АРТ СТАРТ 2020

За четвърти пореден път галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България се обединяват в търсенето на нови и интересни художници, които да следим през предстоящата година.

Инициативата стартира през 2017 г. и оттогава се превръща в годишна изложба, която цели да представи най-новите и интересни позиции от българското съвременно изкуство, както и да бъде платформа за изява за непознати млади български художници в чужбина.

автор: Александра Георгиева

Изложбата традиционно се състои на две локации – в галерията на Гьоте-институт и в Credo Bonum. Към кураторския екип от Весела Ножарова и Стефка Цанева тази година се присъединява и Ларс Нордби, познат като основател на галерия Heerz Tooya във Велико Търново.

автор: Александра Ласкова
автор: Алина Папазова

Изложбата „Арт старт“, която тази година се провежда под мотото „Зона на комфорт“, ще представи автори, работещи в различни сфери – от живопис и скулптура до обект и инсталация, от илюстрация и арт книги до видео и саунд. За някои от авторите изложбата ще бъде поредна крачка в развитието им на местната арт сцена, за други пък – първо представяне изобщо в София и България.

автор: Весислава Желева
автор: Виктория Стайкова

Изложбата ще се открие в петък, 7 февруари, в 18:00 ч. в галерия Credo Bonum и в 19:00 ч. в Гьоте-институт. Ще имаме възможност да ѝ се насладим до първи март.

Участват Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас Либфрид, Красимира Буцева, Павел Найвенов и Райна Тенева.

Куратори: Весела Ножарова, Ларс Нордби, Стефка Цанева

автор: Даниела Янкова
автор: Ина Валентинова

Зона на комфорт

Може ли изкуството да се мисли и преживява в определени от самите нас граници?

Възможно ли е да му се поставят изначални параметри, които да го предпазят от уязвимост и неразбиране? Да предпазят самите нас от некомфортни взаимоотношения, от неразбиращи и неприемащи очи, от ситуации, за които не сме подготвени. Къде са границите на личния ни комфорт, в голямата, митична мисия на изкуството, да бъде силен и уникален глас, който да променя, надмогва, живее вечно. Така както само изкуството го може…

автор: Калас Либфрид
автор: Красимира Буцева

Зона на комфорт е там, където предпочитаме да стоим на топло и сигурно, където сме защитени, където се чувстваме приети и на място, където не трябва да се доказваме. Без значение дали ще бъде социалният балон, анонимността на интернет пространството, стените отрупани с лайкове, или друга някоя уютна хралупа. Арт Старт кани тази година младите художници да рефлектират върху идеята за зона на комфорт – своята собствена или тази на публиката. Предлага ли изкуството спокойствие и бягство или трябва, обратното, да изкарва извън покой?

автор: Райна Тенева

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук