Новата ни поредица За изкуствата и хората, посветена на палитра от артистични формати и на също толкова пъстрите хора, свързани с тях – автори и публики, намери своята любопитна начална точка във фестивала Moving Body (Движещо се тяло).

Фестивалът на движението и съвременния танц се завръща за четвърта поредна година във Варна между 17 и 20 октомври т.г. С богата четиридневна програма, Moving Body си поставя за цел да трансформира морския град в жизнена среда, място за среща на движение, танц, кино и представления.

Нетърпеливи да се потопим в това разнообразие, се срещаме с Жана Пенчева и Цветан Момчилов, които са се запознали по време на артистична импровизация на едно от първите издания на фестивала, а по-късно, в рамките на резиденция, организирана от Moving Body, започват работа по вълнуващ проект, въвличащ публиката в ново изживяване и (поне) шест погледа към темата за любовта и загубата.

След първото запознаване с творбата им, се запитахме: как се прави хореографски концерт и коя зона на комфорт са прекрачили Жана и Цветан при работата си върху SIX Love Songs?

Гледахме и слушахме шест флуидни любовни песни, представени от непрестанно сменяща идентичността си шоу персона. Изводът обаче беше един –

за да намериш любовта, трябва да си тръгнеш.

Вижте какво споделиха Жана и Цецо за срещата си на фестивала Moving Body и за съвместния си работен процес.

Жана Пенчева и Цветан Момчилов за Six Love Songs:

За авторите на Six Love Songs

Жана Пенчева е хореограф, танцов изпълнител и преподавател от България. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в програма Танцов театър и хореография в Нов български университет, София. С изявени интереси към тялото и движението, тя продължава образованието си чрез серия от семинари в танцови практики и програми като Nomad dance academy и DanceWeb.

През този период (2009) Жана създава първата си творба – “Glass of love”. Следват проектите: “Тouch down” 2010 и “Епизод IV – размисли през свободното време” 2011. Съосновател е на Steam Room, НПО Гараж Колектив, член на Nomad dance academy – България и част от Хамалогика, Бургас. Като активен изпълнител участва и в последните творби на танцова компания Дюн, България и нейните копродуцентски проекти.

В момента Жана се фокусира върху хореографията, изпълнението и преподаването. През последните години е заета с колективни хореографски сценични произведения – Отпразнувай! (2016) – с хора с различни възможности и бурлеск пърформанса “Неон” (2015). В периода 2018-2020 г., заедно с Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас, са подкрепени от мрежата на LifeLongBurning с проект DRAG ON. Нейният самостоятелен, хореографски концерт „Шест любовни песни” е подкрепен от Три3ависим 2018, инициатива на Гилдията на Съвременни изпълнителска изкуства към САБ в България.

Цветан Момчилов е продуцент, валдхорнист и пианист, композитор. Неговата международна кариера включва изяви в България, САЩ, Италия, Испания, Германия, Швейцария и Сърбия. Свирил е в Софийска филхармония, Оркестъра на Българското национално радио, Националната опера, Русенската опера, Самървил оркестра (САЩ).

Пианист е в група JazzProfilactika, с която през 2017 г. подписват договор с гръцкия лейбъл Timewarp Music и издават албума “Tick Tock”.

Цветан е свирил с Деан Боуман – вокал (САЩ), Александрина Симеон – вокал (Германия), Димитър Семов – барабани (България), Стоян Роянов – кларинет/саксофин (България) и др. Той е съосновател, заедно с китариста Чавдар Гочев, на Monday Jam – серия от джаз сешъни и концерти в гр. Варна и страната.

Преподавател е в Национално училище  по Изкуствата “Добри Христов”, Варна. Съосновател на варненския независим  издател Мого Мюзик и звукозаписното студио 4 Rooms Recording Studio. Един от последните му проекти е училището за музикално продуциране Omni’s Cool. Цветан също така си сътрудничи с артисти от съвременния танц и пърформанс.

За фестивалa Moving Body

MOVING BODY’19

Фестивалът е посветен на свързването на артисти, медиуми, публики и общности чрез съвременен танц, пърформанс и филми, които се намират на границата на видео арта и танца. В основата на инициативата и дизайна на програмата стоят въпросите:

Какво ни кара да се движимКак се движим? Накъде се движим?

Това концептуално ниво се материализира в платформа за обмен на знание, която дава шанс на деца, младежи, професионални танцьори, артисти от различни области и любители да се срещнат чрез представления, ателиета, филми, дискусии, отворени срещи и т.н. с активни танцьори и хореографи, които споделят с тях своя опит, арсенал от техники и философски виждания и идеи около понятието движение.

Това видео интервю е част от поредицата „За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук