Керамиката. Субстанция/фигура/поле

9 септември – 16 октомври 2022 г.
Откриване: 9 септември, петък, 18:00 ч.  Галерия „Васка Емануилова“

Керамиката и нейната субстанция, наречена някога „пластична праматерия“ са лишено от време олицетворение на паметта и едновременно с това същности с много лица. Веществените понятия, свързани с керамиката, имат женска конотация и са романтичен символ на променливите идентичности, метаморфозите на плътта, част от ежедневието и интимния свят. Прокудена от визуалното поле на модерния градски човек, теракотата е и един от фокусите на настоящето Венецианско биенале. Присъства като символ на едно преоткрито световно ментално-веществено родство с незначителни разлики в състава и свойствата.

Божидар Бончев, Кула, керамика, глазури, вис. 190 см, 1993–1996
Пламена Пенева, Полет, керамика, глазура, вис.

Настоящата експозиция предлага интроспективно-ретроспективен поглед към керамиката. Задава въпроси за нейната дефиниция и позициониране сред крайностите на технологическия оптимизъм, обещаващ перманентно подобрение на биологично зададеното, и обратното – заплахата от пълно елиминиране на органичното. Авторите изследват субстанциите, релациите между тях, техните качества, необходимите причини за възникване на отношения и следствията от взаимодействието им в един съвместен процес. Лабораторията на тези експерименти се явява ателието по керамика на Божидар Бончев.

Надя Текнеджиева, Флора, порцелан, глазура, трансфер на изображения от фотокопие, 24х50х46 см
Златина Кръстева, Дървото на познанието, порцелан с ефектна глазура, Ø 25 см
Светли Евгениев, Серия Монитори, керамика, глазура, мултимедия

Експозицията е съвместен проект между Галерия „Васка Емануилова“ и специалност „Керамика“ в НХА. Посветена е и фокусира вниманието най-вече върху керамиката и теракотата като материал, в който преимуществено работи и скулпторката Васка Емануилова. Включва произведения на проф. Божидар Бончев от различни периоди, нови творби на Надя Текнеджиева (гл. ас.), проекти на абсолвенти от предишни години: Десислава Терзиева, Златина Кръстева, Йоана Атанасова, Светла Радулова и Яна Каишева, и произведения от последните защити: Светли Евгениев (магистър 2022), Пламен Петров и Пламена Пенева (бакалаври 2022).

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук