ЧАСОВЕТЕ ПО ПРИРОДОЗНАНИЕ. Текла Алексиева. Илюстрации

Куратор: д-р Любен Домозетски
20.06 – 14.07.2022
Откриване: 20.06.2022 (понеделник) – 17:00 – 21:00

Илюстрациите, които Текла Алексиева създава за кориците на научнофантастичната поредица Галактика придобиват широка популярност. Нейният разпознаваем, интригуващ стил, съчетаващ в себе си една своеобразна интерпретация на сюрреализъм с елементи от фотографията, е познат на мнозина. От друга страна, живописта на Текла също изпъква със своя художествен език и оригинални жанрови решения.

Няколко нейни произведения се превърнаха в акцент на една неотдавнашна изложба, организирана в СГХГ и курирана от Георги Господинов и Георги Лозанов*, превърнаха се в олицетворение на цяла епоха от нашето близко минало. Наскоро живописта ѝ отново беше представена, този път в съвместна изложба с Искра Благоева в Галерия One. Така изкуството на Текла Алексиева изпъква със собствен облик, с ярка индивидуалност, с безспорни художествени качества. То продължава да вълнува силно и днес, да привлича и по-млада публика, която остава очарована от срещата си с тази художничка.

Към нейното изкуство трябва специално да бъде отбелязана още една важна част. Това са огромното количество научнопопулярни илюстрации, създадени за различни издания в областта на природните науки. Те сякаш са по-малко известни и не са показвани в изложбен контекст и именно на тази страна от творчеството на Текла Алексиева е посветена настоящата изложба в галерия Little Bird Place.

Текла Алексиева, Композиция с диви растения, темпера, хартия
Текла Алексиева, Устройство на цвят при сем. Лютикови, Илюстрация – темпера, хартия

Илюстрациите, създадени в различни години за учебници и книги, представляват интересен синтез между наука и изкуство, между вярно възпроизвеждане на действителността, на природните явления и изявен стремеж за ясно, точно и разбираемо пресъздаване, представено с вкус, с премерена стилизация и обобщеност, с разпознаваем стил и жизнерадост.

Тези творби изграждат един собствен свят, в който освен природните закони, безупречно визуализирани, властват и законите на научната илюстрация със стремежа за обективно възпроизвеждане на заобикалящия ни свят, властват законите на естетиката с хармонични хроматични съчетания, с обмислени форми и композиционни решения, но властва най-вече стремежът тези изображения да бъдат ясно разпознаваеми, вълнуващи и запомнящи се.

Текла Алексиева, Вертикално разпространение на животните, Илюстрация – темпера, хартия
Текла Алексиева, Праисторически растения и животни, Илюстрация – темпера, хартия

С тези качества илюстрациите на Текла не само че напълно отговарят на предизвикателствата, които стоят пред една природонаучна илюстрация, но изпъкват и като самостоятелни произведения на изкуството с изтънчен художествен език. Освен това те дават и интересна възможност да се надникне в изкуството на книгата и илюстрацията преди дигиталната епоха и времето на съвременните компютърни програми. И именно ръкотворността вълнува може би най-силно в тези творби, прави ги разбираеми, жизнерадостни, достъпни и въздействащи.

Тяхното представяне в изложба е необходимо именно днес, във време, в което дигиталната илюстрация със суров колорит и механично решени детайли издава липса на мисъл, отдръпва се от определението за художествено, превръща се в безизразно документиране.

Текла Алексиева, Атмосферни слоеве, Илюстрация – темпера, хартия

Изложбите, представящи произведения на Текла със сигурност будят особен сантимент в поколенията, познаващи нейните корици на поредицата Галактика или живописните ѝ творби от Общи художествени изложби. Но нейното творчество се оказва особено интересно и вълнуващо и за по-младо поколение, което по една или друга причина за първи път открива творбите на Текла Алексиева. И това е безспорно доказателство за забележителните художествени качества на нейното изкуство. Това е среща, напомняща ни за непреходния характер на добрата живопис, която извън класификации, определения и формулировки, всеки път въздейства непосредствено.

д-р Любен Домозетски
София, юни 2022

_____________
*Изложбата „Следобедът на една идеология“, 2016, част от проекта „Другото око“ на СГХГ

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук