φ1.618 на Синелибри 2022

Дългоочакваният дебют в пълнометражното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев ще ни пренесе в „корпореалната вечност“ още на 8 октомври! Издържан в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното граничи със страшното, а абсурдът добива смразяваща логика, „φ1.618“ е истинско жанрово предизвикателство и без съмнение заслужава да даде старт на Синелибри 2022, превръщайки се в първия български филм, който открива фестивала. Прожекцията на „φ1.618“ на 8 октомври ще бъде първа и вероятно единствена в България до старта на регулярната дистрибуция.

Празничната церемония по откриване на Международния кино-литературен фестивал ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата и ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. Непосредствено след церемонията зрителите в зала 1 ще присъстват на ексклузивна прожекция на антиутопичната приказка „φ1.618“, дебют в игралното кино на режисьора Теодор Ушев, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“. Събитието е изключителна възможност за публиката да се наслади на предпремиерна прожекция на филма на голям екран в присъствието на целия екип!

„φ1.618“ е находчива и  визуално завладяваща адаптация на романаПумпал“, дело на писателя Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Тодоров участва като сценарист и копродуцент – заедно с Орлин Руевски, а оператор е Емил Христов, чието име се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“. Историята ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните – микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб Пумпал. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров и др.

Още за филма:

φ1.618“ е единственото българско заглавие, което ще се състезава в тазгодишния международен конкурс за най-добра литературна адаптация за голям екран. А преди броени часове стана ясно, че филмът е селектиран в програмата на 51-вото издание наФестивала на новото кино в Монреал, където са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс. В селекцията на същия фестивал присъства и документалният филм на Борислав Колев за Теодор Ушев „Невидими връзки”. В него номинираният за „Оскар“ режисьор разкрива своя вътрешен свят: лични, исторически, културни и субкултурни връзки, формирали човека и твореца – такъв, какъвто е днес. Документалният филм също ще бъде излъчен на Синелибри като част от  конкурса за най-добър документален филм, който тази година ще се състои за пръв път.

Осмото издание на Синелибри ще се проведе под мотото „Преоткритото време“ по случай 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст, една от емблематичните фигури на литературния модернизъм, автор на преломната книга „По следите на изгубеното време“. Между 8 и 30 октомври зрителите ще имат достъп до внушителна палитра от фестивални събития – над 60 продукции с национални премиери, десетки галавечери и срещи със забележителни артисти – режисьори, сценаристи, писатели, актьори, композитори, светила на кинематографията и литературната сцена.

„Синът“ на Синелибри 2022

Синелибри 2022 предвижда още една грандиозна кинопремиера в зала 1 на Националния дворец на културата. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер, която вече се очаква с нетърпение от световната публика. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма на 21 октомври.

След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година именитият драматург и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да  предложи екранизация на още една своя хитова пиеса – „Синът„. Припомняме, че през 2021 г. филмът „Бащата“ беше номиниран от Академията в шест категории и спечели „Оскар“ в две от тях – за най-добър адаптиран сценарий и за главна роля на Антъни Хопкинс. Интериорната драма отнесе стотици отличия, в т.ч. „Сезар“ 2022 за най-добър чуждестранен филм и BAFTA за сценарий и главна роля на Антъни Хопкинс. Публиката на Синелибри също успя да се наслади на „Бащата“, нещо повече – прожекциите напълниха залите, а удовлетворението на зрителите на остана скрито.

За сценария на „Синът“ Зелер отново се е доверил на Кристофър Хемптън. В ключовите роли блестят Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и, разбира се, големият Антони Хопкинс. Филмът ще има своята световна премиера в конкурса на 79-ия Международен филмов фестивал във Венеция на 7 септември 2022 г. Премиерата му в Северна Америка ще се състои на Международния филмов фестивал в Торонто.

И двете пиеси на Флориан Зелер са добре известни на българската публика благодарение на великолепните постановки на Народния театър под режисурата на Диана Добрева.В „Бащата“ главната роля е поверена на Владимир Пенев, а в „Синът“ играе Захари Бахаров. Спектакълът „Бащата“ се увенча с награда „Аскеер“ (2019) за режисура и за сценография, както и с номинация за „Аскеер“ и за „Икар“ (2019) на САБ за водеща мъжка роля (Владимир Пенев). За спектакъла „Синът“ Диана Добрева беше удостоена с „Икар“ 2021 за режисура. Френският драматург има множество награди за своите пиеси, а през 2004 г. печели Prix Interallié за романа си „Очарованието на злото“. Освен „Бащата“ и „Синът“ у нас са поставяни и се играят „Истината“, „Само час спокойствие“, „Иначе казано“ и други негови пиеси.

Прожекцията на „Синът“ в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:00 ч. непосредствено след празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма. Билетите за събитието вече са в продажба на платформата https://epaygo.bg/4200607374. Early Bird билети се предлагат на преференциална цена до 19 септември. След 19 септември всички билети за зала 1 ще бъдат пуснати в продажба на редовна цена.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук