Въведение в българското съвременно изкуство 1982 - 2015

Ако трябва да обобщим книгата, посветена на българското съвременно изкуство, направила ни най-силно впечатление в последните години – и всъщност първата по рода си негова история – тя е многогласност.

Или това, което авторката ѝ, изкуствоведът и куратор Весела Ножарова е искала да даде на изкуството ни – темели, върху които да стъпим, за да се вгледаме и оценим неговата многоликост и отклик в обществото.

Същото общество, което това многогласно изкуство има силата да вълнува и… променя активно.

За Въведение в българското съвременно изкуство 1982 – 2015

„Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015)“ е първата пространна история на българското изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век.

Тя се основава на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в Пловдив и София в рамките на едноименната образователна платформа „Въведение в съвременно изкуство” на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Sariev Contemporary“.

Целта на книгата е да проследи и представи историята и особеностите на българското съвременно изкуство, най-важните участници, художници, институции и галерии. Книгата показва една цялостна картина на художествената сцена в България по начин, достъпен и разбираем за всеки. Книгата се издава на български и английски език.

Книгата е навременна и необходима.

При това увлекателно и красиво разказана – с над 400 фотографии и цялата добронамереност и отдаденост на авторката си, експерт в същото това изкуство, за което пише и говори вдъхновено и курира със замах. Заслужава си да я прочетем и защото, както е отбелязано и в предговора ѝ:

„Историята на българското съвременно изкуство може да бъде прочетена и като история на дефицити”.

За авторката

Весела Ножарова/ снимка: Credo Bonum

Весела Ножарова (р. 1974 г. в Благоевград) е изкуствовед, куратор и критик.

Завършила е История на изкуството в Художествената академия в София. Занимава се изключително със съвременно изкуство, като дейностите обхващат куриране на изложби, арт критика в редица български издания, както и изнасяне на лекции за история и актуални проблеми в изкуството.

Има зад гърба си над 40 кураторски проекта в България, Австрия, Белгия, Италия и Турция. През 2007 г. е куратор на българското национално участие в 52-то Венецианско биенале за съвременно изкуство. От 2015 г. е куратор на галерия „Credo Bonum“ в София.

Весела Ножарова е съосновател на кураторския колектив „Изкуство – Дела и Документи“. Живее и работи в София.

С работата на Весела Ножарова вече сме се срещали тук:

Арт старт 2017: млади автори под и около 30 години дават начало на чудна година за визуалните изкуства

А с един от артистите, представен в нейната книга, и запознахме тук:

RASSIM: Иска ми се 1 х 0 да не е 0, а 1 (видео интервю)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук