Животът е на живо - с Антистатик 2020

„Животът е НА ЖИВО“

13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което тази година се провежда под мотото „Животът е НА ЖИВО“, продължава до 8 ноември с наситен календар от събития.

Международната артистична програма на фестивала води за пръв път в България представления на известните хореографи Акеми Такея (Австрия/Япония), Джереми Уейд (САЩ/Германия) и Вили Дорнер (Австрия).

От 6 до 8 ноември се организира и втората „Българска танцова платформа“ на „Антистатик“, която в течение на малко над 50 часа ще представи на 3 софийски сцени 13 представления на артистите: Александар Георгиев, Анна Данкова, Вили Прагер, Галина Борисова, Дарио Барето Дамас, Жана Пенчева, Живко Желязков, Ива Свещарова, Иво Димчев, Марион Дърова, Мила Искренова, Росен Михайлов, Стефан А. Щерев и Стефани Ханджийска

Какво да гледаме НА ЖИВО

На 2 ноември от 19:30 часа на Сцена „Дерида“ Акеми Такея представя пърформанса си „Лимонизъм x Акционизъм“. С него тя отправя предизвикателство към разбиранията на „Виенските акционисти“, провокирайки ги със своята идея за „лимонизма“. В нейния артистичен космос, разположен между азиатската и европейската култура, „лимонизмът“ гледа на тялото като материал на Аза, съставен от 72 части, всяка от които е символизирана от един лимон на сцената. Качвайки се на нея, Такея организира „двубой“ между двете концепции, по време на който възстановява стратегиите на акционистите и ги прилага.

На 5 ноември от 19:00 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс гостува известният австрийски хореограф Вили Дорнер със своето представление за сцена и двама танцьори „едно“. Негова отправна точка са стиховете от една дума на австрийския визуален артист и поет Хайнц Гапмайер, а с помощта на камера и черна дъска, изпълнителите в залата си играят с думите, за да разберат как изглеждат мислите.

6 ноември е първия ден от програмата на „Българска танцова платформа“, в който зрителите са поканени да изгледат представленията: „Corpus Meum“ (идея и хореография Марион Дърова), „Съвършено розово“ (идея и реализация Ива Свещарова), „Синтетики“ (концепция и хореография Живко Желязков) и „Как бързо тече животът от януари до декември“ (идея, хореография и изпълнение Галина Борисова).

Вторият ден от платформата, 07 ноември,  започва с  прожекция на филма, създаден по време на първото представяне на пърформанса „Нонумент“ на връх „Бузлуджа“ (автори и концепция Стефан А. Щерев и ЛИГНА-Германия), последвана от представленията „Ада Лавлейс“ (режисьор Анна Данкова), „Следобедът на един фавн“ (хореография Мила Искренова), „Закуска на тревата с един Фавн“ (идея и хореография Росен Михайлов) и „Произведени за щастие“ (идея, реализация и изпълнение Ива Свещарова и Вили Прагер).

13-то издание на „Антистатик“ приключва на 8 ноември с финална доза от четири събития: представленията “Moonlight” (хореография и изпълнение Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас), “Soft Questions” (идея и реализация Стефани Ханджийска),  “Six Love Songs” (хореография и изпълнение Жана Пенчева) и концерт на Иво Димчев.

Билетите за международната програма са на преференциална цена, ако бъдат закупени преди деня на представлението, а за „Българска танцова платформа“ организаторите на събитието предлагат общ билет за всички събития (без концерта на Иво Димчев) на промоционална стойност от 50 лева, и могат да бъдат закупени в мрежата на EPAYGO. Билетите за отделните представления за „Българска танцова платформа“ са в продажба на касите на НДК и Сцена “Дерида”.

На Антистатик 2020 вече срещнахме изключителния

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук