Наталия Иванова
Наталия Иванова

По образование и опит Наталия Иванова е журналист, когото познаваме като автор в различни медии. Но в момента вниманието ѝ е най-вече фокусирано в работата ѝ като редактор на най-голямата платформа за доброволчество – на TimeHeroes.org. През 2022 г. платформата празнува своя 10 рожден ден със серия от събития, затова разговаряме с Наталия за всичко предстоящо, както и за доброволчеството като цяло.

Колко животи промени TimeHeroes.org от създаването си до днес?

Ако се съгласим, че всяко участие в доброволческа мисия създава спомен, запознава те с хора, които може би не би срещнал иначе и те учи да разбираш по-добре другия, то значи близо 90 000. Толкова са регистрираните потребители на нашата платформа. Разбира се,

смело е да заявим, че сме променили живота на тези хора, но се надявам, че сме го извадили от обичайните му релси поне за малко. За добро.

Предстои интерактивната изложба Ще участвам!: 10 години TimeHeroes през обектива на Денислав Стойчев“, както и други събития, с които празнувате рождения си ден. Разкажете ни малко повече за тях.

Когато обмисляхме как да отпразнуваме това изминало десетилетие, ни хрумна да покажем какво се случва всъщност, след като някой натисне зеления бутон “Ще участвам!” в някоя мисия от платформата. Да разкажем историите, които започват с това решение: как всъщност изглеждат денят на доброволец на Горещата телефонна линия за пострадали от насилие, срещата между ментор и дете от дом, едно високопланинско 4-дневно почистване, разходките на кучета в приюти, безсънните нощи на доброволците, които посрещаха бежанци във Варна в началото на войната. Общо 27 най-различни акции, които нашият фотограф Денислав Стойчев засне през изминалата година.

Доброволци участват в  облагородяването и разрастването на приюта за кучета от отворен тип Every Dog Matters в Костинброд. Костинброд, 27 ноември 2021. Снимка: Денислав Стойчев

Освен да ги покажем в галерия Doza обаче, каним посетителите да ни помогнат и в подреждането на тази изложба на 4 октомври — идеята на куратора Надежда Павлова е на откриването ѝ да сглобим историите заедно, всички да участваме, да сме доброволци.

След края ѝ сме планирали и още няколко акции — изложба на открито в София с кадри на Денислав, с която ще отбележим и Деня на доброволчеството (5 декември), специално издание (зийн), което ще разказва историите зад кадрите и ще се разпространява безплатно в цялата страна, както и видеа с поезия на български съвременни автори.

С всичко това се надяваме не само да покажем „лицето” на доброволчеството и да отпразнуваме страхотната работа на тези организации, но и

да насърчим хората да опитат. Да натиснат бутона „Ще участвам!”.

Доброволческа акция на „Ела и ти“ в пещера Снежанка, ноември 2021, фотограф: Денислав Стойчев

За 10 години със сигурност сте били свидетели или движеща сила на различни рекорди. Споменете някои.

Ако говорим за измерим рекорд, най-успешната мисия на платформата до момента е от 2021 г., когато в инициативата на Мая Методиева за подкрепа на пенсионери от Врачанския край с хранителни продукти за Великден се включиха 2666 души. Наистина впечатляващо число! За радост, инициативите в помощ на хора в нужда – около празници, но и далеч не само – винаги срещат голяма подкрепа.

Аз обаче оценявам силно и солидарността, която се наблюдава при големи кризи като пандемия, война, природни бедствия — през 2020 г. тъкмо доброволците застанаха на първа линия и влязоха да помагат в болници въпреки пряката опасност. Имаше инициативи за разнасяне на топла храна за медиците, за даряване на рековалесцентна плазма, за това да помогнеш на съсед, чието здраве е по-уязвимо. Хората сами намираха начини да помагат.

Доброволческа акция в офиса на Questers в подкрепа на Центъра за съдействие на бежанци от Украйна – Варна, март 2022, фотограф: Денислав Стойчев

В началото на войната отново хората се самоорганизираха и застанаха на първа линия, преди още изобщо да има организация на държавно ниво — във Варна например имаше 24-часов график за доброволци в Спортната зала, за да могат бежанците да бъдат посрещнати по възможно най-човешкия начин. Подобни спонтанни колективи имаше и в много други градове, а също и на границата. Сигурна съм, че за много човешки животи те са имали наистина огромно значение.

Съвсем скоро наводненията отново показаха, че хората са чувствителни и готови да се притекат на помощ. Ние много често се оказваме и само свидетели на тези процеси, макар че винаги предлагаме подкрепа и чрез нашата платформа — нейната функция е на първо място да улесни хората, които имат добри идеи и желание да помагат, да срещнат съмишленици.

Какво бихте казали на всеки, който се колебае дали да опита за пръв път да бъде доброволец?

Да влезе на TimeHeroes.org, да разгледа активните мисии и да остави сърцето си да му подшушне: „Ето това е моето нещо!”. И после да си даде шанс. Поне един, но ако трябва — и втори.

Наталия Иванова
снимка: Яна Лозева

А на организациите, които не могат сами да се справят с конкретна ситуация, но и не са сигурни дали да потърсят доброволческа помощ? Каква енергия дават доброволците на едно начинание?

Бих ги посъветвала да гледат на доброволците не като на помощник-изпълнители, а като на съмишленици. Всяка идея има нужда преди всичко от въодушевление и ентусиазъм, а всеки човек, който подарява времето си в подкрепа на нечия кауза, обикновено я приема и като своя.

Това е незаменима подкрепа: да не бъдеш сам.

За толкова време, какво разбрахте – кой може да прави добро? Нужни ли са специфични „способности“ и възможно ли е да се научим на него?

Всеки един човек е важен и неговият личен опит е безценен за обществото. Ето защо ние вярваме, че всеки може да прави добро и да бъде доброволец. Що се отнася до „научаването” — аз по-скоро бих го нарекла „обмен”. Просто хората понякога имат нужда да постъпят добре с тях и всичко после лека-полека си идва на мястото.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук