Танцьори в мрака

Сигурно сте попадали на не един фотограф, запленен от магията на танцовото изкуство (спомнете си сюрреалистично красивите кадри на балетисти по улиците на Куба).

Jordan Matter би бил поредният майстор на обектива, омагьосан от танца, ако не влагаше нещо повече в проекта си.

Dancers After Dark* е серия фотографии, запечатала професионални танцьори от цял свят, танцуващи голи, след здрачаване по улиците на големи градове.

Кадрите са дръзки, въздействащи, драматично красиви

Тези снимки олицетворяват желанието ни да се хвърлим напред без страх от провал

„В живота често ни се налага да тичаме към целите си със завързани очи, доверявайки се само на инстинкти и предчувствия. Тези снимки олицетворяват желанието ни да се хвърлим напред без страх от провал“, обяснява идеята си дръзкият фотограф в предговора към новоиздадената книга, събрала фотографиите от проекта му.

„Работил съм по Dancers After Dark до изтощение в продължение на две години“ споделя още Джордан, „което означава, че се чувствах изтощен всяка седмица! Снимах стотици невероятни изпълнители в много градове и държави. Това беше най-възнаграждаващото творческо преживяване в живота ми и аз наистина съжалявам да видя края му. “

Насладили се на въздействащите му снимки и видеа, няма как да не го разберем:

Танцьори в мрака

Серия видеа, въздействащи също като кадрите от проекта, ни въвеждат в „кухнята“ на Dancers After Dark.

В първото, една от танцьорките разказва за притесненията си, за бясно биещото сърце мигове преди да се окаже напълно гола насред оживен булевард и, най-сетне, за гордостта да бъде избрана да краси корицата на книгата към проекта.

За една американка от африкански произход, бореща се с предразсъдъците към „черните балетисти“, макар да сме в 21 век, това може да се окзаже сбъдната мечта:

„Без дрехи, без арести, без капка съжаление“, казват финалните надписи към горното видео, но следващото ни разкрива, че това никак не е било лесно.

За адреналина, надбягването с полицията, преодоляването на свян и скрупули, постигането на съвършени кадри, без предварително планиране:  вижте и чуйте вълнуващата история от самите главни герои – фотографът и неговите модели:

* В превод името на проекта би било „Танцьори сред мръкване“, но нашето заглавие отразява игра на думи с култовия филм на Ларс фон Триер с участието на Бьорк

Снимки и допълнителна информация: jordanmatter.com / Facebook / YouTube / Books / Dancers After Dark

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (9%)
  • вдъхновяваща (27%)
  • любопитна (18%)
  • забавна (18%)
  • гореща (9%)
  • щура (9%)
  • необикновена (9%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук