Журито в КАН удостои Даян Крюгер с наградата за най-добра актриса 

"Без милост" на Фатих Акин

Премиерата на филма беше преди няколко месеца в официалния конкурс на Кан. Никак не е случайно, че Даян Крюгер, с роля в първия немскоезичен филм в кариерата си, беше удостоена с наградата за най-добра актриса – Фатих Акин е способен на чудеса с актьори от всякакъв калибър.

Без милост” („Aus dem Nichts”/„In The Fade”) на Фатих Акин ще бъде представен и у нас – на гала прожекция след Церемонията по връчване на наградите на 22-рия София Филм Фест.

Страстта на Акин към киното е голяма, и възхищението ни от неговите способности като режисьор и разказвач се увеличава с всеки следващ негов филм. В „Без милост” героинята на Крюгер е отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка „National Socialist Underground”. 

Фатих Акин споделя пред Variety, че за него „Без милост” е изключително личен филм.

„По някакъв начин аз се оказвам в групата на „другите” в Германия, заради произхода си.

Имам черна коса, родителите ми са от Турция – аз съм сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nuremburg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството, и моето име фигурираше като мишена за нео-нацистите. Именно това ме провокира да напиша сценария и да снимам този филм – това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели…”

Дебора Йънг от „The Hollywood Reporter” пък твърди:

„Докато политически натоварената история ще събуди вълна на възмущение от престъпленията, провокирани от омраза, които представя свръх-реалистично, това, което провокира съпреживяване на ужаса, е изпълнението на великолепната Даян Крюгер – с най-сериозната и силна роля в кариерата си до момента, в образа на храбрата, изпълнена с разрушителна емоция, непримирима Катя, която жадува за справедливост и отмъщение…”                                        

В програмата на 22-рия София Филм Фест ще имаме възможност да видим и „Квадратът” на Рубен Йостлунд, както и „Нелюбов” на Андрей Звягинцев – още две от творбите, номинирани от Холивудската чуждестранна преса за престижните награди „Златен Глобус” за чуждоезичен филм.

Още една от изненадите на 22-рия София филм фест:

Гледаме многоликата Кейт Бланшет в 13 роли за филма “Манифест”

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук