Март отново е времето за кино 

София Филм Фест 2018

След по-малко от седмица световното кино и неговите автори ще преместят фокуса си към столицата на България, обявена за творчески град на киното.

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) ще се срещне за 22-ра поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости като представи най-актуалните творби от европейското, световното и българското кино.

Ще бъдат представени 172 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. 

Акценти в програмата на София Филм Фест 2018

22-рият София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров – „Áга, закрил фестивала Берлинале (за първи път от 28 години на българска лента бе оказано подобно признание!). Още за събитието и филма:

За първи път творба на български режисьор ще закрие Берлинале 2018. Гледаме я на откриването на 22-рия София филм фест

Световно признатата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда „София – град на киното”. Последният й филм „За тялото и душата” („Testről és lélekről” / „On Body and Soul”) покори Берлинале и беше удостоен със „Златна мечка” в началото на 2017, а от дни е сред номинациите за чуждоезичен Оскар.

Международното жури ще присъди и наградата за най-добър късометражен филм в конкурса JAMESON Short Film Award. Тази година JAMESON Irish Whiskey е генерален спонсор на фестивала, но за всички, влюбени в кино изкуството у нас, по-добрата новина е, че вече 15 години подкрепя конкурса за български късометражен филм.

Български късометражни филми

През 2018 година селекционната комисия бе в състав Ирмена Чичикова – актриса, Катя Тричкова – продуцент, Юлиан Атанасов – оператор, Димитър Дринов – кинокритик, Веселин Бойдев – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2017 година. Те избраха 12-те финалисти от кандидатствалите филми:

  • Баба, реж. Роза Колчарова
  • Багаж, реж. Светослав Стоянов
  • Гората на Димо, реж. Христо Симеонов
  • Грозна приказка, реж. Радостина Нейкова
  • Диагноза, реж. Камен Коларов
  • Живи отражения, реж. Мариета Печанска
  • Може би утре, реж. Мартин Илиев
  • Обир, реж. Мария Николова
  • Преди и след, реж. Добромир Димитров
  • Преображение, реж. Стефан Ганов
  • Срам, реж. Петър Крумов
  • Terrror-Error, реж. Александър Начев

Още за българското кино, което ще гледаме на СФФ 2018

8 минути и 19 секунди: филм-омнибус обединява 6 кратки разказа на Георги Господинов. И някои от най-интересните български режисьори и актьори

Гледаме 22 нови български пълнометражни игрални филма на 22-рия София филм фест

Специални гости

Емблемата на световното независимо кино Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след представянето на филма си „Снимки в Палермо“ пред българската публика.

Президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното ще представи амбициозния си проект „Потапяне“, филмът, който откри 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан. Още за последната му лента, панорамата с негови емблематични заглавия и мастеркласа, който ще изнесе режисьорът:

Вим Вендерс ще представи най-новия си филм на 22-рия София филм фест

Култовият американски режисьор Ейбъл Ферара също ще бъде един от специалните гости на 22-рия София Филм Фест.

Ейбъл Ферара е специален гост на 22-рия София Филм Фест – за да гледаме култовия “Кралят на Ню Йорк” заедно

Сред любопитните гости ще бъде и италианската сценаристка с български произход Дориана Леондеф, с която ви запознахме в специално видео интервю:

Дориана Леондеф: Красив сън ме отведе във Велико Търново, говореща идеален български (видео интервю)

1968

Следвайки традицията за отправяне на предизвикателства към публиката с предварителни прожекции в Дома на киното от началото на месец март – тази година организаторите са селектирали филми, въвеждащи темата „1968“ и „подгряващи“ спортния фокус на фестивалната програма. Началото на специалната ретроспектива, посветена на явлението Сергей Параджанов, ще бъде поставено с откриване на изложбатаПараджанов – Homo Liber“ на Юрий Мечитов и майсторски клас с фотографа на тема Тбилиси и феноменът Параджанов в Галерия SYNTHESIS и арт-център „Фотосинтезис“.

Денят 9 март е обявен в програмата на Дома на киното като ДЕН на ПАРАДЖАНОВ, а специални гости, представящи филмите пред публиката, ще бъдат именития режисьор Роман Балаян, на когото в деня на официалното откриване на фестивала ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община, Завен Саркисян, директор на музея „Параджанов“ в Ереван и член на документалното жури на 22-рия София Филм Фест и дългогодишния ни приятел – директора на международния кинофестивал „Златна кайсия“ в Ереван и изтъкнат филмов режисьор – Харутюн Хачатрян.

Гвоздеите

Един от гвоздеите на фестивала е несъмнено филмът „Квадратът” на Рубен Йостлунд („Златна палма” – Кан ’17, с номинация за чуждоезичен „Оскар”, шест награди на Европейската филмова академия, включително за най-добър филм и режисьор). Филмът е включен в традиционната рубрика „Големите награди“.

Киното днес – големите майстори

Традиционната програма „Киното днес – големите майстори” ще предложи на публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „Без милост” (In The Fade) на Фатих Акин (със „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, награда за най-добра актриса за Даян Крюгер в Кан ’17);

“Без милост” на Фатих Акин спечели Златен Глобус. Гледаме го на 22-рия София филм фест

„Нелюбов” (Нелюбовь) на руския майстор Андрей Звягинцев (с награди от Кан, Лондон и Европейската филмова академия, с номинация за чуждоезичен „Оскар“);

„Изключителният (Моят Годар)” (Redoubtable) на Мишел Азанависиус (с премиера в Кан ’17), „Луната на Юпитер” (Jupiter’s Moon) на Корнел Мундруцо (с номинация за „Златна палма“ в Кан ’17), „Фокстрот“ (Foxtrot) на Самуел Маоз (с голямата награда на журито „Сребърен лъв“ и още два приза от Венеция 2017, с осем награди на Израелската филмова академия) – всички те ще се срещнат с публиката у нас, след като привлякоха вниманието на зрители и киноспециалисти на десетки престижни фестивали в целия свят.

Прочутият македонски режисьор, носител на „Златен лъв“ за „Преди дъждаМилчо Манчевски лично ще представи най-новия си филм „Бикини Муун“;

В програмата е включен и филма на Алексей Герман младши „Довлатов“, който получи „Сребърна Мечка“ на Берлинале 2018 за работата на художничката и дизайнер на костюмите Елена Окопная – филмът ще бъде представен лично от един от актьорите в него – Милан Марич, който ще бъде член на Международното жури на СФФ.

Сред заглавията в тази секция, които заслужават внимание, са „Купонът“ на Сали Потър, „Щастлив край“ на изключителния майстор Михаел Ханеке, „Убийството на свещения елен“ на Йоргос Лантимос с Колин Фарел и Никол Кидман, „Аритмия“ на Борис Хлебников, представен като проект на София Мийтингс, „Хибула“ на Георгий Овашвили – още един от членовете на Международното жури, както и най-новата творба на Такеши Китано – „Краят на яростта“. И завършваме с испанската комедия „Абракадабра“ на Пабло Бергер.

Калейдоскоп

В рубриката „Калейдоскоп” са подбрани осем филма, дело на творци от почти всички континенти. Сред тях са „Проектът „Флорида” (The Florida Project) – най-новият филм на Шон Бейкър (представен в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан ’17, с номинация за Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля на Уилям Дефо);

„Манифест” (Manifesto) на Юлиян Роузефелд, с участието на многоликата Кейт Бланшет в 13 роли!;

Гледаме многоликата Кейт Бланшет в 13 роли за филма “Манифест”

поразяващата история на режисьорите Фабио Грасадония и Антонио Пиаца, създадена по реални събития „Сицилиански призрак“; „Нощта, в която плувах“ на Дамиен Манивел и Кохей Игараши (с премиера във Венеция и Сан Себастиан), „Рига (Първи дубъл)“ на многостранния талант и приятел на София Филм Фест Зигфрид, „Песента на скорпионите“ на Ануп Сингх с Голшифтех Фарахани и Ирфан Хан в главните роли, както и „Човешки поток“ – многопластовата творба на авангардния творец Ай Вeйвeй.

Документално кино

Документалните премиери в програмата на фестивала включват 11 филма. Сред тях са „Синко мой“ (България) на Павлина Иванова (световна премиера), „Нов живот“ (Канада-България) на режисьора Стефан Иванов (световна премиера), „Ненужен герой“ (България) на Стефан Командарев (световна премиера); „Мечтата на Николай“ (Белгия-България) на Мария Карагьозова (национална премиера), „Червено, твърде червено“ (Франция-България), режисьор Божина Панайотова (национална премиера, в Международния документален конкурс), „Миниатюра за пиано“ (България) на Елдора Трайкова (софийска премиера, в Международния документален конкурс), както и софийските премиери на „Изкореняване“ (България) на Костадин Бонев, „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ (България) на Георги Тенев,  „К 22“ (България) на Александър Крумов и Антон Богорисов, „Студената война“ (България) наРадослав Илиев и Ивайло Пенчев, „Offline“ (България) на Станислава Калчева. Специална премиера като закриващ филм на основната програма на СФФ ще има предизвикателната мозайка от късометражни разкази „Окупация 1968“ – документална копродукция между Чехия, България („Агитпроп“), Русия, Полша и Германия.

Документалните творби са отново специален приоритет в програмата на София Филм Фест. Конкурсната програма се открива на 10 март от 18.30 часа в зала „Славейков” на Френския институт с „Възхвала на нищото” – сатиричен документален разказ на сръбския режисьор Борис Митич, разказан с гласа на Иги Поп.

В програмата са включени интригуващи заглавия на спортна тематика – като „Дейвид Милър, сам срещу часовника“, „Симпатяги в края на колоната“, „Хвани вълната: Животът на Леърд Хамилтън“, както и „Планина“ – австралийското изследване на човешката обсесия към планините, подсилено от магнетичния глас на разказвача Уилям Дефо.

Важен акцент сред документалните творби, които ще имат своя специална премиера в програмата на фестивала, е един от най-възхваляваните филми на 2017 година – „Джейн“ на режисьора Брет Моргън, посветен на историята на Джейн Гудол, легендарна изследователка на шимпанзетата, природозащитник и естествоизпитател, носител на Ордена на Британската империя, основателка на института „Джейн Гудол“ и Посланик на мира на Обединените нации.

Гледаме най-възхвалявания документален филм за 2017-а “ДЖЕЙН” с вход свободен

Балканска конкурсна програма

Балканската конкурсна програма на София Филм Фест традиционно съдържа някои от най-добрите творби, създадени през последната година. „Домейн Бойар” за поредна година подкрепя конкурса и осигурява наградата за най-добър балкански филм.

Българското участие в програмата са новият филм на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“, както и българският боксофис-хит „Възвишение“ на Виктор Божинов.

Вездесъщият – сурова кино приказка, разказана красиво

Сред заглавията, които ще се състезават за приза през 2018 година, са творбата на Адина Пинтилие „Не ме докосвай“ (копродукция с България), която преди дни спечели един от най-престижните призове в света, „Златна Мечка“ на Берлинале;

Филмът “Не ме докосвай” с Ирмена Чичикова и копродуциран от „Агитпроп“ е отличен със “Златна мечка”

филми на Семих Капланоглу, Елина Псику, Янец Бургер, Ян Цветкович, Дражен Кулянин, Дениал Хасанович, Ален Дърлевич, Емануел Парву, Гьорче Ставрески, Игор Бежинович, а извън конкурсната програма ще бъде представен „Мирисът на парите“ на Ахмет Бояджиоглу.

За седма поредна година „Домейн Бойар” застава и зад традиционната ни програма „Кино гурме”, в която не бива да пропускате „Богините на храната”, „Звезди Мишлен: Приказки от кухнята”, „Пекарят”, прекрасният „Шоколад“, както и „Пътят на виното“.

Сред акцентите във фестивалната програма през 2018 година ще откриете и селекциите СФФ Спорт и СФФ Спорт: The Ball. Съвсем скоро ще бъдат съобщени всички заглавия в тези програми, но със сигурност не бива да се пропускат абсолютния хит „Аз, Тоня“ на Крейг Гилеспи, с невероятната Марго Роби в ролята на прочутата американска състезателка по фигурно пързаляне Тоня Хардинг, както и „Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона“.

Държава на фокус

През 2018 година София Филм Фест поставя в специален ФОКУС киното на Израел. С любезното съдействие на посолството на Израел ще имаме възможност да покажем филмите „Нов дух“, представен лично от неговия режисьор Дорон Еран (Израелската гала на фестивала), както и още един негов филм – „Снимка“; „Пекарят“ на Офир Раул Грайзер (включен и специалната ни селекция Кино Гурме), „Червената крава“ на Цивия Баркай (който ще се състезава и за Голямата награда в Международния конкурс на фестивала), „Смъртта на поетесата“ на Дана Голдберг и Ефрат Мишори, „Бен-Гурион. Епилог“ на Ярив Мозер, както и „Фокстрот“ на Самуел Маоз (с голямата награда на журито „Сребърен лъв“ и още два приза от Венеция 2017, с осем награди на Израелската филмова академия).

Модна гала

В програмата ни отново присъства специална Модна гала – продължаваме традицията публиката на фестивала да се запознава с филми, които представят стила и вкуса към живота на хората, вдъхновени от модата и нейните непредвидими проявления. През 2018 един от акцентите е уникалният документален филм „Ню Йорк – мода за напреднали” на режисьорката Лина Плиоплайт, който разказва за влиянието на уличната мода като културен феномен, като във фокуса на един блогър попадат стила и живота на възрастните граждани на Ню Йорк.

Събитието Fashion Night Out пък ще оживи пространството за съвременен танц и култура на Националния дворец на културата – ДНК на 25 март, неделя.

В програмата на фестивала ще можем да се срещнем и с най-новото превъплъщение на Даниел Дей-Луис – като майстор стилист в „Невидима нишка“ (Phantom Thread) на Пол Томас Андерсън.

Билети

До всички филми в програмата за поредна година ще стигаме най-лесно с БИЛЕТ в КЕН. Той ще е навсякъде около нас – на местата, на които пазаруваме, в магазини за подаръци, книжарници, барове и мн.др.

И отново сме изкушени – всеки от нас може да стане притежател на ЗЛАТЕН БИЛЕТ – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел.

Основните цени на билетите са 9,00 / 7,00 лв. 

Кина и пълна програма

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер Лидл, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Гьоте-институт, Чешкия център, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, Руския културно информационен център, ОКИ Дом на културата „Искър”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall.

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, нашите партньори и спонсори, може да откриете навсякъде в София.

Следете подробностите на сайта ни www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

Можете също да свалите апликацията София Филм Фест за iphone  и андроид, както и да откриете фестивала във VIBER, където се води специалния чат бот на София Филм Фест. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук