Хитовата поредица „101 отбивки“ се завръща със специално издание за любителите на адреналина

Бестселъровата  поредица пътеводители „101 отбивки“ от пътешественика Иван Михалев се завръща на пазара, този път заредена с двойна доза адреналин, за да ни разкрие още 101 нови и малко известни дестинации, които да вдъхновят следващото ни пътуване.


Книгите от поредицата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


„101 отбивки: Адреналин“ е предназачена за авантюристите по душа. Онези, които винаги са готови за нови приключения и не се страхуват да тръгнат по неотъпканите пътеки – далеч от тълпите туристи, без маркировка и без табели. 

Локациите, които Иван Михалев събира сред страниците на тази книга, крият много любопитни истории от миналото на България и ни отвеждат до места, които не само, че не фигурират в списъка на „100-те национални туристически обекта“, а и дори ги няма на повечето карти. 

Знаете ли, че до село Кунино има пропастна пещера с уникални драперии по свода, определяни като лунни кратери или “извънземни” цветя? Че в каньона на река Нечинска бара може да видите как е изглеждала земята по времето на динозаврите? А пещерите по поречието на река Искър крият тайни петроглифи, някои от които на повече от 1000 години? 

Скални светилища и енергийни места, които служат като „портали“ към друго измерение; скрити пещери и скални лабиринти в най-дивите части на българските планини; тайни водопади, бездънни вирове; балансирани камъни и девствени морски заливи – това са само някои от невероятните места, които ви очакват в новия пътеводител. И които навярно дори не сте предполагали, че съществуват у нас. 

Освен галерия с прекрасни авторски снимки, полезни инструкции и подробни описания на маршрутите в „101 отбивки: Адреналин“ са поместени и GPS координатите на всяка една дестинация. Така със зареден телефон и пътеводителя под ръка всеки пътешественик може да е сигурен, че ще открие крайната си цел. 

Независимо дали сте решили за кратко да избягате от еднообразието на градскотото ежедневие, или пък ви се иска да опознаете тайните кътчета на някоя част от България, „101 отбивки: Адреналин“ ще събуди авантюриста у вас; ще ви предизвика да преодолеете страховете си и да се впуснете в непознатото. Където ви очакват извънземни гледки и незабравими моменти.

Разбира се, без скрити реклами на хотели и заведения. Защото това е книга за пътешественици, а не за туристи.

Из „101 отбивки: Адреналин“ от Иван Михалев

Пещера Седмовратица — Карлуково

Тази тайна пещера е истинско чудо на природата. Тя е част от Карлуковския карстов район – място, известно със своите вълшебни природни феномени – пещери, каньони, скални арки и други образувания, които са включени в „Натура 2000“.

Самата пещера е много слабо известна и все още запазена в своя автентичен вид. Достигането до нея е малко трудно, тъй като се минава през неосветена пещерна галерия и тесен процеп, но това също е част от чара. Много хора биха се отказали тук, защото липсата на светлина в комбинация с неизвестността за някои са стресиращи.

Но ако преодолеете страховете си, усилията ви ще бъдат възнаградени стократно. Малкият процеп е като портал към друго измерение. Щом се качите на „горната земя“, ще попаднете в приказен свят. Ще се озовете в зала с почти правоъгълна форма, чиито стени представляват 30-метрови скали, обрасли с мъх. На тавана има широк отвор, през който се вижда небето. Няколко дървета са успели да си пробият път и да покажат клоните си през покрива на пещерата.

Човек си дава изведнъж сметка, че дърветата са били пленени в пещерата в продължение на десетилетия, но бавно и полека са успели да си извоюват свободата, изкарвайки короните си на повърхността. Така, след дълги години усилия, листата им най-после са достигнали до пряката слънчева светлина. Изумителна гледка, която ни напомня, че жаждата за живот е по-силна от всичко. Една природна метафора за силата на природата и триумфа на волята.

Упътвания: От Карлуково поемете в посока жп гарата. Щом преминете по моста над Искър, ще видите отклонение надясно към скалния манастир „Св. Никола Глигора“. Тръгнете по това отклонение и след около 10 минути ще сте на паркинга пред храма. Тук трябва да оставите колата и да тръгнете нагоре по бетонните стъпала. Точно преди входа на манастира ще видите тясна пътечка вляво. Поемете по нея. Тя обикаля скалния масив в подножието му, като по пътя ще видите няколко минипещери и скални ниши, които също са интересни. След около 15 минути ще стигнете до място, където вдясно в подножието на скалата има малка пещера с триъгълен вход. Това е входът за Седмовратица. Ще ви трябва челник или друг вид осветление, защото вътре е тъмно. Препоръчително е също да сте с дрехи, подходящи за провиране в тесни пространства. Малко след входа галерията прави завой надясно. Тук таванът изведнъж става нисък. Следва завой на галерията наляво. И в дъното ще видите процепа, през кой – то трябва да минете, за да излезете на „горната земя“. Процепът е тесен, но достатъчен, за да се провре човек. Щом го преминете, всичките ви страхове ще се изпарят на секундата, защото гледките са наистина божествени.

Връщането е по същия маршрут.

Има вариант да достигнете до входа на пещерата и по алтернативен маршрут, чието начало е при старата жп гара на Карлуково. Там също има информационна табела с надпис „Екопътека Седмовратица“. По този маршрут се минава покрай изоставена помпена станция, която се пада вдясно, а пътеката се вие нагоре през местността Глигоре, преминава покрай Скалната игла (канара с остър връх) и отново достига до входа на Седмовратица.

GPS координати: 43.194360, 24.056823 – входът на пещерата тунел 43.194358, 24.056818 – панорамата отгоре на платото

Пещера Проходна – Карлуково Скален манастир „Св. Никола Глигора“ – Карлуково Геопътека „Задънен дол“ Скален феномен Провъртеника – Карлуково

След като се полюбувате на пещерата отвътре и направите снимки, може да се изкачите по дясното разклонение на пътеката. Ще ви изведе до върха на скалното плато, откъдето се открива панорама към река Искър и природния феномен Струпаница в далечината.

Името Седмовратица произлиза от седемте входа (врати) към нея. Това са скалните сводове и процепи, през които може да се влезе във вътрешността на голямата зала. Пещерата е кръстена така от пещерняците, които през 70-те години на миналия век са я открили и картографирали.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук