Рада Букова и Лазар Лютаков. Малък павилион, 2019

23 юни – 30 юли 2022
Откриване: 23 юни, 18:00 – 20:00

Рада Букова (съвместно с Лазар Лютаков), Самуил Стоянов, Антон Терзиев, Викенти Комитски, Леда Екимова, Кирил Кузманов, Зоран Георгиев, Александра Чаушова, Димитър Шопов, Мартина Вачева, Мартин Пенев, Вълко Чобанов, Мария Налбантова, Марта Джурина

Куратор: Марина Славова

Ежегодната награда за млади художници БАЗА отбелязва своята 15-годишнина. Началото на международния проект е поставено през 1990 г. в Чехия от създателката и директорката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 12 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватия, Косово, Сърбия, Унгария, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания, Черна гора и България.

Преговорите за включването на България започват през 2007 г. Зад организирането на наградата застава Институтът за съвременно изкуство – София. По-късно към него се присъединява и Фондация „Едмонд Демирджиян“. Първото издание на наградата се състои през 2008 г.

Изложбата „Спонтанни връзки между несвързани явления“ е посветена на 15-годишнината на БАЗА. В нея участват всички 14 носители на наградата от 2008 г. до 2021 г.

Вълко Чобанов. Без заглавие, 2016
Зоран Георгиев. Teamwork tools 9, 2019
Мартина Вачева. Army of me, 2020
Антон Терзиев. Quiet riots 5: Задоволяваш се с малко, но при мен няма да е така, 2021
Марта Джурина. Без заглавие, 2019

Експозицията призовава публиката да прекара време с историята на всеки от авторите – отвъд контекста на надпреварата за първото място. След повече от две години на социална изолация, невъзможност за пътуване и обществена несигурност, предизвикани от COVID-пандемията, светът едва успя да си поеме глътка въздух, преди да бъде застигнат от следващата международна криза –трагедията на руската инвазия в Украйна. Обръщането на фокуса обратно към индивидуалното, а не към общото, са основен инструмент в справянето с проблемите на заобикалящия ни свят. Идеята за интимност и споделяне, за съпреживяване на лична история е по-важна от всяка политическа критика или обществен дискурс в това кризисно време. Именно затова изложбата кани публиката да стане част от диалога между отделните творби, да потърси взаимовръзките между тях и да формулира своите собствени въпроси и отговори.

Изложбата е придружена от издание, включващо произведения на 14-те художници от различни творчески периоди.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук