програмата на ДНК през април

Богата програма очаква публиката в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс през април.
В рамките на месеца ще бъдат представени три премиерни спектакъла.

ДНК през април

Спектакълът dragON aka PHOENIX  е живописно представление, в което въздържанието не е опция. Той ще бъде представен в ДНК на 9 април от 19:00 часа. Използвайки буквалност и логиката на мюзикъла, творбата проблематизира потенциалните абсурди в хореографията и танца.

dragON aka PHOENIX е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, известни още като STEAM ROOM. Проектът се занимава с темата за протестиращото и празнуващо тяло на „drag” сцената, изследвайки взаимовръзката им танц и хореография.

снимка: Jo Chiang

В два последователни дни – на 15 и 16 април от 19:00 часа ще бъде показан спектакъла Double Bill, който се състои от две отделни представления на два различни автора, а след събитието е предвиден разговор между изпълнителите  и публиката. Тhe Effort Trap е соло на хореографа и танцьор  Коста Каракашян, аPresence <> Absence е в изпълнение на Стефани Ханджийска и представлява творческа колаборация между  нея и полския композитор Михал Кавецки. Музиката нахлува в тялото като река и се разпространява през всички негови повърхности. Когато музиката се отдръпне, тялото се превръща в нейната звукова вълна в пространството…

снимка : Никола Гюлмезов

Стефани Ханджийска е хореограф и изпълнител и в третия премиерен проект, който ще бъде представен на 17 април от 19:00 часа в ДНК. SOFT QUESTIONS изучава „деликатните“ въпроси по отношение на разбирането ни за същността на успеха и им отговаря „доколкото може“. Това са онези въпроси, които си задаваме, когато искаме да знаем „как“ и „защо“. Техните отговори често са по-сложни от това, което ни се иска.

Те са различни от въпросите с категоричен отговор, които надупчват обекта си, защото „деликатните“ въпроси го обгръщат от различни страни и навлизат в него нежно, но настойчиво.” – пояснява Стефани Ханджийска.

През април в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс Радар София и Драма пакт ни канят на “Въведение в NUTRICULA” – тридневно безплатно работно ателие, базирано на петгодишна международна изследователска и артистична практика. То ще бъде  водено от Ясен Василев и ще се проведе в периода 10-12 април. NUTRICULA подлага изпълнителите на поредица от задачи, които целят да изпитат и преосмислят границите и функциите на тялото и да разрушат (не)съзнателни навици в движението. Работата цели да освободи тялото и движенията му от наложените върху тях значения. Ателието включва практически движенчески упражнения, критически дискусии, творческо писане и преминаване през структурата на физическото соло. Ателието е подходящо за професионални актьори, танцьори и изпълнители (но не изключва и хора без никакъв сценичен опит), които се интересуват да преминат през тридневно въведение в метода на работа и потенциално да започнат да развиват свои версии на солото. От участниците ще бъдат селектирани 10 човека, които ще имат възможността да продължат в репетиционен процес през месец май, а след това ще бъдат част от спектакъла „Невъзможни действия“, чиято премиера отново ще е в ДНК.

Крайният срок за кандидатстване е 4 април.

Освен трите премиерни спектакъла и работните ателиета, в ДНК ще могат да се видят и познатите на публиката: dragON aka PONY (5 април), Wo Man (14 април),който бе номиниран преди дни в категория „Съвременен танц и пърформанс“ в тазгодишните награди ИКАР 2021, „Съвършено розово“ (24 април), както и „Тотална щета“ (29 април).  Всички спектакли са с начален час 19:00.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук