След успешно пролетно и лятно издание, в една предизвикателна за изкуствата и хората година, се радваме на София Филм Фест Есен

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЕСЕН ще бъде открит на 25 септември, когато като специален гост, световноизвестният режисьор Милчо МАНЧЕВСКИ ще представи най-новия си филм „ВЪРБА на сцената на новото пространство за културни събития на открито Sofia Summer Fest. Майсторът на киното от Северна Македония ще получи специалната награда на София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

Ден преди това, на 24 септември, в програмата на Sofia Summer Fest е предвидена специална прожекция на филма „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди Оскар (включително за най-добър филм), „Златна палма“ в Кан и още над 200 отличия по света.

До 30 септември публиката ще има възможност да види на ОТКРИТО на големия екран на Sofia Summer Fest още осем специално подбрани заглавия – „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, с две номинации за Оскар, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело с наградата за най-добра мъжка роля от Венеция 2019, „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска с две награди от Берлинале 2019, номинация за „Златна мечка“ и с Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2019 година, „Предателят“ на Марко Белокио, с шест награди „Давид на Донатело“, две номинации (включително за „Златна палма“) в Кан 2019 и десетки отличия в цял свят; новият филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“, както и една уникална документална творба – „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, с номинация за БАФТА и за наградата „Златно око“ в Кан 2019.

Две увлекателни приказни истории, пресъздадени чрез традиционна анимация и дублирани на български език, ще очакват децата и техните родители и близки в сутрешните часове на 26 и 27 септември – това са интерпретацията по класическия роман на Дино Будзати „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ и любопитната алегорична история „Пътешествието на принца“.

Есенната филмова програма е разпределена и в десет киносалона, традиционни фестивални дестинации.

Пет нови български игрални филма ще имат своите първи срещи с публиката в София – „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „До последния каприз“ на Иван Юруков, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, „Шибил“ на Никола Бозаджиев, и „Пепел върху слънцето“ на Бо Калинов.  Любопитното е, че четири от тях са дебюти. Тези премиери са планирани за периода 5-9 октомври в кино Люмиер Лидл.

Премиерите на новите документални творби са шест на брой и също ще бъдат част от фестивалната програма в кино Люмиер Лидл. На 26 септември е предвидена среща с една музикална легенда – „Подуене Блус Бенд: 30 години на пътя“. Следват новият филм на Адела Пеева „Мълчание с достойнство“, „Истории за птици, хора и други чудеса“ на Любомир Халачев,Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, „Недалеч от рая“ на Христо Бакалски и Корнел Миглус, „Рангел завинаги“ на Коста Биков. След наградата за български игрален филм, връчена на лятното издание, Булсатком ще връчат и награда за най-добър български документален филм, съдържаща парична премия от 3000 евро.

Още добро, ново българско кино

София Филм Фест ЕСЕН включва деликатес от световни филми, които не присъстваха в програмата на летния фестивал. Сред тях са хитовете

 • „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и
 • „Фарът“ на Робърт Егърс,
 • За безкрайността“ на Рой Андершон,
 • „Диего Марадона“ на Асиф Кападия,
 • „Синоними“ („Златна мечка“ от Берлин) на Надав Лапид,
 • „Почетен гост“ на Атом Егоян,
 • „Ина де Ярд“ на Питър Уебър,
 • Кънингам“ – 3D откровението на Ала Ковган за хореографа Мърс Кънингам,
 • специалната прожекция на „Сладък живот“ на Федерико Фелини.

Удоволствия за всички сетива е специалната селекция „Музикална кутия“, включваща забележителния филм на Ник Брумфийлд „Мариан и Ленард: любовни думи“; „По Божията милост“ на Франсоа Озон, „Младият Ахмед“ на братя Дарден, „Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе, „Синът“ на Мехди Барзуи, „Папиша“ на Муния Медур и „Адам“ на Мариам Тузани блестят в програмата Франкофония 50; „Лилиан“ на Андреас Хорват, „Малкия Джо“ на Джесика Хауснер – с наградата от Кан 2019 за най-добра актриса на Емили Бийчъм, „Нобади“ на Карл Марковиц и „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер са гвоздеите на Фокус Австрия.

Избрани заглавия от програмата на София Филм Фест ще могат да бъдат открити ОНЛАЙН – благодарение на партньорството с международната платформа Festival Scope & Shift 72, лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света. Поради интереса към тях, 15 от филмите ще бъдат на разположение до 15 октомври 2020 година и това е допълнителна възможност за любителите на киното в страната да обогатят познанията си за некомерсиалното, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на голям международен фестивал.

БИЛЕТ
Голяма част от филмите в програмата са достъпни по добре познатия начин – БИЛЕТ в КЕН, един от символите на София Филм Фест. За всички зрители, които все още пазят своите БИЛЕТИ в КЕН, закупени през месец март – те ще важат за прожекциите с онлайн регистрация, необходимо е да се следва внимателно текста с инструкциите за употребата му.

За прожекциите на открито, БИЛЕТ в КЕН*ВАУЧЕР може директно да бъде предаден на касата на киното, за да се получи достъп до избраната прожекция. БИЛЕТ В КЕН може да бъде открит в търговската мрежа, а повече информация има на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 080018110.

Следете подробностите за пълната програма на фестивала на сайта www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

 • удивителна (0%)
 • вдъхновяваща (0%)
 • любопитна (0%)
 • забавна (0%)
 • гореща (0%)
 • щура (0%)
 • необикновена (0%)
 • плашеща (0%)
 • обезпокоителна (0%)
 • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук