Дихателни упражнения при COVID-19 - корица

Пандемията от COVID-19 показа едно – правилното дишане и респираторното ни здраве не бива да бъдат подценявани, а информацията по темата е разпиляна.

На пазара вече е „Дихателни упражнения при COVID-19“ от д-р Анна Шумейко и Наталия Борисова – практично и полезно ръководство, което съчетава най-модерните медицински знания с доказани холистични практики за лечение, възстановяване от и превенция на респираторни заболявания.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и код-ваучер за читателите на списанието тук.


Наръчникът се състои от десетки схеми на дихателни упражнения, разпределени в три основни раздела според състоянието на пациентите.  Сложността на описаните в „Дихателни упражнения при COVID-19“ програми е разнообразна и е съобразена с вътрешните процеси, през които преминава тялото в отделните етапи на инфекция  – за началната ѝ остра фаза, за възстановителната фаза и профилактични. При редовна практика резултатите са осезаеми и дълготрайни.

Описаните упражнения могат да бъдат използвани както при боледуване от коронавирус, така и при други респираторни заболявания като бронхит, астма, пневмония и други. Особено важно внимание авторите отделят на превенцията и предотвратяването на боледуване чрез профилактични упражнения за укрепване на белите дробове и цялостното състояние на организма.

Не бива да пропускаме и благотворното въздействие и ползи от правилното дишане за психичното здраве и душевно спокойствие. От книгата читателите ще научат любопитни факти като този, че има три различни вида дишане: ключично, гръдно и диафрагмено. Най-плитко се вдишва с ключично дишане, а гръдното е малко по-задълбочено. Регулирането на диафрагменото дишане е най-ефективният начин за справяне със стреса – то е най-дълбоко – намалява активността на мозъчната кора, регулира емоционалните състояния и отваря белите дробове.

Информативна и достъпна, „Дихателни упражнения при COVID-19“ е безценен спътник в поддържането за здрав ум и здраво тяло, както и на пълноценната връзка между двете.

Дихателни упражнения при COVID-19

Въведение

Д-р Анна Шумейко

През април 2020 г. успях да поработя за кратко като доброволка в Градската клинична болница 40 (известната „Комунарка“), където се сблъсках с факта, че огромният обем от знания за лечебната гимнастика, а заедно с това и основа на лечението на всички белодробни заболявания – респираторната гимнастика – се е превърнал само в термин. Колкото и да ни се иска да се откажем от миналото, не напразно съветската медицина си е спечелила славата на най-добрата профилактична медицина, а всъщност по онова време се е залагало основно именно на лечебната гимнастика и физиотерапията.

Това ръководство е написано за хора, които вярват не само в силата на лекарствата, операциите и новите диагностични методи, но и в необходимостта и значението на дишането като основа на нашия живот. Човек вдишва повече от 20 000 пъти на ден, като през белите му дробове преминават около 12 кубични метра въздух. При пневмония, бронхит и други белодробни заболявания се засяга газообменът. В зависимост от вида на заболяването този процес може да протича неправилно на различни равнища:

 • при притока на въздух в алвеолите;
 • при преминаването на кислорода през въздушно-кръвната бариера.

Дихателните упражнения помагат на белите дробове да се отворят максимално, за да могат да изпълняват функциите си по-ефективно и по този начин да насищат кръвта с кислород.

Това увеличава шансовете за правилно регулиране на имунната система и другите системи от органи в човешкото тяло.

Този наръчник се състои от 3 големи раздела:

 1. Дихателни упражнения в острата фаза на инфекцията
 2. Дихателни упражнения във фазата на възстановяване
 3. Дихателни упражнения за профилактика

В първия раздел ще намерите упражнения, които сме разпределили в няколко комплекса. Това е така, за да могат да ги изпълняват хора в различно физическо състояние. При лежащите пациенти всички упражнения се изпълняват в легнало или седнало положение, а при леко болните, които могат да се движат – в седнало или изправено положение.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато правите дихателни упражнения, е редовността и умереността. Най-добре е да се изпълняват комплексите по 10 – 15 минути на всеки 2 – 3 часа, най-рано 30 – 40 минути след хранене.

Основи на дишането

ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА е система от органи, отговорни за абсорбирането на кислород от околната среда и извеждането на въглеродния диоксид от тялото.

В допълнение към газообмена белите дробове изпълняват редица метаболитни функции.

Няма да разглеждаме подробно устройството на дихателната система, за тази цел има много специализирана литература. Но все пак ще трябва да се запознаем малко с функционалната анатомия, за да разберем с какво дишаме и защо.

И така, как външният кислород попада в кръвта ни?

Най-общо цялата дихателна система може да се раздели на дихателни пътища, белодробна тъкан и спомагателен дихателен апарат.

Дихателните пътища са система за отвеждане на въздуха до алвеолите на белия дроб. Те се делят на горни и долни дихателни пътища. Горните дихателни пътища включват носната кухина със синусите, носоглътката и трахеята. Освен като дихателни пътища те имат и други полезни за нас функции:

 • пречистват въздуха от прах и микроорганизми;
 • затоплят и овлажняват въздуха.

След това пречистеният и овлажнен въздух навлиза в долните дихателни пътища: трахеята, главните бронхи, дяловите бронхи и накрая достига до алвеолите, където се осъществява газообменът.

Алвеолата е мехурчеста структура, която се отваря в лумена на дихателните бронхиоли. Алвеолите участват в дишането, като обменят газове с белодробните капиляри.

За да дишаме, използваме дихателните мускули – диафрагмата и междуребрените мускули. При засилено дишане се включват и спомагателните мускули. Това са мускулите на шията, зъбчатите мускули, мускулите на коремната стена, лумбалните мускули. Технически всеки мускул, който се прикрепя към горния крайник и гръдния кош, може да функционира като спомагателен дихателен мускул.

 • удивителна (0%)
 • вдъхновяваща (0%)
 • любопитна (0%)
 • забавна (0%)
 • гореща (0%)
 • щура (0%)
 • необикновена (0%)
 • плашеща (0%)
 • обезпокоителна (0%)
 • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук