8 минути и 19 секунди: филм-омнибус

кадър от „8 минути и 19 секунди“

„Имаме ли право да се намесим в живота на другия, дори с помахване с ръка?“

Това се пита Георги Господинов малко преди заснемането на една от късометражните новели, съставили пълнометражния му дебют в киното – филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“ (8’19”).

Собствената продукция на БНТ е събрала 6 кратки разказа от сборника му „И всичко стана луна”, „преразказани“ на езика на киното от режисьорите Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“).

Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника. Защото цели 8 минути и 19 секунди – точно толкова имаме отпуснати, докато вестта за смъртта на слънцето стигне до нас. Толкова пътува светлината оттам дотук. После ще стане тъмно… Но и в този основополагащ за проекта текст, както и за отделните филми в него, Апокалипсисът не е непременно глобален срив, конници, тръбящи ангели, огън и жупел. По-скоро е минималистичен и ням.

Да, понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно. Може да се побере и в онази минута, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. Някои от историите във филма се случват в тази „дълга минута”…

Интересен ми е техният поглед, техният прочит на разказите ми“,

казва при стартирането на проекта Георги Господинов по адрес на шестимата режисьори, всеки от тях вече с доказан собствен глас в авторските си търсения. 

В роли ще видим обичани български актьори – Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Иван Савов и много други, включително операторът-режисьор Христо Димитров-Хиндо.

В ролята на Фотографа – мълчаливият свидетел, който документира „лицата от последния ден“, дебютира като актьор известният майстор на фотографския портрет Симон Варсано. Краткият филм „Кристин, която маха от влака” пък е дебют в игралното кино на станалия вече световноизвестен български аниматор Теодор Ушев. 

В неговата новела „Кристин, която маха от влака“, главната роля е поверена на Ирмена Чичикова, която споделя:

„Това е почти като пътуване към неизвестното, надявам се с добър финал.“

Ние не се съмняваме и очакваме с нетърпение световната премиера на филма, през март, в програмата на 22-рия София Филм Фест.

Още гости и вълнуващи новини от София филм фест:

За първи път творба на български режисьор ще закрие Берлинале 2018. Гледаме я на откриването на 22-рия София филм фест

Гледаме Пенелопе Крус и Хавиер Бардем в да “Обичаш Пабло” – на 22-рия София филм фест

Вим Вендерс ще представи най-новия си филм на 22-рия София филм фест

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук