Граница на Али Абаси (плакат)

„Особен поглед“ е чудесно определение за „Граница“ на Али Абаси, който така или иначе трудно се поддава на описания и анализи.

Едноименната конкурсна програма на Кан 2018 го отличава с наградата за най-добър филм, което е само една от причините да предизвика любопитството ни.

Защото от особен поглед като че ли имаме нужда повече от всякога – към различните, доброто, насилието, красотата.

Към киното като способно да ги поставя под прожекторите на човешкото внимание и мисъл.

Граница на Али Абаси

снимка: Christian Geisn

Граничната полицайка Тина е известна с изключителното си обоняние. Тя успява да надуши вината у всеки, който крие
нещо. Но когато съмнително изглеждащият Воре минава покрай нея, способностите ѝ за първи път са подложени на изпитание.

Тина надушва, че Воре крие нещо, но не може да определи какво е то. Дори по-лошо – започва да усеща, че този мъж я привлича.

снимка: Henrik Petit

Със задълбочаването на специалната връзка с Воре, разкривайки неговата истинска същност, тя осъзнава и истината за самата себе си. И Тина, и Воре нямат място на този свят. Цялото ѝ съществуване е било една огромна лъжа и сега тя трябва да избере дали да продължи мнимия си живот, или да се отдаде на ужасяващите открития на Воре.

Али Абаси споделя пред FilmComment: „Това, което харесах в разказа на Йон Айвиде Линдквист, бе, че не е написан така: „Нейното обоняние беше…“ или „Тя направи това и онова…“. Разказът е написан във формата на дневник. Читателят влиза в главата на главния женски персонаж. Тина е малко тъжна и меланхолична, защото никой не я харесва, а и не е особено щастлива с гаджето си. И изведнъж се появява този тип и тя си казва: „О, започвам да се влюбвам, какво се случва с мен?“.

Много рядко се говори за нейната сила и колко различна е тя. Точно този подход използвахме и във филма. Той не разказва просто за жена с необикновено обоняние.

Филмът е за една самотна жена, която търси любовта.“

снимка: Henrik Petit

Награди и номинации

Оскар ’19 – Номинация за най-добър грим и прически
Оскар ’19 – Официална номинация на Швеция за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм
Кан ’18 – Най-добър филм в програма „Особен поглед“
Европейски филмови награди ’18 – Награда за визуални ефекти (Петер Хьорт)
Мюнхен ’18 – Награда „Синевижън“

„Граница“ на Али Абаси може да бъде видян на кино от 13 септември, разпространяван от Арт Фест.

За Али Абаси

Али Абаси е роден през 1981 година в Техеран.

Той посещава Политехническия университет в родния си град до 2002 г., когато решава да емигрира в Европа, за да учи архитектура в Кралската академия на науките в Стокхолм.

Става бакалавър през 2007 г. и се записва да учи в Националното училище за кино на Дания, където се дипломира през 2011 г. с късометражния филм „М като Маркус“.

Абаси живее в Копенхаген, но все още притежава своя ирански паспорт. Световната премиера на дебютния му пълнометражен филм „Shelley“ е на Берлинале 2016.

След като спечели наградата в конкурса „Особен поглед“ на Кан 2018, вторият му филм „ГРАНИЦА“ получи пет номинации за Европейските филмови награди, една от които – за визуални ефекти, се превърна в награда, както и номинация за „ОСКАР“ за грим, и още десетки награди и номинации от филмови фестивали в цял свят.

Тази статия е част от поредицата „За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц, пърформанс и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук