Вдъхновителят на групата Die Antwoord идва през ноември в Националната галерия и Градска художествена галерия-Пловдив

Роджър Балън идва за първи път у нас

Die Antwoord

Един от най-значимите фотографи на XXI век, американецът Роджър Балън пристига за първи път в България, за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи”, разделена между Националната галерия, Квадрат 500 (13 ноември 2018 – 13 януари 2019) и Градска художествена галерия-Пловдив (14 ноември – 5 декември 2018).

Двеста черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 година в Южна Африка ще бъдат показани в София и Пловдив.

„Архетипи” е разказ за хаос, страхове, сенки, илюзии и всичко онова, от което сме направени. Изложбата коментира някои от най-разпространените архетипни състояния на човешката психика, които ни водят от тъмнината към светлината, от абсурда към иронията, от отчаянието към освобождаването.

Five hands, 2006

„Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание.

Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това, има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност”, казва артистът.

Twirling wires, 2001

Балън е сърежисьор и арт директор на видеоклипа „I Fink U Freeky„, който бележи началото на съвместната му работа с групата Die Antwoord. С характерната си естетика и провокативност, артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем.

Изображенията му са съвкупност от хора, животни, рисунки, инсталации, които изграждат свят на границата между реалността и фикцията.

Балън ще изнесе две лекции – пловдивската публика ще има възможност да го види и чуе на живо в деня на откриването – 14 ноември от 20:30 часа в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф 16) в Тютюневия град, а лекцията в София ще се проведе ден по-късно – на 15 ноември от 18:00 часа в Квадрат 500. 

Роджър Балън е в музейните колекции на МoМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея „Виктория и Албърт“ (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра „Помпиду“ (Париж) и много други.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (25%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (25%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук