракашян.

“Имам щастието да работя с трима страхотни танцьори, с които нямаме търпение да импровизираме по задачите на публиката и по специално подготвената музика на момчетата от Stranger Synths”.

В Neon Dancing участват добре познатите танцьори Стефани Ханджийска, Владимир Груев и Искра Даскалова. Те ще изградят напълно нова танцова твоба под звуците на Stranger Synths – Николай Важаров и Драгомир Дончев, разпознаваеми с 80-тарския си електронен и synth wave звук. За костюмите ще се погрижи СРБ –  нова марка за улична мода с френски, арменски и български корени.

Urbanites Sofia е платформа за съвременно творчество и култура, която подкрепя млади изгряващи артисти, като им дава възможност за изява чрез събития и изложби, и популяризира работата им онлайн. Докато обикновено дейността им се върти около визуалното, в това издание те за пръв път комбинират сценично с дигитално изкуство. 

Клубните им проекти са вдъхновени от връзката между визуалното изкуство, музиката и клубната култура – общата им нужда да стимулират, да създават дълбоки усещания и впечатления у публиката. През последните години различни галерии и музеи по света като Tate Modern и Saatchi организират събития свързващи галерийното простраство с клубната култура, а това е второто подобно събитие на момичетата от Urbanites Sofia в EXE CLUB. 

За артистите:

Георги Десподов – артистът, погрижил се за визуалната част. Родом от Прилеп, Македония, завършва бакалавър “Рекламен дизайн” в Националната Художествена Академия в София през 2019. В момента работи като дизайнер в дигитална агенция и на свободна практика. Работата му е повлияна от поп арт, осемдесетарска естетика и пост-модернистичния Мемфис стил. За себе си казва, че обича да представя обикновени предмети в необикновен контекст, придавайки им ново значение.  Повече за работата му:

Коста Каракашян е един от най-успешните ни млади танцови изпълнители. Работил в Канада, Япония, Германия, Норвегия, Виетнам, през лятото на 2019-та завършва бакалавър по танц в Колумбийския университет в Ню Йорк. Освен с танци, Каракашян се занимава и с филмова режисура, като преди по-малко от месец спечели награда “Люмиер” за филма си “WAITING FOR COLOR” – документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня. В момента учи магистратура по човешки права в Глобалния кампус по човешки права във Венеция. Като артист, Коста изследва развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Вълнува го как може България да стане страна, която по-пълноценно да уважава правата на различните. Повече за работата му:

С един от участниците в проекта им може да се срещнете и тук:

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук