В очакване на София Филм Фест, чието 24-то издание поставя специален акцент върху новото българско кино, се срещаме с творци и творби, които ще бъдат част от афиша на международния форум.

Поредицата За изкуствата и хората ще се опита да ви запознае с още от чуждестранните и българските гости на София Филм Фест 2020, но дотогава…

Яна Титова и Алек Алексиев
Яна Титова и Алек Алексиев пред камерата на Jasmin.bg

Доверете ми се, ще бъде хубаво. Колкото и драматично да е, ще се забавляваме!

Тези думи Яна Титова произнася в първия снимачен ден на „Доза Щатие“, хванала се за ръце, в кръг, с целия екип на дебютния ѝ пълнометражен филм.

„Доверете ми се, ще бъде хубаво“ би могло да бъде и наша реплика, с която се обръщаме към бъдещите зрители на вълнуващата лента.

За „Доза Щастие“ за първи път ни разказа  Ирмена Чичикова в специално видео интервю, наричайки Яна Титова „един от най-смислените режисьори, с които съм работила”.

Затова и нямахме търпение да се срещнем с част от екипа.

За заснемането на „Доза Щастие“ като общ танц, за търсения (необичайно пъстър за темата) кино език, за мисията на филма, за разговорите за зависимостта с децата (и за това как една 3-годишна актриса успява да си извоюва лилава коса), за личната им доза щастие… разговаряме с Яна Титова и Алек Алексиев.

Малко предистория

След редица успешни роли в киното и театъра, към които се добавя опитът с режисурата на няколко късометражни продукции, Яна Титова пресъздава истинската история на младата Весела Тотева и нейната успешна битка със зависимостта. Премиерната дата на „Доза Щастие“ за цялата страна беше 8 ноември, а до началото на януари 2020 г. филмът събра рекордните 92 455 зрители.

Числата не са случайни. Освен истинската история, която разказва, “Доза щастие” се открояват със своята различна филмова атмосфера и собствен кинематографски почерк.

Режисьорът Яна Титова не се ограничава в творческите провокации  и поверява главната роля в продукцията на завършилата актьорско майсторство в Лондон Валентина Каролева, която приема предизвикателството и се превъплъщава в ролята на своята майка, Весела Тотева.

В актьорския състав влизат някои от най-любопитните и многопластови актьори у нас като Александър Алексиев (“Възвишение”), който е продуцент на филма, и Димитър Николов (когото имахме удоволствието да гледаме и в „Засукан свят“ на Мариус Куркински).

Към подбора от таланти се присъединяват магнетичният Иван Бърнев, познат от емблематични роли в киното и театъра, и Ирмена Чичикова с нейното завладяващо присъствие, което ѝ носи театралната награда Икар и множество роли в български и чужди продукции, сред които във филма “Не ме докосвай”, спечелил “Златна мечка” на филмовия фестивал “Берлинаре” през 2018 г.

За нелеката задача да изиграят майката и бащата на Весела във филма “Доза щастие” са избрани едни от любимите актьори от малкия екран и сцената – Силвия Лулчева и Васил Бинев, които умело допринасят за силното и дълбоко емоционално въздействие. В екипа от обичани артисти влиза и носителката на Икар за цялостно творчество Илка Зафирова, с нейното емблематично и незаменимо присъствие.

Силно се отличава операторската работа на Мартин Балкански, снимал редица български и международни продукции и допринесъл за впечатляващата и завладяваща атмосфера на първите официални кадри от вдъхновяващата и красива история на “Доза щастие”. 

Сценарият на филма е дело на Яна Титова и е базиран на книгата на Весела Тотева “Падение и спасение”. Продуценти са bTV Studios и NO BLINK Studio в лицето на Александър Алексиев и Николай Стоичков.

Това интервю е част от поредицата За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук