Човешкият глас на Киномания 2020

Вече е традиция организаторите на Киномания да включват в програмата си поредното ново творение на испанския режисьор Педро Алмодовар, който винаги успява да изненада публиката с впечатляваща история.

Човешкият глас е 30-минутен филм, базиран на едноименната пиеса на Жан Кокто, който беше представен за първи път на фестивала във Венеция тази година и получи възторжени отзиви от критиката, която го определи като „завладяващ”, „изключителен” и „магнетичен”.

Това е първият англоезичен филм на Алмодовар, както и първият му кратък филм след пълнометражния му дебют през 1978 г. „Човешкият глас” разказва за жена, която очаква пристигането на доскорошния си любим край неговите куфари, заедно с тяхното куче, което не разбира, че стопанинът му го е напуснал. Две живи същества, страдащи и дезориентирани от изоставянето на човека, когото обичат.

Филмът ще бъде показан в зала 1 на НДК на 21 ноември на три прожекции – на 21 ноември, събота, от 18:00 и 19:00 ч., както и на 29 ноември, неделя, от 17:30 часа.

Главната роля е поверена на прекрасната Тилда Суинтън, която бе отличена на фестивала във Венеция през септември със „Златен лъв” за цялостно творчество.

Едноактната пиеса на Кокто е вдъхновявала много режисьори за екранизирането й, които канят все именити актриси: Роберто Роселини я снима с Ана Маняни, Ингрид Бергман е режисирана от Тед Кочеф, а преди 6 години ролятя бе изиграна и от София Лорен във филм, режисиран от сина й Едоардо Понти.

Фестивалът на Рифкин на Киномания 2020

Всяка година Уди Алън радва почитателите си с по едно ново заглавие, а организаторите на Киномания задължително го включват в програмата си.  

Фестивалът на Рифкин” – тазгодишното предложение на големия режисьор ще бъде показано в зала 1 на 21 ноември от 20:00 часа и на 25 ноември от 19:00 часа.

Филмът беше избран да открие международния филмов фестивал  в Сан Себастиян, където са направени и снимките на продукцията,  като красивият испански град и околностите му са показани в целия си блясък, подобно на Ню Йорк, Лондон, Париж, Венеция, Рим и Барселона, на които режисьорът отдава почит в предишни свои произведения.

В центъра на сюжета е семейна двойка американци, която се озовава на кинофестивала в Сан Себастиан, където е завладяна от магията на събитието, красотата и очарованието на града и приказния свят на филмите. Докато съпругата се увлича по млад френски режисьор, съпругът ѝ се влюбва в красива местна лекарка.

„Фестивалът на Рифкин” е изпъстрен с цитати и намигвания към култови персонажи от кинокласики на легендарни режисьори като Орсън Уелс, Жан-Люк Годар, Бергман, Фелини, Трюфо и Луис Бунюел.

В ролите са: Уолъс Шоун, Джина Гършон, Елена Аная, Луи Гарел, Кристоф Валц и Сержи Лопес.

Фестивалът на Рифкин е носталгичен, романтичен и ироничен филм, какъвто само майстор като Уди Алън може да направи.

Още за Киномания 2020

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук