„Вземете си най-хубавата маска и бъдете с нас, защото COVID-19 ни научи на много неща, но най-вече, че „Животът е НА ЖИВО“.

Поканата, която няма как да отклоним идва от артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, организатори на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

През октомври и ноември в София ще се проведе 13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ под мотото „Животът е НА ЖИВО“. Фестивалът предлага разнообразие от събития, а билетите за всички представления в програмата му вече са в продажба в мрежата на EPAYGO на преференциална цена. Организаторите и подчертават изрично, че фестивалът ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

„Със силата, дадена на всяко 13-то число, 13-то издание на „Антистатик“ съзаклятнически приканва живота да влезе безопасно в релси и всички да се върнем там, където искаме да бъдем: артистите – на сцената, а публиката – заедно с нас в залата.

Каним ви да затворим екраните поне за малко и да се видим НА ЖИВО извън мрежата. За да бъде адаптацията плавна и пълноценна, през тази необичайна година „Антистатик“ ще се състои като серия от различни събития през месец октомври и ноември.“ – допълват организаторите на любимия ни фестивал. Доверяваме им се напълно, след последния ни разговор се убедихме, че:

Акценти от програмата на 13-тия Антистатик

Фестивалът започва на 10 – 11 октомври с Международната хореографска среща „Изследване на движението“, част от програмата “The Choreographic Convention” на европейския проект Life Long Burning  – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която ще се проведе на живо в Гьоте-институт в София и ще се излъчва онлайн на Фейсбук страницата на „Антистатик“ (@antistatic.international.festival).

Срещата създава пространство за диалог между практици и теоретици, провокирани от все по-разширяващото се понятие за хореография. Дискусиите между българските и международните участници, предвидени в програмата, ще засегнат теми като изследване на движението като артистична практика и теория; влиянието, което оказват новите технологии за актуалното разбиране за хореографията като творчески и изследователски инструмент; възможностите за архивиране на хореографски практики и тяхното реконтруиране въз основа на исторически документи, както и все по-видимото ù присъствие в различни социални движения и протести, служещи си с хореографски и перформативни средства.

Международната програма на 13-тия Антистатик

Във вечерите на хореографската среща, стартира и Международната артистична програма на „Антистатик“ с две представления в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс от 19:30 часа. На 10 октомври в София гостува хореографът и изпълнител от Словения Юрий Коняр, който е и част от световноизвестната танцовата компания „Les Ballets C de la B“. Той пристига с представлението си „Голдбергови вариации“, създадено въз основа на видеозапис от известния пърформанс от 1986 г. „Голдбергови вариации от Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд, импровизация на Стив Пакстън“. Коняр започва работата си по представлението през 2007 г., гледайки видеото ежедневно в продължение на година и давайки свобода на въображението си да запълва изникващите в него въпроси със собствени открития. С течение на времето, този процес се превръща в дългосрочна импровизационна практика и основа за продължаващ диалог.

На 11 октомври творческият екип на STEAM ROOM, съставен от хореографите и изпълнители Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, представят номинираната си за награда „Икар“ 2020 хореографска творба “dragON aka PONY”. Нейн фокус е състоянието на постоянен преход, а целта –  да разгърне интимността на изпълнителите чрез отпразнуването на взаимното съжителство. В контекста на съвременния поп, представлението съживява „геометричната хореография“ през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. Така “dragON aka PONY” предлага малко от почерка на легендарната Айседора Дънкан и много MTV и VH1.

Международната програма на 13-то издание на „Антистатик“ ще продължи и през ноември с представления на артисти от Германия, Австрия, САЩ и Япония.

Българската танцова платформа на 13-тия Антистатик

От 06 до 08 ноември ще се проведе и  Втората „Българска танцова платформа“ на фестивала. Тя ще покаже 13 танцови представления на български хореографи, създадени в последните години. Форматът е насочен както към изкушените от съвременното сценично изкуство зрители, така и към специално поканена международна публика от фестивални селекционери, директори на финансиращи организации, мениджъри на театри и пространства за танц. Втори брой на ежегодното „Списание за танц“ също ще има своя премиера в рамките на фестивала.

Повече подробности за програмата на „Антистатик” можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Повечето ни читатели намират статията за забавна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (100%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук