5 приказни любовни истории от книгата „Български народни приказки“Българският народ винаги се е възхищавал на силната любов.

Това е една от големите теми в песните му, в легендите, преданията и приказките.

Често драматична, объркана, забранена, тя винаги носи в себе си красотата на най-човешкото от всички чувства, всички трепети.

Излязлата наскоро подборка „Български народни приказки“ на издателство „Deja Book“ е събрала не една подобна история.

Те ни уверяват, че любовта може да преживее векове. Макар и изживяна преди столетия, тя долита при нас върху крилете на спомена и преданията.

За книгата вече ви разказахме тук, а днес я разгръщаме за, да споделим:

5 приказни любовни истории, разказвани от българския народ

Легендa за Поповото езеро

Всеки е чувал за любовните истории на гръцките богове и богини, но още преди хиляди години българите разказвали легенди за дъщерята на гръмовержеца Перун – Перуника, покровителката на дъжда била влюбена тайно в славянския бог Бес. Винаги, когато тя излизала да се къпе в кристалночистите води на пиринските езера, Бес тайно я наблюдавал и кроял планове. Веднъж, дoкато баща ѝ бил на война, той се венчал тайно за нея. Радостта им обаче била кратка. Перун скоро разкрил какво е сторила дъщеря му и се върнал разгневен. Казват, че цялата планина ехтяла от гръмотевиците му, а малктие селца в планината били разpушени от приливни вълни и град. Бес обаче не издържал да стои настрана от Перуника и я отвлякъл от бащиния ѝ дом, запрепускал от връх на връх през заснежения Пирин. Историята на тази трагична любов не свършва така, ала, ако продължим, ще ви развалим удоволствието от четенето.

Огненият змей от Морулей

Преди много, много години, недалеч от Ямбол, на старопланинския връх Морулей, живеел змей. Той бил страшен и огнедишащ. Цял покрит с люспи, се реел из небето и като мъгла, и като черен облак. С ярките си очи дебнел хора и добитък. Разказват, че веднъж той загледал прелестна девойка и я поискал за жена. Навестил я на чешмата. Словата за тая среща още отекват из глухите пътища на Балкана:

„Девойката се навела да напълни стомната си, водата секнала. Отместила се и тя отново потекла, приближила пак гърлото на стомната и водата спряла. Пак и пак изворът пресъхвал и потичал само след миг, след миг… Изведнъж всички се уплашили, девойките запищели и хукнали с момците си. Девойката вдигнала очи и видяла змея – надвесен над нея, изпънал криле, затъмнил небето. Той повелявал на водата дали да тече. Навел се тогава полека към нея и взел да ѝ шепне, ала устни не разтварял, едва говорел, наддумвал се с тишината.

– Либе те искам. Моя те искам. Оттук, напред и навеки.

Не помръдвала девойката от страх, а думите не я напускали, в нея се забивали сърцето ѝ да опият.“

Девойката обаче си имала либе: Петко Деспиза и той решил да се справи сам със змея.

Дяволският мост

Недалеч от гр. Ардино, над река Арда се издига мост. Макар и на петстотин години, той е останал непокътнат до ден днешен. Счита се, че мостът е построен от легендарния майстор Димитър, известен в други истории под името Манол. Той бил дотолкова отдаден на работата си по моста, че не можел да приеме нито една от трудностите, които го застигали: реката неведнъж отнасяла основите, а един път градежът дори се срутил под краката на преминаващи селяни. Майсторът бил напълно обсебен от желанието си да довърши моста и дори сключил сделка с Дявола, за да успее, ала не заради собствената си слава, а защото според пророчески сън по него щяла да се върне годеницата му, която била починала наскоро. Неведнъж тя му се явявала, за да го моли да довърши делото си, за да споделят земните си животи, както мечтали преди смъртта ѝ. Димитър бил готов да жертва самия себе си. Как му помогнал Дяволът обаче можете да научите, ако разгърнете „Български народни приказки“.

Бабината девойка

Край Кюстендил разказват интересна история за момиче влюбено в своя господар. Звучи клиширано, но само докато не научим, че същият този красавец е змей. Бабината девойка, която тайно го наблюдава всяка вечер докато той спи, е запленена от забранената си любов. Де да можеше само да го има… ала не може. И може би той не я заслужава, тъй като отхвърля любовта ѝ… дори я праща в далечно царство, в изгнание. Там тя среща жена… красавица. Твърде странен развой за приказка. Оказва се, че не е и благодарение на магия бабиното девойче ще намери своя път в живота, неочакван, необичаен, приказен и реален. Любовта остава романтична, независимо от развоя.

Хайдушка сватба

Чели сме много за смели четници и воеводи, но винаги премълчаваме част от истината за онези години. Хората не са били разделени просто заради религията си, но и заради социалния си статус. Парите винаги са били решаващи. Това белязва завинаги съдбата на Асан Асанджик – легендарен българин мохамеданин, влюбен в дъщерята на своя господар. Бедния му произход обаче го лишава от възможността да изживее любовта на живота си. Асанджик остава верен на себе си, невъзможното му увлечение го тласка към нов живот, нова същност и той се преражда, за да забрави бедната си съдба, да заживее нов живот, посветен на другите. Ако си мислите за Робин Худ сте на прав път. Асанджик не просто взима от богатите, за да помага на бедните, не просто заживява в гъстите лесове с дружината си, а решава да помогне на младеж, нещастно влюбен в дъщерята на богаташ, за му даде онова, което сам не е постигнал…

Сборникът с приказки подаряваме тук:

Подаряваме “Български народни приказки” (игра)

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (12%)
  • вдъхновяваща (38%)
  • любопитна (35%)
  • забавна (4%)
  • гореща (1%)
  • щура (2%)
  • необикновена (1%)
  • плашеща (3%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (4%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук