Хайнер Мюлер ©Lothar-Deus

Между 16-и и 20-и юни 2022 г. Гьоте-институт България ще бъде домакин на театрална работилница по „ХАМЛЕТМАШИНА“ на Хайнер Мюлер. Събитието е в сътрудничество с Фондация „Виа Фест“ и Международно общество „Хайнер Мюлер“ в Берлин.

Допълнително, ще се радваме на онлайн прожекцията на емблематичната „Хамлетмашина“ под режисурата и сценографията на Робърт Уилсън. Дигиталното издание на представлението ще бъде показано в рамките на фестивала „Световен театър в София 2022“.

„Моята драма, ако още може да се състои, би се състояла по време на въстанието.

Въстанието започва като разходка… Моето място, ако моята драма може още да се състои, би било от двете страни на фронта, между фронтовете, отгоре…“

„Хамлетмашина“, Хайнер Мюлер, прев. Боян Иванов

Хайнер Мюлер (1929-1995) e най-влиятелният немски драматург през втората половина на ХХ в. Никой друг немски драматург след Брехт (1898–1956) не е достигал подобен статут в световния театър. Мюлер отразява в своите текстове, по-радикално от всеки друг писател, динамиката на жестокостта в историята на миналия век.

През лятото на 1977 г. той пише „Хамлетмашина“ в София. Отказвайки се от първоначалния си план за самостоятелно произведение по Хамлет, той съкращава събрания материал, докато превежда Шекспировия „Хамлет“, в кратък фрагментарно–ритмичен, суров поетично–прозаичен текст. Тази монолитна структура се занимава с централни мотиви и образи от „Хамлет” и съчетава асоциативни части от текста с исторически събития. Оттогава фигурата на Хамлет се превръща в инструмент за Хайнер Мюлер, с който той разсъждава постоянно за текущите политически констелации.

Уъркшопът ще се проведе на английски език от Клаудия Рушковски (автор, куратор, драматург), Международно общество „Хайнер Мюлер“. Събитието ще се реализира присъствено (четене / видео примери / дискусии / представяне) и в пет практически работни групи във връзка с петте „сцени“ на „Хамлетмашина“.

В последния ден на уоркшопа вечерта в Гьоте-институт ще се проведе и дискусия върху творчеството и влиянието на Хайнер Мюлер в България с представители на българския театрален живот с траен интерес към неговото творчество.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук