Найо Тицин на гости на поредицата ни „За изкуствата и хората“

Няма нищо случайно в случайните неща.

В това вярва Найо Тицин и го споделя с нас във видео интервю, като гост на поредицата „За изкуствата и хората“.

Вярваме му. Съвсем не случайно сме го поканили на разговор – в една поредица посветена на палитра от изкуства и техните хора, автори и публики. Поводът е петото издание на фестивала за документални филми за изкуство Master of Art, но той ни дава възможност, освен да си набележим заглавия, да поговорим и за личния път в киноизкуството на артистичния му директор.

Познаваме Найо Тицин като дългогодишен, опитен журналист с позиция и като автор на разследващи репортажи и книги. Особено му се възхищаваме за фото изложбата „Ню Йорк в цифри“, за която през 2002 г. печели награда CANON България, както и за документалните филми като „Лице в лице с Агрипина“ и „В търсене на Дон Жуан“, за който получава специалната награда Golden Artist на фестивала за дигитални филми в Мюнхен през 2006. А като любители на изкуствата и документалното кино, сме щастливи, че през 2016 г. създава филмовия фестивал Master of Art, на който вече пета година е артистичен директор.

Днес разговаряме за мускетарски принципи и подпомагане на културата в трудни моменти, за пионерски решения и действия, за изкуството, което прегръщаме тези дни.

Найо Тицин, ни разказва и за любовта си към изкуствата и за това как е бил „заразен с вируса на киното“ (като дори ни изсвирва сигнала – от Jesus Christ Superstar, с който хлапетата от блока му са се викали за игра и разбираме дали е бил от бандата на „Междузвездни войни“ или от тази на „Извънземното“).

Узнаваме повече за пътя му в документалистиката – от разследващите репортажи и „разказването на история през визия“ до желанието да снима филми, отвело го да учи операторско майторство в университета, който е завършил Джордж Лукас. Говорим още за снимането на филми за изкуства, за първите фестивали, които обикаля със своите ленти, за идеята да има подобна фестивална платформа и у нас (дала ни, за наше щастие, Master of Art).

Припомняме си, че сме се засичали „на терен“ – той, докато документира един от етапите на проекта „Медея“, ние – докато снимаме видео интервю със Снежина Петрова по същия повод:

Това ни дава и повод да надникнем в кухнята на последния му филм – „Стихията Медея“ и да поговорим за начина му на снимане изобщо. Найо Тицин споделя:

„Най-хубавото в снимането на документални филми, които проследяват цял процес е, че не знаеш как ще свърши това нещо.“

Нашият разговор обаче завършва с призива да прегърнем изкуството (каквото е и мотото на петото издание на Master of Art), защото дори и не предполагаме

колко много душа се крие в създадените от и около нас неща.

Найо Тицин за пътя си в документалистиката и 5-тия Master of Art

За Master of Art и 5-тото му издание

Филмовият Фестивал „Мастер оф Арт“ е единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна.

Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, и съвременното изкуство както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

Въпреки създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19, петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”. 

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма, както и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на „Мастър оф Арт”, чието мото е

„Прегърни изкуството”.

Достъпът до филмите от програмата е гарантиран от всяка точка на страната чрез платформата neterra.tvОбщата цена на всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лв. Петото издание на „Мастър оф Арт” ще поднесе много вълнуващи и интересни истории за талантите, оставили своя отпечатък през годините, за творческите процеси и тенденциите на съвремененното изкуство.

В рамките на онлайн фестивала ще се насладим и на няколко премиери; вече имахме възможност да гледаме „Стихията Медея“, която събра десетки положителни отзиви от кино любители и критици.

Филмът е посветен на една от рядко играните пиеси в съвременния театър – древногръцката трагедия “МЕДЕЯ“. Aктрисата Снежина Петрова си поставя нелеката задача да реабилитира мястото на децата в произведението на Еврипид. През 2017 г. тя стартира театралния и социален проект „МЕДЕЯ“, в който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София.

В психо-драматични работилници и художествени ателиета децата разиграват сцени от трагедията и създават рисунки, провокирани от конфликта между майката и бащата. В „МЕДЕЯ“ се включват и студенти на Снежина Петрова от Нов Български Университет. Кулминацията на проекта е едноименното представление с режисьор Десислава Шпатова, което трябва да се изиграе един-единствен път на Античния Театър в Пловдив.

Цялата програма на онлайн изданието на фестивала е достъпна на сайта на neterra.tv.

Това интервю е част от поредицата За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (20%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (20%)
  • щура (0%)
  • необикновена (20%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук