Пътешественичката Ели Иванова предлага 52 маршрута с над 100 интересни забележителности и очарователни гледки.

След великолепните издания на „52 екопътеки за всеки“ и „Седем дни в Родопите“ един от най-сърцатите пътешественици и създател на блога „Думи в друми“Ели Иванова – се завръща с нови предложения, с които да прекараме повече време сред природата.

Цветното издание на „52 още по-малко познати пътеки за всеки“ предлага още 52 маршрута в Бъл­гария с над 100 интересни забележителности и очарователни гледки, по един за всеки уикенд от годината.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Пътеките, описани в тази книга, ще ви отведат до потайни пещери, главозамайващи гледки, скални феномени, закътани манастири, средновековни крепости, места, за които се разказват легенди. И най-вече – ще ви отведе на места, на които няма да се сблъскате с тълпи от туристи.

Фотографиите, дело на самата Ели Иванова и нейния съпруг Иван Иванов, ще ви разведат както из Рила, Пирин и Родопите, така и сред по-малко познати и по-рядко посещавани български планини, включително Беласица, Предбалкана и криещите неподозирана красота върхове в Трънския край.

От пещера Утробата, до водопад Казанките, крепостта Урвич и връх Руй, „52 още по-малко познати пътеки за всеки“ съчетава различни по дължина и трудност маршрути, подходящи за широк кръг от хора – както съвсем леки и кратки разходки за любителите на природата, така и по-дълги маршрути с интересни предизвикателства за опитните планинари.

Макар и подбраните пътеки в тази книга да са по-малко известни, всички те са лесни за ориентиране, без опасни преходи в по-високите части, а някои от тях са подходящи и за зимни разходки. За улеснение на читателите, също както в „52 екопътеки за всеки“, Ели Иванова класифицира пътеките спрямо тяхната трудност и състоянието на съоръженията и маркировките, предоставяйки точни указания за всеки отделен маршрут.

„52 още по-малко познати пътеки за всеки“ от Ели Иванова е пътеводителят, който ще ви може да ви даде неочаквани идеи за следващото ви приключение сред природата. При това без да се нуждаете от сериозна предварителна подготовка. Важното е само да искате да пътувате!

52 още по-малко познати пътеки за всеки

Ели Иванова

Делчевски водопад: красиви водни каскади в полите на Пирин

Начало: 41.563024, 23.709323

Делчевски водопад:

41.558438, 23.706249

Състояние: 5/5

Трудност: 1/5

Продължителност:

20 мин. в посока

Забележителности:

Други места наблизо: Неврокопски манастир, с. Делчево.

Делчевският водопад има невероятен рисунък, благодарение на водна­та стихия и ръбатите скали, по които пада. Той е мощен и пълново­ден в края на зимата и през пролетта. Покрай него има няколко удобни места за наблюдение и снимки. Разходката до водопада е лека, кратка и приятна.

Как се стига

Пътеката към Делчевския водопад започва малко над Неврокопския манастир в покрайнините на гр. Гоце Делчев, на един голям десен обратен завой, веднага след мана­стира. Точно след завоя има удобна за паркиране отбивка.

Пътеката започва от „върха“ на завоя, т.е. ако паркирате на отбивката след завоя, се връщате малко назад, за да тръгнете по нея. Има жълти указателни табелки, които ще ви ориентират. Добри хора са се погрижили да обозначат и самата пътека с ярки и свежи та­белки с напомняне да се пази чисто.

Особености на маршрута

В началната си част пътеката представлява широк черен път, който постепенно навлиза в про­лома на река Делчевска. По него се върви пеша около 10 мин. и се стига до бариера. След нея пътеката се стеснява.

На един завой след бариерата отдалеч може да се види как ре­ката се спуска на няколко каскади. За жалост, тези високи падове са труднодостъпни надолу в дерето.

След бариерата се върви още десетина минути до водопада, като малко преди него има беседка.

Скалната църква до с. Михалич

Начало: 41.850283, 26.427395

Скална църква: 41.850057, 26.424850

Състояние: 5/5

Трудност: 1/5

Продължителност: 15 мин. в посока

Забележителности:

Други места наблизо: крепост Букелон

Много обичам да посещавам старинни и автентични български парак­лиси, църкви и манастири. Имам някакво странно усещане, когато съм на такива места – от една страна, се вълнувам от допира до тези светини, помогнали ни да се запазим като народ, а от друга – присъстви­ето там ме кара да се чувствам здраво свързана с нашето минало.

Тези усещания се засилват, когато местата не са съвсем традицион­ни. Едно такова странно и посвоему уникално място е скалната църква до село Михалич в Сакар планина.

Според информационната табела пред храма църквата е била напра­вена от монаси отшелници около X или XI в. Името º е „Свети Пантелей­мон“.

Впечатление правят нейните големи като за скална църква размери, погледът отгоре и панорамните гледки наоколо. Особено чудата е ска­лата над входа на църквата, обработена така, че да наподобява редица от колони.

Как се стига

Село Михалич се намира на около 30 км североизточно от Свиленград. Пътят е много лош на места. Добре че за компенсация пътьом се виждат красиви панорамни гледки надалеч във всички посоки. Отбивката за скалната църква се пада вляво от шосето малко преди самото село. Мястото е добре обозначено и лесно разпознаваемо. Край отбивката има широко място, където да оставите колата.

Тръгваме по широк черен път нагоре по хълма и за около 10 мин. стигаме до указателна табела, която се пада точно над църквата. Оттам към входа º може да се подходи от двете страни.

Съвет: лятото е много горещо. Най-добре планирайте посещение през пролетта или есента. Пазете се от змии!

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук