По-хубаво от четенето и срещите на живо с любими писатели може да бъде само четенето на/ с децата ни и срещите с техните любими писатели. При това придружени с игри, работилници, кино и театър…

плакат на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

От 18 до 22 април, в пространствата на Младежки театър „Н. Бинев“, ще се проведе първото издание на Софийския международен литературен фестивал, посветен на деца и младежи и с участието на актьорите от театралната трупа.

Какво да очакваме от Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Литературният фестивал ще представи съвременната европейска литература за деца и юноши в нейното жанрово и културно многообразие.

Сред гостите на фестивала са: Жил Парис (Франция); Лене Кобербьол (Дания); Джос Стърлинг (Великобритания); Джузепе Феста (Италия)Дора Тот (Унгария); Мая фон Фогел (Германия); Турюн Лиан (Норвегия); Гай Бас (Великобритания); Сесар Майорки (Испания); Олуин Хамилтън (Великобритания);

А от България: Виктор Самуилов, Божана Апостолова; Мая Дългъчева; Георги Константинов; Петя Александрова; Севдалин Генов; Юлия Спиридонова; Чичо Ники; Зорница Христова; Катя Антонова; Радостина Николова; Неделчо Богданов; Иван Раденков.

Актьорите от трупата на Младежкия театър ще участват в четенията и представянията по време на фестивала. Сред тях са: Силвия Лулчева, Кристина Янева, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Александър Хаджиангелов, Койна Русева, Ния Кръстева, Светослав Добрев, Николай Луканов, Ярослава Павлова, Севар Иванов, Николай Желев.

Фестивалът ще ни изненада с много игри и ред специални събития като: работилницата за писане на истории на Петя Кокудева и Ромина БеневентиКак да пишем страхотни истории„; драматичното представяне по „Котаракът Франт и загадъчният остров“ с писателя Иван Раденков; ателие по илюстрация с Нуша Роянова; работилницата за колажни рисунки и истории „Птиче село“ с Катина Недева; среща с популярния влогър Стан и др.; представяне на „Изкуството да бъдеш“, Среща на Клуба Падингтън; играта „Плени знамето“, др.

Всеки ден (от 18 до 22 април) фестивалните събития ще започват от 10:00 сутринта и ще завършват към 19:00 ч., в пространствата на Младежкия театър, с вход свободен, като от сряда до петък, вкл. приоритет имат записалите се за посещение училища и детски градини (повече от 20).

Със свободен вход са и двете кинопрожекции в Дом на киното: (семейните анимации „Животът ми като тиквичка“ и „Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятелство“ (събота и неделя, от 11:00, вход: свободен)

В програмата са включени още: изложбата на 16 български илюстратори – „Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков и оформител Свобода Цекова.

За изложбата в рамките на Фестивала кураторът Антон Стайков избра 16 български художници. Всеки от тях ще бъде представен с една своя илюстрация. Различните техники и стилове ще покажат жизнеността и богатството на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и емоционалната връзка с художествения текст обединяват на пръв поглед много различни автори.

Програма

Откриването на Софийския международен литературен фестивал е на 18 април, 10:00 ч. на камерна сцена на Младежкия театър „Н. Бинев“,  с „Деца, пазете шум!“ – среща с писателя Виктор Самуилов, представя Вал Стоева (фондация „Детски книги“).

Празнуваме великолепното творчество на Виктор Самуилов –  сбор от щуротии, пакости, забавни истории, недоразумения между малки и големи, мимолетни делници и още по-мимолетни празници, сиреч –  четиво за прозорливи, сърдечни и, честно казано, малко палави хора.

Програма по дни
Програма по участници/събития/съпътстваща програма

Събития за най-малките (4 – 9 г.):

  • срещата с унгарската писателка Дора Тот и приказния, весел и шумен свят на понито Бриз и неговите приятели;
  • Георги Константинов ще представи историите на Туфо – рижият пират;
  • Петя Александрова ще ни разкаже весели приказки и стихотворения за планината, която отишла на море или за облачето, което си търсело работа, като стиховете й ще прочете Койна Русева;
  • Юлия Спиридонова – Юлка ще говори за творческото писане или как да си уловим вдъхновение;
  • чичо Ники ще разкаже за историите на страхливия вълк Гошо;
  • Мая Дългъчева и илюстраторката Невена Ангелова ще представят историите на Топлото човече, което тръгва по адреси.

Събития за пораснали дечица (10 – 14 г.):

  • срещата с популярния британски писател Гай Бас и историте на неговата „Кърпена глава“, написани с „чудовищно“ чувство за хумор;
  • ще научим имат ли мотовете мотивация от срещата с писателката Радостина Николова;
  • артателие ще представи как можеш да се грижиш за магическо създание като се превърнеш в истински магизоолог;
  • за любовта към природата и за любовта между хората, за порастването и за преживяванията, които ни свързват ще говори авторът и музиканта, страстният природолюбител и защитник на животните – Джузепе Феста;
  • необичайните истории на момчето от  „Животът ми като тиквичка“ ще представи лично писателят Жил Парис и др., включително на прожекция на едноименния филм в Дома на киното.

Събития за тийнейджъри (13 – 18 г.):

  • лекцията на автора на книги-игри и аниматор – Неделчо Богданов;
  • срещата с датската писателка Лене Кобербьол, която пише в жанра фентъзи и криминален роман, и е носителка на повече от 20 национални и международни награди, номинирана за медала „Андерсен” през 2014 г.;
  • за творческото писане и писателската професия ще говори Джос Стърлинг, която е  публикувала повече от 30 романа и е доктор по английска литература от Охфорд;
  • Мая фон Фогел е готова да отговаря на всички въпроси, свързани с тийн героинята й Ема;
  • Каква е рецептата за съвременен фентъзи бестселър ще ни представи британската писателка Олуин Хамилтън.

В програмата са включени още:

Нямаме търпение! Подозираме, вие също… Затова ви запознаваме с една от любимите си български детски писателки (а скоро ще представим още талантливи български и чуждестранни автори, които предстои да вземат участие в приключението Международен литературен фестивал за деца и младежи):

Юлия Спиридонова: Още подслушвам децата за вдъхновение. Но понякога ме хващат (интервю)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук