Пътешественичките Ели Иванова, Надежда Серафимова, Росица Димитрова  разкриват кои са „Най-красивите кътчета по Черноморието“ в пътеводител с над 150 снимки.

Родните плажове крият не по-малко красиви от чуждите познати и не чак толкова познати пейзажи, които ревниво пазят тайните си от многолюдните туристически тълпи.

В красивото издание на „Най-красивите кътчета по Черноморието“ с над 150 фотографиитри от най-популярните блогърки, които пишат за туризъм в България, Надежда Серафимова от блога Тефтерчето на един пътешественик, Росица Димитрова от Trips with Rosie и Ели Иванова от Друми в думи, са събрали общо 57 възможности за незабравими приключения за авантюристи от най-северната до най-южната точка на морския ни бряг.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


От Дуранкулак и Дуранкулашкото езеро до Резово и устието на река Резовска – в това издание читателят ще открие невероятни природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити кътчета, където все още човешката намеса е сведена до минимум.

Верни на мисията си да обрисуват с думи своите впечатления за всяко посетено кътче, трите пътешественички са се постарали да пренесат неповторимата енергия на включените дестинации и да предадат любовта си към пътуването на всички други пътешественици.

Подходящо за начинаещи откриватели и за търсачи на приключения, в изданието са поместени подробни описания на туристическите маршрути, точни координати, полезни съвети за пътешественици и любители на фотографията, както и майсторски снимки, разкриващи смайващи и незабравими гледки.

А най-хубавото –  някои от „Най-красивите кътчета по Черноморието“ са достъпни през всички сезони.

„Най-красивите кътчета по Черноморието“ от Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Иванова е вашата карта към съкровищница с черноморски перли, която ще ви отведе на незабравимо приключение по родното Черноморие.

Най-красивите кътчета по Черноморието

56. Силистар в обятията на Странджа

Автор: Надежда Серафимова

Kоординати: 42.023897, 28.009002

Достъп: пеша/лека кола

Категория: Плаж

Защитена местност Силистар е най-южната защитена местност по нашето Черноморие. Тя е разположена между Синеморец и Резово и лежи в Странджа планина, като плавно преминава в нежната прегръдка на морето. Тук се намира и един от най-красивите ни южни заливи, известен със своята дива природа. Съчетанието от фин златист пясък, бистри води и тихо спокойно море създават наистина вълнуващо близко до природата усещане.

Къде се намира: 5 км южно от село Синеморец

И още:

Местността попада в границите на Природен парк „Странджа“, разположена е на площ от 773 ха и се характеризира като влажна зона с каменист и силно разчленен бряг. Името си дължи на едноименната малка река Силистар, в чието устие лежи. В тази част планината предлага най-голямото разнообразие на растителни видове за единица площ в България. Тук се намират най-големите оцелели бели понтийски дюни по нашето Черноморие, а в близост до залива Силистар е най-южното находище на пясъчната лилия у нас.

Очарованието на залива Силистар се крие в заобикалящата го природа. Дивите гори на Странджа стигат точно до брега, а отстрани го заобикалят високи причудливи скали. Пътят, водещ до него, лъкатуши около 1 км през гората и за финал разкрива невероятно красива гледка – от най-сините. Заливът е дълбок и пази почти винаги морето спокойно и кристалночисто, а през лятото – и изключително топло. Ситен златист пясък покрива целия плаж, който е дълъг около 1 км и широк 50 м. Плажът е сред предпочитаните места за сърф по нашето Черноморие.

Тук се намира най-южният къмпинг по родното Черноморие, който предлага съвършено място за отдих в гората близо до морето. Заедно със защитена местност Устието на река Велека, защитена местност Силистар е включена в списъка на най-значимите влажни зони в България, с изразено значение за опазване на водолюбивите птици.

9. Очарованието на Болата

Автор: Надежда Серафимова

Kоординати: 43.383229, 28.470085

Достъп: пеша/лека кола

Категория: Плаж

Доближаваме нос Каликара, но само на броени минути от него, малко след село Българево, попадаме на една от най-живописните местности по Северното Черноморие – Болата. Местността, в която има малък залив, пясъчен плаж и пристанище, е влажна зона с голямо значение за редица редки растителни и животински видове. Тя е част от резерват Калиакра, единствения резерват у нас, включващ и морска площ. От 2013 г. заливът е пълноправен член на клуба „Най-красивите заливи в света“.

Къде се намира: между селата Камен бряг и Българево

И още:

Залив Болата е заключен между червени скали с множество скални и подводни пещери, допълнени от красива флора и фауна. Названието идва от турски, което в превод означава „бол“ – много, и „ата“ – смърт. Когато е спокойно, морето тук е удивително, но в бур- ни времена районът е изключително опасен.

През Болата протича къса рекичка, която образува тясна клисура. Подхранвана от многобройни извори, на мястото, където се влива реката, се образува малкото устие на лагуна. Червеният цвят на скалите носи истинско очарование и се дължи на съдържанието на железни окиси в глината, която запълва пукнатините им. Сред скалите са открити останки от антично селище, датирано от 400 г. пр. Хр., каменни кръгове и жертвени камъни. Изключителна находка е малтийски кръст, който свидетелства за търговията по време на Второто българско царство с Венеция и Генуа.

Над местността преминава част от най-големия миграционен път на птиците в Източна Европа – Виа Понтика, затова могат да се наблюдават огромен брой гнездящи или преминаващи водолюбиви птици. Нишите и пукнатините в скалите пък са важни местообитания за прилепите и характерните за района степни бозайници. Ако имате късмет, във водите в близост до залива може да се наблюдава обикновен делфин.

На Болата е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Той има естествен произход и е уникален за скалните брегове в района. Локацията на залива до бивша военна зона го прави дълги години недостъпен. В наши дни обаче въпреки лошия път, лятото плажът е пълен, но заливът предлага и едно от най-добрите места за гмуркане и риболов в района. Стръмна пътека се изкачва до върха на отвесните скални брегове над залива и разкрива впечатляващ изглед към цялата местност. Пътечката продължава да криволичи по ръба на скалите и оттам се откриват още пленителни гледки към морския хоризонт. При хубаво време и спокойно море водата успокоява съзнанието с невероятния си синьо-зелен цвят. А нощем, поради липсата на светлинно замърсяване наблизо, се открива и прекрасна гледка към звездите.

За авторките

Надежда Серафимова е създател и автор на блога Тефтерчето на един пътешественик. Пътуването е нейната най-голяма страст и твърдо защитава тезата, че преди да обиколим света, първо трябва да опознаем родината. Създател е на редица статии за популярни и по-малко известни родни места, автор на гост публикации и участник в конкурси на тема туризъм.

Заедно със своя блог, тя е част от АСТОМ – Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии. Обичта към пътешествията и специалното отношение към България я подтикват да даде начало на още един родолюбив проект – „Роден Пъзел“ – колекция от пъзели на български забележителности.

Росица Димитрова е фотограф, създател и автор на блога Trips with Rosie. През 2020 г. печели първа награда за публикация в туристически блог в конкурса на Министерството на туризма. Росица е председател на АСТОМ. Любовта ù към фотографията идва, след като започва да пътува. Определя я като своя „огромна“ страст и се опитва да комбинира пътешествията с гоненето на перфектния кадър.

Така успява да съчетава двете си големи увлечения – пътуването и нощната фотография. Нейна снимка от лунното затъмнение и Побити камъни е включена в онлайн публикация на Forbes през януари 2020 г.

Ели Иванова е създател и автор на блога Друми в думи. Автор е на над 400 статии на туристическа тематика и на пътеводителите „52 екопътеки за всеки“, „Седем дни в Родопите“ и „52 по-малко познати пътеки за всеки“. Съосновател на АСТОМ. Жури в няколко конкурса на тема туризъм. Победител в категория „Най-интересни туристически издания“ за 2020-а в конкурса „Чети и пътувай“ в рамките на туристическо изложение „Културен туризъм“ – Велико Търново.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук