Театър, танц, пърформанс и свобода на изразяване… За осма година се радваме на АСТ Фестивал за свободен театър като ежегодна витрина на българската независима изпълнителска сцена, придружен от международна селекция и богата паралелна програма.

Тазгодишното издание ще се проведе от 19-ти до 25-ти октомври и е под надслов POST-POST, като ни обещава да улови пулса на времето в мрежата от смисли – от „постмодернизъм“ и „постдраматично“, през „постдигитално“, до постовете в социалните мрежи, оплитащи ни в безкраен поток от информация.

Затова и фокусът на българската селекция е експериментът на ръба на познатите жанрове.

Тя ще покаже осем ярки представителя на откривателския дух в сценичното изкуство. От документалния театър, през съвременния танц и пърформанс, до интерактивните формати, сетивната инсталация и психодрамата, всеки от спектаклите развива собствен сценичен език, за да комуникира своите послания.

Опиянение и гняв

Германската компания LIGNA  и актьорът Стефан Щерев заедно създават концепцията, режисурата и текста на социалния спектакъл “Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер”.

Международната продукция се фокусира върху причините за авторитарните и фашистките настроения в Европа и търси отговор на въпроса какво поражда, контролира и манипулира различни обществени групи.

PURE

8-ят ACT Фестивал за свободен театър и кадър от едно от представленията

Специално за АСТ Фестивал ще можем да преживеем инсталацията PURE на международно признатия танцьор и хореограф Християн Бакалов. Премествайки границите между изпълнителското изкуство и визуалната инсталация, Бакалов развива редица методи за потапяне на публиката в поетично театрално пространство, като ги стимулира индивидуално чрез различни сетива.

Интерактивното театрално представление на Марий Росен “Щастливият Бекет” пък е вдъхновенo от структурата и образния свят в “О, щастливи дни” на Самюъл Бекет. Спектакълът обаче не следва оригиналната пиеса, а текстове предварително написани от присъстващите зрители. Така всяко отделно представление има свой уникален драматургичен език, но структурата винаги остава същата.

Артистичният експеримент PURE – шанс да вземем участие в инсталация, съчетала съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс

Съвършено розово

Съвършено розово” е новият проект на Ива Свещарова в областта на съвременния танц и пърформанс. Той отправя поглед към темата за женското тяло и през призмата на стереотипи, клишета и свръх-еротизирани образи отваря въпроси за удоволствието, желанието и еротичното очарование.

Жената като субект и обект: Ива Свещарова изследва стереотипи, клишета и свръх-еротизирани образи в “Съвършено розово”

Интервюта с душата

Темата за тялото и взаимоотношенията му с душата е отправна точка и в сценичната изповед “Интервюта с душата” на актрисата и психодрама терапевт Юлиана Сайска.

В него тя професионално изследва чувствата на вътрешната сцена на човека, включвайки текстове от „ За тялото и душата“ на Бонавентура, „ Изповеди“ на Св. Августин, „ Болестта на смъртта“ на Маргьорит Дюрас и „Дух и Любов“ на Симон Вейл.

Историята на вчерашния ден

Невербален театър и личен проект е и “Историята на вчерашния ден” на Галина Борисова, в който между стени, завеси и тапети шестима артисти мечтаят в пространството с несигурни намерения и временни решения. И се питат:

колко често се чувстваме самотни в присъствието на околните?

Което остава

Новата продукция на VOX POPULI, съвместно с Екологично сдружение „За Земята” е документалният спектакъл-променада (разходка) „Което остава”.

В него публиката предприема пътешествие между три знакови софийски улици, за да стане свидетел на ситуации от един паралелен живот на града.

Десетки интервюта и срещи със събирачите на смет изграждат спектакъла и прозрението, че онези, които често подминаваме с апатия и мнителност, всъщност са сред най-важните двигатели за постоянното обновление на София.

Мовименто / Вариации

Осмата продукция, селектирана за участие в осмото издание на ACT Фестивал за свободен театър е премиерния спектакълът “Мовименто / Вариации” на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни.

В него петима автори от България, Германия и САЩ разтоварват наелектризираната тема за миграцията, като я разгледат като част от категорията „движение” – на нашите тела, пари, души, мечти, животните, планетата, интернет, постове и профили.

Спектакълът ни изпраща на пътешествие – от Саргасово море през Филаделфия, през нефтените рафинерии в Дакота, дигиталните тела и съвременния танц – нагоре, нагоре към звездите.

Подробна информация за всички постановки ви очаква тукACT Фестивал за свободен театър може да следите и във Facebook.

Миналогодишният ACT Фестивал ни впечатли с:

Веселин Димов: ACT фестивал е все по-диво и креативно дете (видео интервю)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук